(Niet) roken maakt gelukkig?

In mijn zoektocht naar geluk kwam ik al eerder een vreemde visie tegen. Ook het zestien stappenplan om ‘gelukkiger’ te worden bevat wat vreemde informatie. Zo staat er:

2.4. Roken
Uit onderzoek blijkt keer op keer dat rokers hun gezondheid op het spel zetten. (…) Bovendien gaan ze jonger en sneller dood dan de meeste niet-rokers, waardoor ze relatief goedkoop zijn in ziektekosten en sociale uitkeringen.

En daar worden anderen dan weer gelukkiger van??

Comments (12)Previous

Politieke onbenulligheid

Next

Rookvrije polis

12 Comments

 1. Dat rokers gemiddeld zoveel eerder overlijden dat ze uiteindelijk toch goedkoper zijn voor de gezondheidszorg e.d. was al jaren geleden uit onderzoeken bekend. Maar of je daar nu vrolijk van moet worden? De emotionele schade door dat vroegere overlijden wordt in zulk soort onderzoeken nooit meegenomen, de (eventuele) kosten van het herstellen daarvan evenmin.

 2. citrientje

  ik word er niet vrolijk van, maar men kan niet meer zeiken dat rokers meer kosten.

 3. Er zijn anders veel mensen gewoon honderd mee geworden hoor, die hebben gewoon hun hele leven gerookt.

 4. Shit, ik ga me schuldig voelen omdat ik niet rook…

 5. Als we zo gaan redeneren ken ik er nog wel eentje. Verbied geboortes. Is lekker goedkoop voor de zorgverzekering.

 6. Geluk bestaat niet, het is een ‘a state of mind’

 7. Als ik dit moet geloven, ben ik een psychologisch wonder: ik scoor maar 24 van de 70 benodigde punten en ben toch niet zwaar ongelukkig.

  Volgens mij is geluk subjectief (voor iedereen anders dus) en daarom niet samen te vatten in zo’n lijstje. Ik denk bijvoorbeeld niet dat ik er gelukkiger van zal worden als ik 2 kilo aankom (waar ik veel moeite voor moet doen) zodat ik een BMI van net boven de 20 haal. Of als ik met bomen ga praten (?!), daar zal ik eerder ongelukkiger van worden omdat ik me zorgen ga maken over mijn geestelijke gezondheid.

  Ook denk ik dat het weinig zin heeft naar geluk op zoek te gaan (extern, passief), je kunt het beter zelf maken (intern, actief). Volgens mij komt geluk vanzelf als je de dingen waar je ongelukkig van wordt, elimineert. Als je ongelukkig wordt van een relatie, dump hem/haar. Ben je ongelukkig omdat iedereen misbruik van je maakt, leer dan nee zeggen. Ben je ongelukkig omdat je in een rolstoel zit, verander dan de manier waarop je tegen je handicap aan kijkt. Buig je negatieve gedachten om in positieve. Wordt je bijvoorbeeld zelf chagrijnig van chagrijnen in je omgeving, lach ze in gedachten uit (“haha, zie hem eens chagrijnig zijn!”). Klinkt heel simpel allemaal, en dat is het ook (hoewel niet altijd even makkelijk).

  En over het roken: als ik iemand anders er een plezier mee kan doen door eerder en sneller te sterven en er ondertussen zelf van geniet, wie ben ik dan om ons dat te onthouden? 😉

 8. Keeske de Vlaming

  Dat wordt me een probleem….
  In het kader van gelukkig zijn, ga ik piekeren, of ik ga stoppen met roken, daarvan word ik gelukkig, want ik pieker maar de verslaving laat mij ongelukkig zijn!

  Rokend ben ik dan weer goedkoper, dus daar pieker ik dan niet over, word ik ongelukkig van!

  Dilemma op dilemma, beste CiNNeR!!!

 9. Indien je als roker stopt ben je toch minimaal 3 maanden diep ongelukkig.
  Daarna kun je eigenlijk niet meer terug om dat je ongelukkig blijft als je weer begint, omdat je je zelf een slappeling vindt.
  Mocht je het wel volhouden voel je je in het begin redelijk stoer en flink.
  Waardering zul je er bij niet rokers niet voor vinden, want die vinden het gewoon.
  Je bespaart redelijk wat geld.
  Maar ja geld maakt niet gelukkig 😉
  Vervolgens kun je extra geld besparen omdat je spijsvertering minder snel werkt.en je dus ook minder kunt eten en dat is weer goed voor het milieu omdat je het riool minder belast, maar omdat je langer leeft valt dat weer weg.
  Verder wil ik er niet over doorzeuren 🙂

 10. Roken zal bijdragen aan een eerdere dood, maar is niet de main reden denk ik… en ik rook zelf niet eens.

 11. Nou, als die rokers allemaal gaan stoppen, dan vervangen ze hun verslaving meestal door iets anders en vaak is dat door veel te veel eten. Is dat dan zo gezond? ‘k Weet niet hoor. Al die regeltjes geven me net de neiging om ze meer en meer te gaan overtreden.
  We leven zogezegd in een vrij land, nou zo vrij vind ik het hier allemaal niet hoor.

 12. desiree

  Roken maakt gelukkig als roker onder rokers.
  Niet roken maakt gelukkig als nietroker onder nietrokers.
  Een roker wordt algauw ongelukkig onder nietrokers.
  Een nietroker wordt algauw ongelukkig onder rokers.
  Op het gebied van het roken dan en in het bijzonder op werkplekken.
  Op werkplekken wordt men verwacht 8 uur daar in door te brengen, dat kan een behoorlijk ongelukkig gevoel teweeg brengen voor beide partijen in beide situaties.
  Beiden zullen vroeg dood gaan, niet door het roken maar door de stress hierover.
  One way or the other, dat scheelt ook aardig in ziektekosten en sociale verzekeringen…
  😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft