Recht en recht

Onlangs deed de Christen-Unie het voorstel om roken in het bijzijn van kinderen strafbaar te stellen. Gezien de gezondheidsrisico’s zou roken in bijzijn van kinderen neerkomen op kindermishandeling en dat mag hard aangepakt. Stivoro voelt daar vanzelfsprekend wel wat voor en brult vandaag dan ook in de krant: “Stivoro vindt dat roken in auto’s als eerste aangepakt moet worden. “De gezondheidsrisico’s zijn groot. In een auto meeroken met nagenoeg afgesloten ramen is desastreus.”

Nog geen twee weken geleden deed de rechter uitspraak over de gezindsvoogd van het overleden meisje Savannah. Het meisje wat door zware mishandeling en ondervoeding uiteindelijk op gruwelijke wijze om het leven kwam. De gezinsvoogd die als noodzakelijk was ingezet was om juist dit lot te voorkomen. Die alle tekenen negeerde én alle hulpverleners negeerde en na de dood van het meisje een boze persconferentie gaf dat zij er toch allemaal niets aan kon doen dat het kind nu dood was. Die gezinsvoogd is vrijgesproken want er was dan welliswaar behoorlijk wat aan te merken op de werkwijze van de gezinsvoogd maar: “De rechtbank oordeelde echter dat er geen causaal verband is tussen het nalaten van de gezinsvoogd en het zwaar lichamelijk letsel en de uiteindelijke dood van Savanna.”

Dit weekend in Zembla het onderwerp: ‘Comazuipen’. Over kinderen die vanaf twaalf, dertien jaar zich al een alcoholvergiftiging drinken. En ouders die welliswaar ontzet waren, maar toch bleven stellen dat een drankje op een verjaardag hier en een borreltje op een feestje daar best moest kunnen. Die zelf duidelijk het ‘goede’ voorbeeld blijven geven door te drinken in bijzijn van kinderen en uitspraken te doen als ‘een drankje hoort er wel bij’.

Oftewel in een land wat afschuwelijke problemen kent op gebied van kinderen, zouden we roken plots strafbaar moeten stellen want dat heeft ‘desastreuze gevolgen’. Hebben we het nog niet gehad over het buitenspelen tussen de uitlaatgassen en fijn stof of geweld op scholen. Hebben we het nog niet gehad over het feit dat dezelfde overheid bakken vol geld verdiend aan de roker om zodoende het gokken te spekken. Is er zoveel waar we het maar even niet over hebben …

Ben ik nu de enige die daar de volslagen imbeciliteit van inziet?

Comments (14)Previous

Hersenspinseltje

Next

Christenallergie

14 Comments

 1. Nee, ik ben het helemaal met je eens. Wat ík pas erg vind, is de – onder het mom van opvoeding – indoctrinatie van relifanatici zoals die van de Christenunie. Als je zelf voor een religie kiest, prima, maar laat kinderen erbuiten. Wacht ermee tot ze volwassen zijn en ze hun eigen keuzen kunnen maken. Kinderen generatie op generatie waanbeelden, schuldgevoelens, vooroordelen en regeltjes uit een ver verleden meegeven, dát vind ik pas zware geestelijke kindermishandeling en zou net als autodrop verboden moeten worden!

 2. Als iemand werkelijk in de Here is, dan rookt hij niet. Bijgevolg schaadt z/hij er ook kinderen niet mee. Dat is zoals God wil, zou een gelovig mens kunnen willen zeggen.

  De beste staatsburger is echter degene die veel rookt en met grote regelmaat alcoholische dranken nuttigt. (Er bestaan optimale hoeveelheden.) Dat levert de overheid namelijk het meeste geld op. Als het meezit, leeft die brave burger dan ook niet al te lang na de pensioengerechtigde leeftijd, als z/hij dat tenminste haalt. Ik vrees dat een gelovig mens niet licht zal zeggen dat dat Gods wil is, al gaat men zo –dat lijkt het idee– veel sneller naar God.

 3. Ik moet zeggen dat ik vorige week een auto achter me bij het stoplicht zag staan waarvan de twee voorste inzittenden zaten te paffen en de kindertjes achterin zaten lekker mee te inhaleren. Misdadig dacht ik nog.

  Savanna’s zijn er niet zoveel en comazuipen doen ze zichzelf aan, uitlaatgassen worden al jaren aangepakt dus ik denk dat de prioriteiten van de CU best verdedigbaar zijn.

 4. Ik rook al 3 jaar niet meer, maar ik erger me echt helemaal wild aan het anti rook verhaal. De CU en Stivoro sporen gewoon niet. en dat op kosten van de staat.

 5. Dat Nederland de rechten van het kind verkracht is een heel triest feit. De jeugdzorg verdient het woord zorg niet. Maatregelen tegen roken en alcoholmisbruik zijn slechts zaken die afleiden, er voor zorgen dat we misschien al die wantoestanden m.b.t de jeugd niet zien. Schoolkinderen zijn de straten op gegaan en maken kabaal en vernielen wat. Dus stuurt deze overheid maar de ME er op af. Nog effe en we glijden af naar een totalitaire staat.

 6. @Arlo: toch vrees ik dat opleggen van godsdienst niet strafbaar zal raken ..

  @Nirvana: waarom zou iemand die werkelijk in de Here is niet roken? Men rookt al duizenden jaren onder zeer wisselende goden, in bepaalde oude godsdiensten was roken zelfs totaal opgenomen in tal van rituelen. Of zou God zijn handne ten hemel hebben geheven en Trudy van Stivoro op aarde hebben laten neerdalen?

  @Mack: Owww gelukkig, de meeste van die kindertjes gaan uiteindelijk niet dood, die groeien alleen maar zeer verrot op. Valt weer reuze mee inderdaad, wie kan het wat schelen. Dat kinderen van twaalf a dertien thuis al mee mogen drinken heeft natuurlijk geen enkel effect op ze, ze zijn oud en wijs genoeg om zich niet een ziekenhuis in te zuipen en dat ze dat dan toch met honderden per weekend doen, soit. En we doen wel iets vaags tegen uitlaatgassen dus allee, we hebben werkelijk niets belangrijkers meer te doen dan roken in de auto strafbaar te maken op gronde van kindermishandeling.

  Hopelijk ben ik nu gewoon een sukkel die een bak sarcasme mist.

  @beeobee: àch die kosten zal de baat die rokers opleveren aan de schatkist wel niet overtreffen, dus eigenlijk is het een vreemde sigaar uit eigen doos?

 7. HKH

  IK begrijp de vergelijkingen ook niet. Wat maakt roken zoveel gevaarlijker dan alcohol? En ook hier zijn het de ouders die het ‘goede’ voorbeeld geven. Ik was verbouwereerd toen ik een moeder (van een dochter die zich in een coma had gezopen) hoorde zeggen: wat doe je er tegen hè? Buiten de deur mag ze niet meer drinken maar bij ons…prima. Heropvoedingskampen voor ouders, daar valt ook wel wat voor te zegge.

 8. HKH

  Ik lijke wel een Amsterdammer: zeggen, bedoel ik dus…

 9. Jij kan het gewoon niet hebben als een politieke partij met een c in de naam gelijk heeft. Zwak puntje.

 10. Patrick

  Strafbaar als in: een bekeuring voor bellen achter het stuur?
  In dat geval vind ik het er één in de categorie ‘We verhogen de brandstofaccijnzen voor het milieu’.. Want die camera-auto’s rijden er toch al, lekker makkelijk cashen.

  Ik ben niet tegen roken, wel tegen meeroken. Vooral omdat ik het vind stinken..

 11. @HKH: ja het was echt een onstellende documentaire vond ik. Alsof het niet absurd genoeg was dat die kinderen half dood de IC op gereden moesten bleven ouders hangen aan het ‘drinken is toch gezellig’ principe.

  @Mack: het woord christelijk is niet één maal genoemd, het woord Christen Unie slechts eenmaal omdat zij toevallig het eerste voorstel met betrekking tot roken deden. De nadruk ligt op de absurde prioritering vanuit de overheid én in deze maatschappij. Blijkbaar heb je geen enkel argument dus richt je je maar op de persoon? Dat is pas zwak.

  En ik zou prima kunnen begrijpen dat iemand er voor is om iets tegen roken in het bijzijn van kinderen te doen. Ik ben het er niet mee eens maar kan me er wel iets bij voorstellen en er zijn best argumenten voor te geven. Wat mijn ogen uit mijn hoofd doen vallen is dat je als argumentatie aankomt met ‘er zijn niet zoveel Savannah’s’ en ‘kinderen drinken zich toch zeker zelf in coma’. Ik mag je graag maar dat soort opmerkingen vind ik ronduit walgelijk.

  Alleen al in Rotterdam zijn er 6000 kinderen die potentiele Savanna’s zijn en verzuipen in de kloterige hulpverlening waar we al jaren geen reet aan doen. De cijfers over alcoholmisbruik onder bizar jonge kinderen zijn ronduit verbijsterend en daar doen we simpel niets aan omdat alcohol gebruik zo bekend staat als ‘gezellig’. Zelfs nadat eigen vlees en bloed op dertien jarige leeftijd moet afkicken van alcohol omdat anders de lever het begeeft, wordt alcohol als ongevaarlijk gezellig bezien en dát stellen we niet strafbaar, daar gooien we wat knullige campagnes tegen aan. Enfin, die problemen onder de jeugd bagitaliseren omdat je het niet met me eens bent, vraag me af waar dat vandaan komt.

  @Patrick: de plannen zijn nog niet uitgewerkt maar als het strafbaar wordt gesteld als kindermishandeling, zal er meer aan hangen dan een boete mag je aannemen.

 12. Ik vind het zelf misdadig om te roken in aanwezigheid van kinderen. Vooral ook omdat kinderen in tegenstelling tot volwassenen moeilijk kunnen zeggen, ik ga hier weg uit deze rokerige omgeving. Maar om die ouders daar nu voor te bekeuren neen. Dit vind ik niet kunnen. Liever het geld besteden aan goeie voorlichting en positieve benadering. Dat lijkt me meer uit te halen dan weer eens een verbod en een boete. Al deze verboden en geboden lijken alleen maar meer en meer weerstand op te roepen. Als men geen beroep kan doen op het gezond verstand van de mens, dan is het jammer, maar dan is het ook zo.
  Mijn man is altijd al een verstokt roker geweest, maar hij heeft nooit in de auto of in huis gerookt. Onze kinderen zijn zelf ook nooit beginnen roken. Niet omdat we het hen verboden, maar omdat we hen beloofden als ze voor hun 18e niet zouden roken, dat we hen gingen helpen bij de financiering van hun rijbewijs.. Dat bleek een goeie stimulans.

 13. @Anne: eigenlijk denk ik ook dat de meeste mensen niet in de auto roken als er kinderen bij zijn en er is zeker wat voor te zeggen om het in zo’n kleine ruimte na te laten. Maar vind de hetze rond rokers wel enorm worden op het moment. Vooral omdat het voorstel niet alleen pleit voor strafbaar stellen maar ook nog eens strafbaar als kindermishandeling.

  Overigens zou ik ook gefinancieerd worden als ik niet zou roken voor mijn achtiende maar dat heeft helaas niets geholpen 😉

 14. “wordt alcohol als ongevaarlijk gezellig bezien en dát stellen we niet strafbaar,”” Het dronken maken van een kind jonger dan 16 jaar is wel degelijk strafbaar en is zelfs een misdrijf. Alleen wordt er helaas bar weinig met dit artikel gedaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft