Drukte om een pil

Zelfs de kapster stond met haar handen in het haar want had ik het wel gelezen in de krant, de anti-conceptiepil keert terug in het basispakket van de zorgverzekering maar valt tegelijk onder het eigen risico! De verontwaardiging kwam haar en half nederland de oren uit, moeten we nog zelf betalen voor zo’n ‘belangrijk pilletje’. Dat menig chronisch zieke in januari al 150 euro per persoon kwijt zal zijn deed volgens haar niet ter zake en terwijl ze de krant nog eens extra onder mijn neus duwde deed ze uitgebreid uit de doeken dat er veel zielige vrouwen zijn die de pil niet kunnen betalen. Dat menig chronisch zieke de pijp uit kan gaan als zij hun medicijnen niet kunnen betalen, baarde haar dan weer minder zorgen dan dat menig vrouw onverwachts zwanger kon raken.

Inmiddels kan ze ietsje opgeluchter adem halen, de verontwaardiging was zo enorm dat Ab Klink maar besloten heeft dat de pil slechts deels onder het eigen risico zal vallen. Persoonlijk vind ik het vooral triest dat men zich pas massaal druk gaat maken om een rottig eigen risico op het moment dat mensen bemerken zich vergist te hebben in het idee dat de pil weer gratis zou worden. En zich ook dan nóg niet druk wensen te maken om de mens die insuline, ventolin, hartmedicatie of andere noodzakelijke medicijnen moet zien op te hoesten.

U al aan het sparen?

Comments (11)Previous

Koos$moes

Next

Brief aan Karin de Mik

11 Comments

 1. Aan de ene kant belachelijk, maar aan de andere kant kun je natuurlijk ook andere middelen gebruiken zoals een condoom. Dat is iets wat je tegen een chronish zieke patient moeilijk zeggen ken.

 2. Ik wel, ik hoor bij de groep die gezien het medicijnverbruik direct na het eerste bezoek aan de aphotheek in januari de nota voor het eigen risico tegemoet kan zien. En die famauze compensatie voor chronisch zieken (van € 47 wordt pas eeind 2008 uitbetaald, de rest komt weliswaar vooralsnog uiteindelijk redelijk goed via de ziektekostenaftrek, maar dat stuk krijg ik dus pas in 2009 (als ik dus ondertussen alweer een keer die nota heb ontvangen(

 3. valt het weer binnen het pakket is het nog niet goed… kunnen we ons niet massaal laten verzekeren tegen de zeikeritus?

  en de pil is een luxe probleem.. daar hoef ik toch niet aan mee te betalen? Mijn gezondheid staat weer garant voor de ziekte van een ander, maar de pil bestrijd geen ziektes, kost dus ook mijn premie weer een percentage, premie die ik liever voor een echte zieke betaal…

 4. citrientje

  ik hoorde stomste opmerkingen over chronischzieken en zorgverzekering. Logisch dat wij onze noclaim elk jaar kwijt zijn, we maken toch het meeste gebruik van en een gezond iemand kan er toch niks aan doen dat chronisch zieken ziek zijn. 47 euro terug geven aan chronisch zieken. En geen noclaim meer dat kan toch niet. :-w

 5. Ik ben aan het broeden op een post hier over. Het is een beetje dubbel allemaal: aan de ene kant ben ik het volledig met jullie eens: ook zonder pil (of een alternatief, ik gebruik zelf de NuvaRing) blijf ik heus wel gezond. Met veel meer ongemak en maandelijks 4 dagen pijn & ellende, maar: gezond. Dat ligt bij chronisch zieken wel even anders … Dus ja, in dat opzicht volledig met jullie eens.

  Aan de andere kant: ik betaal maandelijks ruim 100 euro voor mijn ziektekostenverzekering. Geld wat ik nauwelijks op kan brengen, maar het moet nu eenmaal. Omdat ik het enorme geluk heb nooit iets te mankeren kan ik me niet heugen wanneer ik voor het laatst een arts heb gezien. Dat is iets om blij mee te zijn, maar het steekt soms ook wel een beetje: ik moet elke maand weer die 100 euro bij elkaar zien te rapen en die 4 keer per jaar dat ik NuvoRingen moet kopen mag ik daar nog eens 33 euro voor ophoesten … Dat is ook weer dik 130 euro op jaarbasis.

  Zou ik geen ring (of ander hormonaal anticonceptie-iets) meer gebruiken dan zou ik wél bij de artsen terecht komen omdat ik dan weer ongesteld word en dat met zó veel ellende schijnt te moeten gaan dat reguliere pijnstillers niet voldoende zijn. Juist daarom is me jaaaaaaaaaaaaaren geleden de pil voorgeschreven. Dat het ook nog eens voorkomt dat ik zwanger word is eigenlijk een bonus. Waar ik niet eens veel aan heb als vrijgezel, want als ik een partner heb moeten er condooms gebruikt worden 😉

  Maar die ringen, die gebruik ik om niet meer ongesteld te worden en dus de hele maand gewoon te kunnen functioneren. En eigenlijk vind ik stiekem dat (een deel van) die kosten best onder mijn dure verzekering zouden mogen vallen …

 6. @Mannie: ja, hoewel ik het niet erg vind dat de pil buiten het eigen risico zou vallen maar vooral erg vind dat men zich alleen maar druk maakt om de pillen en anders niets.

  @Frans: ja ik hou maar geen rekening met de compensatie, aanvankelijk zal je het geld toch eerst moeten betalen.

  @Kurai: Hoort bij de nederlandse cultuur he 😉 En tja, de meerderheid van Nederland wil de pil graag in de verzekering zien denk ik en dus gebeurd dat. Kan me jouw standpunt ook wel goed voorstellen, je betaald idd mee aan een stukje gemak. Hoewel een tal aan ongewenste (tiener)zwangerschappen ook aardig op de premies zullen drukken en dat wordt weer voorkomen door de pil te verzekeren. En vele vrouwen slikken de pil ivm mestruatieproblemen en dan kan je het wel zien als geneesmiddel.

  @Citrien: blijkbaar wel 🙁 Vond de no-claim als ‘omgekeerde solidariteit’ al wat bizar maar dat zat tenminste nog verdeeld over het jaar, nu moet het bedrag ineens opgehoest worden. baal er wel van en ken mensen die geen clue hebben hoe ze het uberhaupt op moeten gaan hoesten.

  @Marti (heb mijn best gedaan maar ik ben dyslectisch! 😀 ): Ik wil niet meteen pretenderen dat de pil buiten het eigen risico moet vallen hoor. Het zat mij vooral dwars omdat het eigen risico bijna geruisloos werd ingevoerd en er pas drukte ontstond toen het over de anti-conceptiepil ging. En de drukte nu weer luwt omdat de pil deels buiten het eigen risico zal gaan vallen.

  En de premie is voor iedereen hoog wat voor een gezond mens onnoemelijk vervelend zal zijn, die ziet nooit meer iets van de premie terug. Het is echter ook een verzekering voor de toekomst, ik had vroeger ook niet gedacht dat ik chronisch ziek en arbeidsongeschikt thuis zou eindigen en dat kan iedereen van de een op de andere dag gebeuren. Denk daarnaast dat de meeste chronisch zieken meer kwijt zijn dan de premie voor de basisverzekering. Vaak is veel extra nodig zoals aanvullende verzekeringen om specifiekere kosten te dekken, eigen bijdragen omdat veel nog altijd niet in de basis als in het aanvullende pakket zit en de kosten die een chronische ziekte met zich meebrengt waar je zo op het eerste gezicht niet aan denkt. (Van speciaal beddengoed tot duurdere aardappels als je niet kan schillen bijvoorbeeld). En het belangrijkste, gezonde mensen zijn precies dat, gezond. Ik zou nog veel meer permie willen betalen als dat me gezond maakte 😉

 7. patchwork

  Het moest toch allemaal simpeler dan voorgaande systemen? Grmpf.
  Mijn eigen risico wordt nu,solidair met wanbetalers en armlastigen, en voor het geval ik zelf wanbetaler zou moeten worden,gewoon ongevraagd per maand al geïncasseerd-of ik er nu gebruik van maak of niet. Of ik het ook terug krijg als ik het niet nodig had,daar heb ik niks over gehoord.
  Lijkt me net zo ingewikkeld als voorheen.
  Ik zie het maar als een werkgelegenheidsding. Voor ouderen, die nog hebben leren rekenen. Het is toch wel erg toevallig dat die groep nu ineens weer werk vindt?

 8. @patchwork: ik hoorde anders gisteren dat er meer werkgelegenheid dan werknemers maar ouderen (en een ruim begrip is dat tegenwoordig) nog steeds niet aangenomen worden :/

 9. Pfff, dat hele eigen risico is sowieso een farce. Tien jaar geleden was er ook een eigen risico, en na onderzoek bleek dat het effect ervan nihil was. Daarna (of daarvoor, pin me er niet op vast), was er de medicijnknaak, die ook niet werkte. Afgelopen jaren de no-claim, binnenkort weer het eigen risico. Alle maatregelen zijn erop gericht om mensen ervan af te brengen onnodig beroep te doen op de zorg, wat een lovenswaardig streven is, maar in feite is het dus een belasting op gezond verstand.
  Diegenen die het wel gebruiken (en dus alleen naar de dokter gaan als het nodig is) moeten nu dus dokken voor diegenen die dat niet doen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de marktwerking: chronisch en/of ernstig zieken zijn niet bezig met waar de goedkoopste zorg wordt geleverd, maar waar de beste, of waar de meest praktische zorg wordt geleverd (dicht bij huis, alles bij elkaar in het ziekenhuis, etcetera). Wat gezondheid betreft moet prijsbewustzijn niet bij de patiënt worden gelegd, maar bij de zorgaanbieders.

  Het zou zo mooi zijn als er eindelijk een manier wordt gevonden om stupiditeit te belasten, want dan zou het hele ministerie van VWS zelfbedruipend worden. Dát is nog eens een mooi streven!

 10. @Jaco: voor een deel ligt dat ook bij de zorgaanbieders die dan ook op een belabberde manier mee bepalen over onze gezondheidstoestand. Door te bepalen wie je wel of niet kan bezoeken (via wel of geen contract afsluiten), hoeveel een behandeling zou mogen kosten en nog erger of een behandeling volgens hen wel de moeite waard is. Er zijn al verscheidene mensen gedupeerd omdat een zorgverzekeraar besloot dat een en ander te duur was dus de patient maar pech had.

 11. @Jaco: bij die maatregelen bleek iedere keer weer dat wat de patiënten zelf moesten betalen grotendeels (of zelfs meer dan) opging aan uitvoeringskosten en dat de besparing door minder zorgvraag nauwelijks meetbaar was. Het uiteindelijk resultaat was dus uiteindelijk nihil. Er bestaat een uitdrukking over niet steeds opnieuw het wiel proberen uit te vinden; zij proberen bij herhaling een vierkant wiel uit te vinden.

  Hoe zat het ook alweer met die ezel en die steen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft