(Belabberde) Communicatie in de zorg

Soms lijkt de kloof tussen de medische wereld en de patient onoverbrugbaar, al is het maar vanwege de meest vreemde miscommunicatie die kan plaatsvinden. Zo werd gisteren bekend dat in Almere een groep van 611 patienten besmet zou kunnen zijn met Hepatitus of HIV vanwege enorm geklungel met een prikpen. Alsof dat niet vervelend genoeg is wordt door artsen in de media en op de informatiebijeenkomst nogal vrolijk gesteld dat het om verwaarloosbare kansen gaat dat er daadwerkelijk iemand besmet is. Waarheid als dat mag zijn, kan je je als arts toch ook wel bedenken dat een patient die voor de zekerheid wel getest moet worden en een nerveuze Kerst en Oud & Nieuw tegemoet mag zien, dat geheel niet als geruststellend gaat ervaren verder?

Blijkbaar niet maar allee, het kan nóg knulliger. Verderop staat te lezen: ‘”Het is ons overkomen’, aldus B. Groot Roessink van de raad van bestuur. ‘Het leek zo’n handig ding’, verklaarde een van de aanwezige huisartsen”. Pardon?? Het gaat hier niet om een productiefout, er is niet geheel per ongeluk iets misgegaan en het kwam alzeker niet zomaar uit de lucht vallen. De diabetes verpleegkundigen hebben gewoon de bijsluiter niet gelezen of de instructies niet goed opgevolgd en de huisarts heeft geen overzicht gehouden. Dat is heel simpel subliem stompzinnig dus!! En als een of andere mongool stellen dat zulke fouten ‘je overkomen’ gaat de vertrouwensbreuk van deze patienten uiteraard niet herstellen

Dit soort voorvallen doet mij vaak denken dat zeker de helft van (huis)artsend Nederland zichzelf omhoog gevallen goden waant. Die maken geen fouten en zo toch, dan ook niet.

Comments (7)Previous

Huisarts

Next

Irene Cozzmoss

7 Comments

 1. Dan krijg je van die excuses als: waar gehakt wordt vallen spaanders. Zal best zo zijn ja. Is alleen wat lullig als het om je partner of je kinderen gaat.

 2. Voor mijn scheiding van mijn “eerste” vrouw was dat mijn gezongheidscentrum.

 3. ja zeg die prikpen…afgrijselijk

 4. Ze dachten zeker dat dit zo’n moderne pen was dat hij vast zichzelf ontsmette en steriliseerde :-<

 5. Het is óns overkomen. Jeetje. Wat naar voor de raad van bestuur. Nou ja, ze mogen in elk geval hun reiskosten weer declareren, da’s toch een schrale troost.

 6. @Greetje: precies, je zou denken dat enige somberheid en soberheid wel gepast is bij zoiets.

  @Leibele: vreemd idee waarschijnlijk ..

  @GobboE: de prikpen zelf is volgens mij best handig, als mensen gewoon de bijsluiter opvolgen 😉

  @frans: als je het nieuws zag kreeg je wel die indruk ja.

  @Mack: je leest mijn gedachtes! 😀

 7. Erg knullig allemaal…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft