Broeikaseffect zorgt voor warrig nieuws

Vandaag in de Volkskrant las ik “Bijna de helft van de Nederlanders zegt vanwege het broeikaseffect nu en dan de auto te laten staan of spaarlampen te gebruiken. De helft van deze klimaatbewuste Nederlanders geeft daar ook daadwerkelijk geld aan uit.”

Dat de helft van de Nederlanders af en toe de auto laat staan gelooft natuurlijk geen hond of we moeten er miraculeus weinig van gemerkt hebben. Gezien de zinsconstructie zullen de meesten van die helft dus wel spaarlampen gebruiken. Eigenaardig daar weer aan is dat de helft van die mensen hun spaarlampen blijkbaar niet betaalt. Of zou de spaarlamp hip zijn om kado te doen op verjaardagen en partijen? 

Nog verwarrender wordt het als er staat: “Uit de peiling komt naar voren dat bijna driekwart van de Nederlanders zich in enige mate zorgen maakt over klimaatverandering. Ongeveer een op de tien Nederlanders denkt dat er niks aan de hand is, of dat niet te weten.”

Euh, wát weten zij niet? Dat driekwart van de Nederlanders zich in enige mate zorgen maakt over klimaatverandering of weten zij niet dat zij zelf denken dat er niets aan de hand is?

Vervolgens is het voor de lezer raden geblazen: “Een meerderheid denkt dat terugdringen van de uitstoot van broeikasgas niet voldoende is, en vindt ook aanpassen aan klimaatverandering van belang” Aanpassen in welke zin vraag ik mij dan af? Denken mensen dat zij met een bikini en airconditioning de tijd wel doorkomen, moeten de gasmaskers van zolder af gehaald worden of gaan we massaal voor kernenergie?

Dan aan u maar de vraag, maakt u zich zorgen om het broeikas effect of heeft u ook geen flauw benul wat u er van denkt? Vallen de spaarlampen spontaan van de vrachtwagen of jat u ze zelf bij de supermarkt mee? En hoe denkt u zich aan te gaan passen aan eventuele klimaatveranderingen?

Comments (19)Previous

40 dagen zonder sex

Next

De verWilderde samenleving

19 Comments

 1. Ja. Ik maak minder gebruik van de auto (ik heb er niet eens meer één) en dat kost me geen cent. De spaarlampen krijg ik gratis of bijna voor niets als ik van energieleverancier wissel. Ik koop een rubberboot en stal die opgeblazen en al op het platte dak.

 2. Nu even serieus: De helft die er geen geld aan uitgeeft zullen inderdaad die minder autogebruikers zijn (dat kost immers niets) plus wat mensen die op de manier die ik aangaf (of bij andere acties) zo voordelig aan spaarlampen komen dat het niets extra kost.

  Dat stukje “of weet dat niet” is wel erg ongelukkig aan de zin geplakt, maar ik neem aan dat dat degenen zijn die als antwoord “geen mening”gaven of iets van die strekking.

  Onder aanpassen aan de klimaat verandering zullen de meesten wel verstaan het verhogen van dijken en zulk soort zaken maar ze maken er inderdaad een raadspelletje van.
  Kerncentrales vallen trouwens niet onder er wat aan doen anders dan het beperken van de uitstoot van broeikasgas. Dat is gewoon de enige bijdrage die ze leveren. Overigens denk ik dat het effect van kernenergie nogal beperkt is. Het levert “schone”(hoe schoon? kijk even naar Tsjernobyl)energie, maar voor de bouw, het winnen van erts, het transport van radioactief materiaal en het opwerken van radioactief materiaal is zoveel energie nodig dat het nettorendement (hoeveel komt er meer uit dan er in gestopt is) nogal beperkt is. En hoeveel van die benodigde energie om zelfs maar te kunnen beginnen met het opwekken van kernenergie is ook schoon? Waarbij je wat mij betreft nog mee mag tellen dat die dingen het water nogal opwarmen – en daarmee voor extra verdamping zorgen (waterdamp in de atmosfeer en de daaruit onstaande toename van de deken van wolken geeft ook een aardig broeikaseffect.(het is daarom ook eigenlijk wat vreemd dat je zelden of nooit iemand hoort over die uitstoot door vliegtuigen die toch ook aanzienlijk is – zie de condenssporen die ze achter laten)

  Het is inderdaad allemaal wat warrig gesteld, ik ben blij dat ik net wakker en uitgeslapen ben. Een journalistiek hoogstandje is het zeker niet.

 3. Oh, en dat je niets merkt van die mensen die minder auto rijden zal waarschijnlijk komen doordat de meesten dat bereiken door alleen maar wat korte ritjes af te schaffen. Wat dan ruimschoots gecompenseerd wordt door de toename van het overige autoverkeer. We gaan met zijn allen nog steeds niet duidelijk minder rijden (integendeel zelfs if my memory serves me well)

 4. desiree

  Volgens mij zou de hele wereld veel energie besparen door werkelijk uit te zoeken hoe onrendabel we met vervoer omgaan en daar goede alternatieven voor te zoeken.
  Ik geloof niet dat het die keer is dat we de auto een of meerdere keren te veel pakken maar dat de werkelijke uitstoot hem zit in trajecten waarop we niet zo snel zicht hebben of aan denken.
  Veel gaat om grondstoffen (en ook eindprodukten uiteindelijk) die over de hele wereld vervoerd worden, verschillende voorbeelden zijn het voer wat er hier in Europa aan het vee wordt gegeven wat voor een groot gedeelte vaak afkomstig is uit Zuid of Noord Amerika en Azie wat met grote massa verscheept wordt.
  Of vee wordt geslacht in Australie, Azie of Zuid/Noord Amerika en dan naar Europa vervoerd voor consumptie terwijl we hier in Nederland alleen al met ons eigen geproduceerde varkensvlees ons de komende tien jaar zouden kunnen voorzien.
  De kleding die we aan hebben of heel veel electronisch technische produkten zijn vaak van grondstoffen die over heel de wereld worden ingekocht, getransporteerd worden naar bijvoorbeeld China, daar verwerkt worden tot eindprodukten en dan weer naar Europa getransporteerd worden om voor tien euro of net iets meer verkocht te worden. We weten inmiddels hoe schoon China voorlopig nog niet is…
  We stoppen spaarlampen (bijna) overal in (heel positief hoor!) maar ondertussen reizen mensen zich gek met het vliegtuig en voorzien we ons van allerlei produkten die nooit schoon kunnen zijn of ooit zullen worden.
  Overigens worden die spaarlampen ook al in het Oosten van Europa en Azie gemaakt doordat Philips daar ook naar toe gevlucht is met zijn fabrieken, dus al die zo besparende energielampen kosten ook weer een duit aan vervoer.
  Dit is maar een gedachtengang die waarschijnlijk aangevuld kan worden met meer niet wetende maar ondertussen energieverslindende dingen die we als consument van produkten en energie in het algemeen niet bewust zijn.

  Zo nu eerst maar eens een bakkie koffie, van die bonen die geproduceerd worden in Zuid Amerika en ook met grote ladingen over de hele wereld worden verscheept , lekker kwistig met energie 😮
  :d ~o)

 5. Ik heb al jaren spaarlampen.

  Mensen hebben vervoer en energie nodig, dat verandert niet.

 6. Lennard

  Spaarlampen, minder autorijden, huis isoleren, milieuvriendelijker consumeren, etc etc.

  Wat er ook gebeurd en hoe het ook komt, ik ben er mee bezig geweest.

 7. Mensen die roken kunnen natuurlijk altijd zeggen dat ze er mee gestopt zijn. Als ze slapen roken ze immers niet. Zo is dat ook met de auto laten staan.

 8. Ik snap het niet dat er geld uitgegeven moet worden om wat aan het milieu te doen. Feit is dat je van energiebesparen juist geld overhoud. Een spaarlamp kost 4 euro en die zorgt voor 12 euro minder aan electriciteit per jaar. Zo’n lamp gaat zeker 4 jaar mee, dus ‘verdien’ je per lamp zo’n 44 euro.

  Als je de auto vaker laat staan door met de buurman mee te rijden of de fiets te pakken, dan levert dat ook een financieel voordeel op (minder branstofkosten en minder slijtage).

  Als je een trui aantrekt en de verwarming een graadje lager zet, dan is dat financieel ook erg aantrekkelijk door een lagere gasrekening.

  Ik doe dat soort dingen dan ook, en zo effectief dat ik maar gestopt ben met werken. Want wat moet ik met al dat geld dat ik overhou? Met een vliegtuig op vakantie, of me een hardinfarct schransen? Dat lijkt me ook niet zo slim dus heb ik maar een halt op de inkomsten gezet. Je moet toch wat. 😕

 9. Ben Helder

  Broeikaseffect: het klimaat is er niet naar om anderen, armen een hand te geven of te helpen ..

 10. Eerst hadden we zure regen, toen dat niet bleek te bestaan hadden we een enorm gat in de ozonlaag en toen dat niet genoeg indruk maakte kregen we global warming.
  Ik ben vast aan het verzinnen wat hierna komt.

 11. @Mack: die zure regenbestond wel degelijk en de aantasting van bossen,water e.d. daardoor ook. Dat het uit de publiciteit verdwenen is komt niet doordat het niet bestond maar door de sterk verminderde uitstoot van verzurende stoffen zoals de zwavel die uit de brandstoffen grotendeels is verdwenen en dus ook niet meer in de regen terechtkomt.

 12. Frans: En dat is dus een sprookje.(sbos)

 13. HKH

  Ik kan alleen maar zeggen dat mijn gedrag voor deze discussie al smetteloos was op dit gebied…

 14. desiree

  En ik kom ook uit een voortreffelijk milieu
  :))

 15. Lennard

  @Mack: Wat doe jij hier? Ga eens gauw naar GeenStijl….

 16. @Lennard: Wat is er op GeenStijl? Eindelijk iets dat de moeite waard is?

 17. Ik fiets altijd en gebruik al jaren dezelfde boodschappentas, neem bijna nooit plastic tassen van de winkeliers aan, dus ik draag zo mijn steentje bij.

  Maar kom op, mensen, we mogen ook toegeven dat het heerlijk is dat we van die strenge winters af zijn.

 18. Alleen bij rampen komen mensen in actie. Ons milieu is al een ramp, maar dat zien de mensen niet. Vallen mensen bij bosjes om op straat, dan leert men daar ook wel mee leven. Ik zou zeggen, lees de voortreffelijke roman “De weg” van Cormac McCarthy. Ben je zo’n held dat je door dat proza heen durft te komen, dan weet je aan het einde van het boek wel ongeveer wat wij, mensen, te verliezen te hebben. Dat is heel veel.

 19. Ik ging eigenlijk voor het beroerde journalistieke gehalte maar mijn lezers zijn vrij milieubewust merk ik. Hear hear! Moet bekennen dat ik al een aantal keer spaarlampen heb willen kopen maar ze nog nergens in de buurt heb kunnen vinden. Daarentegen rij ik nooit auto en dat is ook wat waard 😉

  Serieus denk ik eigenlijk dat het vooral aan overheden is écht iets wezenlijks te gaan doen. Wij allemaal aan de spaarlampen maar ondertussen verrijzen nog steeds kolencentrales en wordt niet bepaald meegewerkt aan rijden op schonere brandstoffen, dat lijkt me niet de weg naar een schoner milieu. Ondertussen wordt er aardig misbruik gemaakt van de milieugedachte. Zoals de reclame ‘alles groen, samen kunnen we het doen’ om alles en iedereen aan de groene stroom te krijgen. Volslagen belachelijke reclame, we hebben geheel niet de capaciteit om iedereen van groene stroom te voorzien. En zo modderen we dus maar wat aan waar we individueel te weinig kunnen doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft