Slaperig dilemma

Zoals de meesten wel bekend, heb ik een behoorlijk onmaatschappelijk ritme, ook wel delayed sleep phase syndrome genoemd. Dat heb ik al een slordige zeventien jaar waarvan ik de eerste acht jaar heb doorgebracht met pogingen terug te keren naar een normaal ritme en dus voornamelijk slaapwandelend heb doorgebracht. Na die acht jaar vroeg een internist op de man af waarom ik mijzelf toch zo bleef martelen en aangezien ik hem het antwoord niet wist te geven (en moest stoppen met studeren), ben ik vanaf toen maar gewoon onmaatschappelijk gebleven.

Nou vinden veel mensen het een kekke stoornis want dan kan je ‘lekker laat uitslapen’ of zoiets. Maar zo kek is het niet eigenlijk in een wereld die graag s’ochtends leeft en dat even graag opdringt aan ieder ander. Vele keren heb ik verdoofd, trillend, evenwichtsgestoord en net niet (of net wel) kotsend met een bloeddruk van 200 over 150 in het ziekenhuis gezeten omdat ‘intake gesprekken/labtesten/onderzoeken nu eenmaal s’ochtends zijn mevrouw’ en zo zijn er weinig instanties, monteurs, aannemers, bezorgingservices en noem het maar op  die s’middags willen afspreken of uberhaupt die uren bereikbaar zijn. Schappen hebben nogal de neiging leeg te zijn tegen sluitingstijd en een dagje op pad is wat lastig als je rond twee uur s’middags pas de slaap uit de ogen weet de wrijven. Bovendien krijg je nogal weinig daglicht mee in de winter, wat een deprimerende aangelegenheid is.

Vooral vanwege de laatste twee redenen zit ik nu geheel vrijwillig moe, trillerig, onstabiel en misselijk achter de computer me af te vragen wat nou eigenlijk wijsheid is. Momenteel val ik rond negen uur s’avonds reeds in slaap om na een slordige vier uur wakker te worden en dan is het gedaan. Vervolgens probeer ik s’ochtends nog een uurtje of drie erbij te slapen en zet dan zes wekkers (leve de mobiele telefoon!) om in elk geval vanaf een uur of negen wakker te zijn (ok, vanochtend hoorde ik alle wekkers niet maar werd ik om half elf wakker gebeld door een verkeerd verbonden en wist me toen uit bed te slepen). Gevolg is dat ik meer daglicht krijg wat erg prettig is. Gevolg is ook dat ik me amper nog door de dag weet te slepen en daardoor elk uur wel twijfel of dit zo’n snugger idee is. Misschien is het ook niet gebrek aan daglicht maar mijn aloude acceptatie-probleem waarmee ik me stiekem gewoon in de nesten werk ..

Hoe goed/beroerd is uw slaappatroon?

Comments (21)Previous

De verWilderde samenleving

Next

Kritiekloos geloven

21 Comments

 1. Elvis had dat ook. Alleen had het toen nog geen naam.

 2. Je hebt wel gezien dat ik af en toe ook op vreemde tijden achter de pc zit. Ik heb per dag 10-12 uur slaap nodig. Kan komen door bijwerkingen van een of meer van mijn medicijnen (verschillende melden in de bijsluiter vermoeidheid en slaperigheid – helaas kun je bijwerkingen niet van elkaar aftrekken: andere vermelden weer slaperigheid. Een andere mogelijkheid is verstoord ritme: ik ben altijd meer een avond/nacht mens geweest en voor 11 uur kom ik echt niet in slaap en meestal wordt het na enenm maar ik moet wel om zeven uur op voor de eerste portie medicijnen. Mijn slapp wordt daardoor in stukjes gehakt met tot gevolg dat ik af en toe overdag het tekort in moet halen. Dat leidt er dan weer toe dat ik af en toe teveel inhaal en ‘s nachts al na een paar uur weer wakker ben en dan tot de tijd dat ik me weer slaperig begin te voelen maar een boek pak of achter de pc kruip (ik ben dan zeer dankbaar voor jouw nachtelijke nieuwe logs ^:)^ ). Ik kan me dus ondanks een anddere reden voor het afwijkend slaappatroon redelijk voorstellen hoe jij je daaronder voelt.

 3. Lennard

  Meestal slaap ik wel ‘s nachts. Soms niet. Maar dat kan ik wel aan. Als het niet iedere dag is. Nu ik weer werk is het soms wat lastiger als ik een nacht niet slaap, omdat ik dat merk als ik aan het werk ben. Maar verder ben ik redelijk ritmevast.

 4. Mijn slaapbehoefte varieert.
  van de zomer was het maximaal 6 uur, maar nu heb ik het idee dat ik wel zo een winterslaap kan beginnen. 8 uur of langer
  Opstaan blijft lastig..
  Ik slaap dus wel goed..~o)

 5. Bij mij was het altijd een ramp, ik ben een echt avond-/nachtmens. Gelukkig heb ik nu een baan die bij m’n ritme past, en wonder boven wonder blijft dat ritme ook redelijk stabiel. Ok, het is een raar ritme maar ik voel me er goed bij. En meestal wordt het begrepen en geaccepteerd als ik ‘s ochtends geen afspraak wil maken en erbij vertel dat ik in de horeca werk. “Negen uur ‘s ochtends? Man, da’s voor mij midden in de nacht!”. Problemen met lege schappen in de supermarkt? Ik niet, waar ik naartoe ga wordt de hele dag bijgevuld. Kortom, ik ben wel tevreden met mijn ritme zo.

 6. desiree

  Ik ben een bouncer.
  Meestal ben ik een ochtendmens en ben zo suf als wat om 22.00 uur in de avond en moet dan echt naar bed.
  Maar soms ben ik zo oververmoeid dat ik geen slaap meer heb in de avond en kan dan op blijven tot 2.00 uur ‘s nachts en ben dan de rest van de week uit mijn doen en verschuift mijn slaapritme met een klap naar de richting van de tijden van een avondmens.
  Als ik dan vroeg uit mijn bed moet komen dan kan ik van pure slaperigheid de hele ochtend tot de middag me zwaar grokkie voelen alsof je zou hebben gedronken.
  Op mijn werk is wel eens gevraagd of ik gedronken had…Ik heb toen moeten uitleggen dat mijn slaapritme was omgeklapt en dat dit een gevolg hiervan was en dat ik nooit alcohol nuttig verder.
  Als ik mijn ritme terug heb weten te krijgen (na een week) naar ochtendmens voel ik me pas weer lekker.
  Ik heb een periode gehad van anderhalf jaar waar ik zo enorm veel slaapproblemen had dat ik op gegeven moment tot niets meer toe in staat was en driekwart van de dag alles aanvoelde alsof je slaapwandelde.
  In die periode heb ik ook een half jaar gehad waarin ik nog geen 3 uur per nacht haalde (3 uur überhaupt haalde totaal op de dag). Ik wens dit niemand toe en hoop het nooit meer mee te maken.
  Dus als iemand dit zijn hele leven al moet mee maken dan heb ik daar enorm respect voor.
  Invoelend onder soortgelijke omstandigheden vind ik je beresterk Cin!
  😡 @};-

 7. HKH

  Ik heb een redelijk goed slaappatroon maar een wat onregelmatig werkpatroon. In de regel draai ik een kleine 60 uur in de week maar niet braaf van negen tot vijf, of iets daarna. Mijn bioritme past zich aan aan mijn werk en dat bevalt soms zwaar. Vooral, als ik om negen uur ‘smorgens paraat en wel een groep moet toespreken. Ik ben meer een halftien mens. Ik heb een zgn. HKH kwartiertje en iedereen die training van mij krijgt weet dat en is heul blij. Altijd weer een mooi begin van de dag 😉

 8. citrientje

  hier gaat het redelijk, ik moet meedoen aan het dagritme en voel me om 11 uur geradbraakt, dat is mijn lekkere slaaptijd van 11 tot 2. Gelukkig kan ik op maandag dinsdag en donderdag van 1 tot 3 slapen en de overige dagen van 12 tot 2 of zoiets. Maar het blijft wennen en normaal zal het gewonen ritme ook hier nooit worden.

  Aan het gemis van daglicht is eenvoudig wat te doen, een daglicht lamp, tegenswoordig zijn ze er ook al in wekkers. Jij kunt zo het daglicht ook wat rekken, dat heb ik heel lang gedaan. Alshet ging schemeren lamp aan en zo was het hier uurtje langer licht. 🙂 Het hoort niet zo maar beviel erg goed.

  b-)

 9. vooral op maandag: erg beroerd.

  Maar jouw aandoening lijkt mij neit alleen lastig, maar ook helemaal niet grappig.
  veel sterkte CiNNeR.

 10. Verzet tegen je ongewenste lichamelijke beperkingen maken je geen vrolijk mens. Begrijpelijk is het echter zeer zeker wel. Het lijkt me heel moeilijk om er een evenwicht in te vinden.

 11. Gewoon, om vier uut ‘s nachts naar bed en rond twaalf uur in de middag op. Dan mis je die afschuwelijke ochtend, wanneer de meute op hol slaat. Werken doe ik van middernacht tot vier, dat is genoeg voor als je schrijft. Maar soms gaat het mis. Dan heb ik het koud ‘s avonds en ga ik even op de bank liggen. Een uurtje slaap is dan okay maar twee uur brengt mijn ritme in de war. Ik val dan pas rond zeven uur in de ochtend in slaap en sta dan rond half twee in de middag op. Zo is het nu, vandaag, het regent, hoezo gebrek aan zonlicht, gewoon lekker bloggen, schrijven, straks worden de dagen weer langer, ik leef overigens al heel lang zoals jij, een jaar of veertig. Het grootste probleem is dat de mensen denken dat je lui bent omdat ze denken dat je elke dag uitslaapt, dat je het altijd maar weer moet uitleggen. Quote J.P. Satre: “De hel, dat zijn de anderen.”

 12. @Mack: serieus?

  @Frans: oeps, dan neem je het me vast niet in dank af dat ik probeer s’nachts te slapen en overdag te loggen 😉 😉
  Mijn vader slaapt ook zo versnipperd, dat lijkt me slaapsgewijs nog veel lastiger eigenlijk. Veel vermoeiender dat een raar ritme hebben maar dan wel goed slapen.

  @Lennard: toch nog knap dat je soms kunt doorhalen, dat kan ik al vrij lang niet meer eigenlijk.

  @feex: klinkt eigenlijk heel natuurlijk, in de winter meer slaap nodig hebben dan in de zomer. Waarom weet ik ook niet, misschien de associatie met winterslaap inderdaad 🙂

  @Arlo: ja ik ga wel eens naar jouw Super voor vers wat hier s’middags al op is. Merk wel dat het een stuk beter geaccepteerd wordt als je uitlegt dat je s’nachts werkt maar ja, ik wil er toch niet over moeten liegen dus maak ik het mezelf maar moeilijk.

  @Desiree: dat heb ik ook een paar keer per jaar, dat mijn ritme ineens verkeerd slaat ofzo. Het slaat ook altijd wel weer terug maar die periodes zijn slopend. Lijkt me nog lastiger als je je dan nog naar je werk moet slepen.

  @HKH: doet me denken aan het studentenkwartiertje, werden we ook altijd goed gehumeurd van 🙂 Zestig uur werken is niet mis trouwens, werk je zeven dagen per week?

  @Citrientje: dat is helemaal geen slecht idee! Waar kan je zulke lampen kopen eigenlijk?

  @GobboE: denk dat mensne zich gewoon niet realiseren dat er ook vervelende kanten aan zitten. net als sommige mensen denken dat het fijn is in de WAO te zitten omdat je zogenoemd lekker niet veel hoeft te doen. Vaak diezelfde mensen worden al geschift van thuiszitten met een griepje 😉

  @Leibele: oef, dat is een waarheid als een koe en ik zou me wel eens wat minder mogen verzetten. Hoewel het daglicht nu voldoende compenseert om niet sjacherijnig te worden. Het evenwicht vind ik ook moeilijk te vinden moet ik bekennen.

  @Alfred: ja vreemde associatie eigenlijk, je doet alleen maar alles op een ander tijdstip. Mis je nooit daglicht in de winter?

 13. Ikzelf mis geen daglicht in de winter, maar mijn lichaam zal het wel missen. Toen ik nog rookte, had ik er wel last van, veel ziek en zo. Nu ik niet meer rook en veel fiets gaat het allemaal wel. Dus laat opstaan, op de fiets klimmen, uurtje fietsen, dan lukt het wel met zo’n ritme. Misschien eens proberen webloggers te vinden in Lapland, Finland, Zweden, Noorwegen en zo, die het met zeer weinig daglicht doen in de wintertijd.

 14. Tja dat kan ik wel doen maar ik begrijp niets van hun logs 😉

 15. Keeske de Vlaming

  Mijn slaappatroon heb ik nu naar mijn zin, alhoewel ik wel eens zondig.(Knipoog naar de reli-stukjes die je deed).

  Toen ik net werkeloos was, zo.n 5 jaar terug, was het bed een zeer goede kompaan,
  ‘s Nachts netten met de wereld en wij zien verder wel.
  Dat zagen wij ook.
  Ik wilde mijzelf op die manier niet verwaarlozen en zag het licht! (Tweede Knipoog)

  Even serieus..
  Nu houd ik me er aan rond 8 8 op te staan, en dan dingen te doen. Ook al ga ik laat ter bedde, het blijft 8 uur op. En dat geeft me gemak en minder onrust.

  (Snijdt dit ergens hout?)

 16. Ollie

  Is Zopiclon (op recept) geen optie? Dat in combinatie met visolie. Op deze wijze kun je jezelf getimed van de wereld halen. Normaliter werkt het goedje circa 6 tot 7 uur. Voor mensen met een slaapstoornis wordt dit 4 a 5. Maar op deze wijze verplicht je jouw lichaam te rusten. Je krijgt er op een gegeven moment wel een pest humeur van en soms wat dissociatieve momenten van krijgen en wat agressiever door worden. Die laatste twee zijn ruk. Toch, hoe gek het ook klinkt is dit enigszins te compenseren met visolie. en als extra supplement zou je op internet (ben de naam van het spul kwijt) een homeopathisch middel kunnen bestellen dat de stof aanmaakt die lichaam produceert wanneer het aardedonker is. Het klinkt wat zweefteverig, maar het kan positief effect sorteren.

  Good luck nightwriter

 17. Ollie

  En depriveren?

 18. @Keeske: denk dat dat normaal zeker hout snijdt om in elk geval een ritme vast te houden. En als het werkt, snijdt het hout toch?

  @Ollie: ben niet zo van de medicijnen er voor omdat ervaring leert dat het een tijdelijke zaak blijft (zodra ik er mee stop ben ik terug bij af). Depriveren heb ik onnoemelijk vaak geprobeerd maar eindigd altijd in een drama waar ik op mijn tandvlees loop en uiteindelijk op hetzelfde ritme als daarvoor terug beland. Zit te twijfelen over chronotherapy, dan ga je elke dag twee uur later slapen tot je op het goede uur zit. Schijnt soms goede resultaten te kunnen geven.

  Voor nu ga ik deels terug naar mijn oude ritme, op aanraden van mijn omgeving en odmat ik nu wel overdag wakker ben maar dat wel erg relatief is (sleep me door de dag en doe eigenlijk niets zinnigs meer). Tnx voor het meedenken!

 19. Die lui in Scandinavië bloggen toch ook in het Engels? Ik zal eens zoeken naar nachtraven.

 20. Ollie bedoelt melatonine! Kun je gewoon bij de drogist kopen. Is het slaap-stofje van het menselijk lichaam. |-) Melatonine-pillen worden ook aangeraden bij jetlags.
  En Alfreds opmerking doet me denken aan wat sites die ik ooit vond. Google eens op ‘night owls’… is een vrij gebruikelijke naam voor avond-/nachtmensen. Er zijn clubs van night owls die bepleiten dat alle uiltjes later op hun werk zouden moeten kunnen komen. Is ook beter voor de werkgevers, want dan worden er minder fouten gemaakt, werken mensen effectiever, en het is zelfs beter voor het fileprobleem!
  (Ja, ik ben ook wel een uiltje. Nu, in de winter, vind ik om 9:00 op mijn werk zijn vrijwel onmogelijk. Mijn lichaam is bij het opstaan echt nog niet wakker, voelt loodzwaar, is ongecoordineerd en trillerig, soms zelfs nog als ik een uur later op de fiets zit! Zwaar trappen is dat… pfff…)

 21. Joke

  Na zeven jaar dezelfde slaapstoornis te hebben gehad, ben ik er nu gelukkig van af. Al wordt ik echt nooit een ochtendmens. Ik heb trouwens nog wel steeds bij te weinig slaap (minder dan acht uur) dat ik me de hele dag beroerd voel. Maar goed, daar is mee te leven.
  Leve het slaaponderzoekscentrum, want hoewel ik er in het begin geen hout van geloofde, heeft het toch wel degelijk geholpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft