Afvallen

Vrouwen zijn op een of andere manier altijd goed in het bagatelliseren van zichzelf. We hebben een baantje, doen een klusje, hebben een vriendje of werken aan een projectje. Nu we massaal voor het nieuwe jaar op dieet gaan, gaat elk pondje door het mondje, willen we een paar kilootjes kwijt en zit het (wat het ook moge wezen) tussen de oortjes. En dat bij oversized vrouwen die zichzelf waarschijnlijk geen vrouwtje zouden noemen. Toen vanochtend op het RTL4 nieuws in verband met diëten een psychologe voorbij kwam die zachtjes fluisterend op zeikerige, meelevende toon een cliche over eten ten best gaf alsof het over oorlogstrauma’s bij kinderen ging, moest ik me beheersen om mijn goede voornemens niet meteen het raam uit te gooien.

Toch maar niet. Hoewel ik gisteren wel al meteen tegen de eerste drempel in het Sonjabakkeren op liep: het is afwisselend en dus behoorlijk duur! Om niet te zeggen, finaal over mijn budget. Dat komt eigenlijk niet alleen door onze dieetguru, écht gezond is simpel een kostbare aangelegenheid tegenwoordig. Groente in een potje is de helft goedkoper dan vers, voor een zakje aardappelen koop je net zo makkelijk drie zakken friet en wonderbaarlijk genoeg zijn koek, snoep of snacks goedkoper dan een paar kiwi’s of een netje sinaasappelen. Hetzelfde principe gaat op voor vetvrij eten trouwens, het budget had eerder al aanpassing nodig om mager beleg, mager vlees of magere kaas aan te houden (wat wel 12 kilo scheelde overigens). Ineens begrijp ik de drang van supermarkten om overal ‘Sonja Proof’ stickers op te plakken. Over het prijsje natuurlijk, twee vliegen in een klap!

Enfin, het is dus (budgetair) puzzelen geblazen en het voordeel dat je gewoon blind de weekmenuutjes (aargghhh) aan kan houden is al weggevallen voor ik ook maar echt begonnen ben. Dat maakt het dieet lichtelijk ongeschikt voor ADHDers merk ik maar allee, je moet er – verbijsterend genoeg – wat extra voor over hebben ..

Meer is minder ofzo ..

Comments (38)Previous

Gelukkig Nieuwjaar!!!!

Next

Ludiek straffen

38 Comments

 1. HKH

  Wat is dieten? Hoe dan ook stop er maar weer mee, gewoon genieten en gewoon goed eten levert meer op dan welk dieet programma ook 😉 sccs!

 2. @HKH: bij mij levert dat letterlijk te veel meer op dus tja, een mens moet iets 🙂

 3. kitty

  ik was gister voor de dagen woensdag t/m zondag ook al 50,- kwijt…:((….maar goed ik hou mij overeind door te denken dat sommige spullen weken meegaan…(2 eetlepels all bran???!!)..en anders delen we toch gewoon wat spullen?…mss een idee om de kosten te dekken…anywayzz…het is klote als je voor het geld je motivatie verliest…ik ben er van overtuigd dat je minder geld uitgeeft op een gegeven moment..

  HOU VOL!!

  Liefs kitty

 4. Je hebt helemaal gelijk, budgettair is het haast niet te doen. Ik verbaasde me ook over de diversiteit en het weinige gebruik daarvan. Bij mij gaat echt alles over de houdbaarheidsdatum heen, schijnt ‘t.
  Maar alle diëten zijn duur. De Weight Watchers ook.
  Ik hou vol… ! *zei ze overpeinzend, de schouders eronder zettend*
  (SAS-dagen te over en dagen dat ik daarna op water en brood (fruit) moet ook ;-))

 5. Dat verse groente gezonder is dan groente in een potje is een hardnekkig fabeltje, alleen als je rauwkost eet gaat dat op, voor de rest is de groente in het potje verser dan wat je op de groenteafdeling koopt. Bovendien is het zeer kort gekookt en hoef je het niet echt weer te koken zodat daarmee ook minder verloren gaat dan wanneer je zelf verse groente gaat koken. Het enige waar je dan nog rekening mee moet houden is dat er vaak al zout is toegevoegd en dat je dat dus niet nog een keer moet doen.

 6. chantal

  Dat dieten duur zijn is 100% waar. We hebben vorig jaar een tijdje Sonja Bakker gedaan, maar het is eigenlijk te gek voor woorden: je hebt van alles zo weinig nodig, dat het inderdaad over de datum gaat….die hoeveelheden van de vaak dure producten die zij voorschrijft in haar boeken, zijn niet te koop!
  En in het algemeen zijn gezonde producten veel te duur; voor hetzelfde geld heb je veel meer van een minder gezond product, maakt niet uit welke….”Men” zou gewoon de gezonde producten goedkoper moeten maken, dan hoeft de overheid ook niet te klagen over de stijgende zorgkosten en wat ze nog meer te mauwen hebben.

 7. Dieten is een ware industrie geworden.

 8. Toch kan je lijnen zonder dat het teveel kost hoor, en zonder honger te hebben.. Veel succes met dit voornemen!!!

 9. ik hou helemaal niet van koken, als sonja mij daar mee zou helpen zou het een stuk makkelijker voor me zijn :d

 10. @Kitty: Nou ja die spullen gaan wel een tijdje mee, het gaat meer om de verse dingen of kort houdbare spullen zoals 1 plakje kipfilet beleg wat pas vijf dagen later weer terug komt enzo. Maar er valt wel in te schipperen denk ik, moet toch al de vezels ook wat minderen.

  @Angela: ik heb het trouwens nog nagekeken maar als je zwanger bent, ontraad Sonja Bakker zelf dat je gaat sonjabakkeren! Vul je het wel aan hier en daar?

  @frans54: ja dat heb ik ook maar in mijn achterhoofd gehouden dus een deel heb ik gewoon vanouds potjes gekocht. Sommige recepten worden alleen wat lastig bijvoorbeeld met roergebakken rode kool. Maar goed dat is wel te vervangen voor een andere koolsoort of een mouw aan te passen. Toch vind ik het wel belachelijk dat de overheid overgewicht wil tegengaan maar het gezonde voedsel nog steeds het duurst is.

  @Chantal: precies, helemaal mee eens. Hoe hebben jullie dat opgelost trouwens of ben je er mee gestopt?

  @Leibele: dat is al jaaaaaren zo vrees ik. 🙂

  @Redstar: jawel normaal gesproken kan dat wel. Maar bij mij werkt het niet bepaald (wil ik geen honger krijgen). Pas toen ik echt alles mager dus duur ging eten viel ik twaalf kilo af. Komt ook omdat ik feitelijk te weinig beweeg en dat niet kan oplossen.

  @paola: ha ja, een kok doet ook wonderen denk ik. Maar ja, dan is het helemaal zo’n duur dieet 😉

 11. Vrouwen hebben het ook altijd over hun “leventje”… *krijgt nare jeuk op vervelende plaatsen”

 12. Sodeju, ik moet er ook wat kilootjes af hebben… 😉

 13. desiree

  Bij mij moet er ook beslist wat af.
  Maar bij mij helpt alleen beweging en naast de gewone dagelijks pot en boterham niet te snoepen.
  Dus als ik alle koek, snoep en chips laat staan ben ik meteen stukken goedkoper uit.
  Ik heb alleen nog een zoetekauw in huis die gaat mopperen als ik zijn koek en snoep niet zou meeneem, wat resulteert in het pikken van zijn koek en snoep (als ik niets voor mijzelf meeneem…)
  Dan val ik dus niet echt af en krijg ruzie op de koop toe waardoor ik stiekem een grote plak chocola moet kopen om mijzelf te troosten…
  :-w
  Dat helpt dus niet echt he
  =))

 14. @Poelekie: LOL ja idd 😀

  @Pascal: och jee, gaan mannen het nu ook al doen. Laat je straks je baardje staan en smeer je een lotionetje op je gezichtje 😉

  @Desiree: hahahahaha, dat is wel een probleempje ja 😉 Hier in huis ook nog wel eens lastig.

 15. Renald

  Veel dieeten lukken niet, maar ligt dat aan het dieet of degene die ermee van start gaat. Ik denk het laatste. Ook voor SonjaBakkeren telt dat er alternatieven zijn. Mijn ervaring is dat gemak het vaak wint van wilskracht. Het gebrek aan wilskracht kan snel verklaard worden, te duur, te tijdrovend, te ingewikkeld, te….(vul in naar keuze). Ik vind het HMV-dieet aangevuld met een glas water en het verbannen van snoep en snacks nog steeds het meest effectief.

 16. citrientje

  goedkoper is het http://www.40punten.nl/ je mag alles eten, de computer telt het uit maar moet ophouden als je op de 50 a 55 punten zit. Lekker makkelijk, geen dure merken en ik ben er 15 kilo mee kwijtgeraakt. 🙂

 17. citrientje

  p.s. ik had dus geen goed voornemen dit jaar. Ook voor het eerst.

 18. Dus jij hebt er de buik vol van:-@?
  Ik denk dat voeding zeer zeker belangrijk is, al die kunstmatige en ziekmakende toevoegingen lijken me niet echt gezond. Echt niet!
  Altijd na de decembermaand Dat al eerder begint met pepernoten en chocola en eindigd met kerststollen en oliebollen begint de bezintmaand weer..
  Eerst het volvreten dan het diéten. WE trappen er masaal, in groot sucses!!
  Dat zal ook zo blijven vrees ik..
  Zolang jij lekker in je vel zit, ben je gezond zou ik zeggen . Groetjes en een gezond 2008
  (als ik het nog niet eerder gedaan had)
  @};-

 19. ingrid

  Via http://www.nooitmeerrood.nl/verhaal.php?verhaalnummer=34 vind je goedkope alternatieve SB-producten.

  Succes!

 20. Gewoon 3 maal daags flink eten.
  Maar niets er tussendoor.
  Is voor 90% v.d. wat zwaardere mensen een uitstekend dieet.
  Of de rest nu meer aan Sonja B heeft dan aan gezond verstand waag ik te betwijfelen.
  ENKELE mensen zullen professionele hulp niet kunnen ontberen.
  Allen hebben echter één troost:
  Voordat we in de hemel zijn zijn we uiterst slank 😉

 21. Fran

  Dieten helpen niet. Of je moet je hele verdere leven op dat zelfde dieet blijven.
  Dat houdt geen mens vol. En iedere keer word je een paar kilo’s dikker als je stopt.
  Ik spreek uit ervaring. Ik ben vijf jaar geleden gestopt met roken. Ik kwam 20 kilo aan.
  Jaren ontevreden rond gelopen, van alles geprobeerd om af te vallen, niet gelukt.
  Sinds ik kleinere hoeveelheden eet (ook van de “lekkere” dingetjes) ben ik 15 kilo afgevallen. En dit in een tijdsbestek van ongeveer 11 maanden. Ik train 2 keer in de week een uur. Af en toe “zondig” ik. Maar dat is echt maar één dag. Tot nu toe gaat het goed. Ik voel me ook stukken beter. En mooier!!:) Succes allemaal!!

 22. @Renald: te duur heeft niet bepaald met wilskracht te maken maar alles met je financiele situatie. HMV-dieet moest ik even opzoeken maar blijkt Helft Minder Vreten dieet waarbij de stereotypering wel weer erg in naar voren komt trouwens in het woord ‘vreten’. Anyhoe, ik eet heel normaal maar daar zit het dan ook niet in, het huist in mijn gezondheidssituatie waardoor ik beter niet normaal kan eten wat gemiddeld normaal kan. Sonja Bakker wijkt dan verder niet zo erg af van jou principe, het is gezond in mindere hoeveelheden alleen wordt er wat extra gelet op weinig vet en suikers. Inderdaad op zich prima vol te houden maar het is niet de bedoeling dat ik mijn zorgverzekering niet kan betalen omdat mijn voedsel zo duur is 🙂

  @Citrientje: weight watchers heeft een vergelijkbaar principe. Dat heb ik ook eens gedaan en toen kwam ik onmiddelijk elke week wat aan. Denk achteraf omdat er geen rekening wordt gehouden met vetten enzo dus je nog niet overmatig kan eten maar toch te slecht.

  @feex: LOL a. ben ik niet gezond, dat is de reden dat ik overgewicht kreeg en wat extra moeite zal moeten doen dat er een deel af te krijgen. b. Heb ik in de hele decembermaand een chocoladekransje gegeten bij familie en anders niets van de decemberlekkernijen 😀 Zoek echt een structurele oplossing bovenop wat ik al eerder langs de tijd heb ingevoerd of geschrapt (bijvoorbeeld geen suiker gebruiken, overstappen op becel, mager beleg, mager vlees en magere kaas,melk, schrappen van koek, gebak, chips, saus zelf maken ipv pakjes etcetera). Voel me ook echt niet gezond of lekker in mijn vel met mijn gewicht. Vind overgewicht niet erg maar het is teveel van teveel momenteel. Letterlijk mijn buik van vol idd =))

  @Ingrid: dankjewel voor de tip! Nu nog iets verzinnen voor de groenten en fruit.

  @Henk van S tot S: ik val in de resterende 10% dan vrees ik 😉

  @Fran: het is ook mijn bedoeling het als levenswijze te adopteren, de reden dat ik nu maar vast wat ga aanpassen. Tijdelijk wat duurder zou misschien nog te doen zijn maar zo weet ik al dat ik dat geen levenlang ga doen en tja, dan zal het weinig zin hebben ben ik met je eens.

 23. citrientje

  er word helemaal nergens rekening meegehouden cinner. Tis de bedoeling dat je zelf verstandig eet en die punten telt. Dus als je gezonde vetten wilt moet je die toevoegen en meetellen. Voordeel van dit dieet is dat je iets lekkers kan nemen wat je zelf wilt niet wat Sonja wilt. Maar goed, ieder moet het dieet doen wat bij hem/haar past en waar ze zich goed bij voelen, ik hoop voor jou dat het Sonja is.

  Heel veel succes en op naar een slank 2009.

 24. Allereerst de beste wensen, Cindy.

  Waarom geloof je in zo’n Sonja Bakker dieet? Ze is geen diëtist.

  Afwisselend wil niet zeggen dat het behoorlijk duur wordt. Dat is een eigenschap van dat dieet. Bovendien heb je een boek aangeschaft, neem ik aan. Dat geld lijkt me al verspild.

  Zie bijvoorbeeld de kritiek van het Voedingscentrum:
  http://www.voedingscentrum.nl/voedingscentrum/Private/Nieuws/2006/Methode+Sonja+Bakker+biedt+weinig+handvatten+voor+blijvend+gewichtsverlies.htm

 25. @Citrientje: ik was echt op zoek naar iets wat meer aanwijzingen geeft dan de hoeveelheden maar of Sonja Bakker het echt gaat worden betwijfel ik zelf al eigenlijk 🙂 Maakt niet uit, het geeft weer een hoop tips en ik haal het handige en een hoop recepten er gewoon uit.

  @Nirvana: tja, voor een afslankdieet is Sonja Bakker zo beroerd niet denk ik. Het is ook een verouderd bericht, ze heeft inmiddels een nieuw boek wat wat uitgebreider is. Weet ik wel dat geen dieet zalig makend is verder maar relatief valt het reuze mee, het is gericht op gezonde voeding en wat dat aangaat heeft het Buro voor de Voeding weinig te klagen.

  En het dure van het dieet zelf is makkelijk te vervangen, het feit dat gezond gewoon duur is is moeilijker te omzeilen en dat zit echt niet in het dieet ingesloten. Reken maar uit wat een simpel cholesterol verlagend dieet je kost, dan merk je al dat mager of vetvrij vrijwel altijd duurder is dan volvet. Wil je daarbij nog goed afwisselen in groente en fruit (wat het buro voor de voeding zelf ook aanraadt), dan merk je dat ook dat behoorlijk prijzig is in verhouding tot de makkelijke hap.

  Maar vind vooral dat het Buro voor de Voeding boter op haar hoofd heeft. Twee jaar terug riepen zij een vruchtenpulp drankje wat gelijk zou staan aan twee stuks fruit uit tot beste produkt van het jaar. Daar trapte ik in tot ik het eens goed ging bestuderen. Toen bleek dat er welliswaar fruit in zit maar a. niet de hoeveelheid gelijk aan twee stuks fruit en b zat er bovendien nog meer suiker in dan in een glas volle chocomel! De recepten die zij zelf aanbieden verschillen amper van die van Sonja Bakker en heb het idee dat zij gewoon gericht zijn op hun eigen boekverkoop (zij verkopen nog meer dieetboeken).

  Heb idd het boek aangeschaft maar daar staan sowieso een hoop recepten in die ik kan gebruiken of ik nu wel of niet dieet met dat boek in de hand. Als je wilt kan je de hoeveelheden wat aanpassen en hou je nog een goedkoop kookboek over, dus vandaar dat ik die gok durfde te nemen 🙂

 26. @CiNNeR: Toen ik het nodig vond, ben ik gewoon afgevallen door vrij systematisch het aantal kJ te beperken. Overigens zonder een tabel, maar door globaal de hoeveelheid vet en/of suiker van mijn eten in te schatten.

  Wat voor dat vruchtenpulp drankje geldt, geldt ook voor vruchtensap uit een pak. Het lijkt me niet zo dat al wat het Voedingscentrum adviseert voor afvaldieetdoeleinden is. Bovendien waren andere producten mogelijk toch nog slechter.

  Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de overheid (2 ministeries: LNV en WVS). Het heeft 70 medewerkers. Verkoop van boeken is misschien leuk, maar daar draait zo’n centrum niet van.

  Sonja Bakker moet het hebben van haar boekenverkoop en presentaties. Haar boeken worden door haar man uitgegeven. Ik vind haar heel commercieel.

  De eettabel van het Voedingscentrum kost € 6.95 en geeft de voedingswaarde van meer dan 1600 voedingsmiddelen.

  Jamie of Nigella maken vast leukere kookboeken. 🙂

 27. @Nirvana: ik ben van mening dat als het buro voor de voeding een produkt aanmerkt als overgezond, je niet verwacht dat er absurd veel suiker in zit (en meer dan in gewoon vruchtensap, er wordt extra suiker aan toegevoegd). Dat andere produkten wellicht nog slechter zijn, vind ik een beroerde reden om iets een keurmerk te geven. Vanavond zag ik een zak drop met het merkje ‘kies gezond’ Dat is omdat er minder kunstmatige stoffen zijn toegevoegd dan andere merken drop maar het is gelijk misleidend, zo gezond is drop niet. Vind dat ze daarmee zich misleidend opstellen.

  En de boeken waar ik het over heb zijn niet de dieettabellen maar kookboeken en delen informatie op de site enzo. Dat ze er niet op draaien maakt toch niet veel uit, delen van informatie is alleen tegen betaling verkrijgbaar ondanks dat het semi-overheid is. Voor een overheid die overgewicht wil tegengaan, lijkt me dat een beroerde zaak.

  Ben het meteen met je eens dat de twee genoemden leukere kookboeken hebben, vooral Nigella! Maar ben even gericht op zo gezond mogelijke recepten he 😀 En dan zitten er ook lekkere dingen tussen hoor 😉

  In verband met afvallen gebruik ik al zo min mogelijk suiker en ga weer terug naar mijn vetarme leefwijze. Denk dat ik verder maar hier en daar moet minderen, gezond moet koken en kijken of dat voldoende oplevert. Het moet een levenlang mee tenslotte.

 28. Toch werkt Sonja Bakker voor sommige mensen wel. Ik houd het niet vol, want ik krijg veel te weinig binnen, en doe het gewoon op mijn eigen manier (-15kg), maar je kunt ook Sonja Bakkeren met een beperkt budget. Het antwoord heet Aldi en Lidl. Die hebben genoeg alternatieven om het te kunnen doen. Mijn ma leeft ook van een zeer beperkt budget, en doet het ook nog steeds. Voor een schildklierpatientje, waarvan gezegd werd dat ze niet kon afvallen, is ze wel binnen een paar maanden 8 kilo afgevallen. En voor iemand met een kapotte stofwisseling is dat bijzonder knap.

 29. Renald

  @Cinner: Of wilskracht weinig te maken heeft met te duur trek ik in twijfel. Het wordt al snel als afhaakreden aangevoerd. Wellicht heeft het te maken met het stellen van prioriteiten en is het volgen van een dieet minder belangrijk dan voedsel (voldaan gevoel) alszodanig.

 30. Bij stress val ik af..
  Buikkrampen krijg ik dan, en diarree.
  Dus voor mij geen dieet.
  Lijkt ideaal, maar dan smaakt me ook nix, en krijg ik geen hap door mijn keel.
  Ik voel me ook voor piet snot erbij zitten als standaard in Januari iedereen begint te diéten, Wees maar blij hoor ik dan, tja.. ergens wel, maar ook ik moet op mijn voeding letten, op een andere manier dus dan..

 31. @MeisjeMeisje: Ben overtuigd dat Sonjabakkeren voor veel mensen werkt, daarom heb ik het boek ook gekocht 🙂 Maar persoonlijk blijf ik gezond voedsel erg duur vinden en dat is ook zonder Sonja bakker wel erg jammer. Aldi en Lidl zitten bij mij niet bepaald om de hoek. Buiten dat veel produkten van Aldi en Lidl vele malen meer toegevoegde stoffen en/of vetten bevatten. Toen ik een paar jaar terug echt enorm moest budgeteren en het van dat soort winkels moest hebben, was de kwaliteit beduidend minder en kwam ik rap een aantal kilo’s aan bij hetzelfde eetpatroon.

  Van je moeder zeker knap, en jou ook trouwens!

  @Renald: het betalen van huur en andere vaste lasten hebben ook prioriteit lijkt me en dan is gevarieerd gezond en vooral vetvrij eten gewoon duur. Heb je een aardig inkomen dan kan het een kwestie van prioritering zijn, heb je een bijstandsuitkering dan eet je gewoon een stuk ongezonder uit pure noodzaak en zijn dit soort dieten niet te volgen. Het is niet voor niets dat mensen die op of onder de armoedegrens zitten over het algemeen een stuk ongezonder zijn. En geen kwestie van elke dag gaan wandelen in plaats van de sportschool gaan.

  @feex: moeten aankomen is vaak veel moeilijker dan wat afvallen denk ik. Bij mij helpts stress trouwens niets, ga hoogstens meer eten.

 32. Renald

  @Cinner: Het is volgens mij niet eenduidig aan te tonen dat weinig middelen betekent dat je door de prijs van voedsel ongezonder bent. Ongezond eten is een keuze, evenals gezond eten dat is. Volgens mij zijn er tal van andere redenen waardoor mensen die leven op of onder de armoedegrens kiezen voor ongezonder voedsel. Gezond eten verlangt dat je er moeite voor doet om bewust te worden van datgene wat je eet. Daar is in algemene zin een belangrijke winst te halen.

 33. @CiNNeR: Het devies zal zijn geweest “zo krijgen mensen tenminste hun fruit binnen” en weinig meer.

  Ik verbaas me zelf ook wel eens over wat in voeding zit. Ik schreef er ooit een logje over: http://ellendula.web-log.nl/ellendula/2006/03/kwok.html. Wat ik daar zeg is wel omstreden.

  Ik heb dat laatste boek van Sonja (uit 2007) eens ingekeken in de boekhandel. Ik vind haar gladjes. Afgekeurd op afgebeelde tronies en entourage. Staan er trouwens ook mannen in dat kookboek?

  Het probleem van overgewicht vind ik wel interessant. Ik heb daarom onlangs het eigenwijze boek van Maarten ‘t Hart gekocht. Titel: Het dovemansorendieet: over zin en onzin van gewichtsverlies (2007). Ik heb een paar hoofdstukken gelezen. Hij is grappig. (‘t Hart adviseert natuurlijk om suiker te mijden. 🙂 )

 34. PS De werktitel van het nieuwe boek van Nigella is Bouw uw eigen calorieënbommen!

 35. @Renald: het gaat hier niet om de keuze tussen een volkoren boterham of een zak friet maar tussen zaken als de gezondere rosbief, kipfilet, rookvlees of veel goedkopere leverworst, smeerworst en boterhammenworst. Maar goed, je bent al vaker een man van de theorie gebleken.

  @Nirvana: ja dat is goed mogelijk. Maar blijf er over morren, voor mij is het erg misleidend gebleken. Dat logje kan ik niet terugvinden, ik kom op je frontpage terecht en je archief loopt niet verder terug dan maart 2007. Heb je een andere link?

  Er staan enkele mannen in het boek ter voorbeeld (bijvoorbeeld een man die nachtdiensten werkt, hoe hij een gezond eetpatroon invoert) en de recepten zijn uitgesplitst voor vrouwen en voor mannen. Geef na dat het meer een vrouwenaangelegenheid is maar vrees dat dat in de meeste dieten het geval is.

  Zag Maarten ‘t Hart met zijn dieetboek in De Wereld Draait Door. Lijkt me een erg leuk en zinnig boek 🙂

  Nigella staat wel bekend om de vele calorieën. Zo te zien gaat ze wel goed om met hoeveelheden, prachtige vrouw om naar te kijken!

 36. @CiNNeR: Dat van die link hangt samen met de punt die er achter staat, denk ik. Hier is hij opnieuw: http://ellendula.web-log.nl/ellendula/2006/03/kwok.html

  Probeer anders via het recentere logje over Kosjere chips:
  http://ellendula.web-log.nl/ellendula/2007/11/kosjere_chips.html.

  Maarten ‘t Hart besteedt m.n. aandacht aan 1) dranken en 2) stoelgang. Dat zijn zijns inziens twee zaken die verwaarloosd worden in veel verhalen over diëten.

 37. Het was idd de punt, kon het nu wel gevonden krijgen. Wel interessant.

  Het boek van Maarten ‘t Hart ga ik nog wel eens lezen denk ik.

 38. chantal

  @ cinner: we zijn dit jaar maar weer opnieuw begonnen, maar sommige dingen vervangen we toch echt wel door goedkopere varianten…..verse groenten door potjes of blikjes, slankie-kaas door huismerk-kaas. Bijv. Optimel yoghurt is wel lekker, maar niet te vervangen: er is niets wat erop lijkt (met fruit erin). En mijn man is de enige die dat gebruikt want ik ben allergisch voor koemelk…..dus Sonja is toch al niet handig; ze gebruikt ontzettend veel zuivelproducten in haar boeken, praktisch dagelijks.
  Er zijn meer dingen te vervangen, dus dat proberen we wel te doen; al die A-merk artikelen is nergens voor nodig denk ik.
  En als je niet veel te besteden hebt, gaat men toch goedkopere dingen kopen en die zijn niet altijd even gezond, dat weet iedereen. Maar je moet wel kiezen en vooral naar je eigen financiele situatie kijken. ALs je een uitkering krijgt, is het dieet van Sonja Bakker niet te betalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft