Ludiek straffen

MKB-voorzitter Amsterdam Mark van der Horst heeft een voorstel gedaan om winkeldiefstal tegen te gaan. In een proef gaan winkeliers een sprinklersysteem installeren bij de uitgang, waar verf of stinkende goedjes uitkomen zodra een winkeldief de deur uit wil rennen. Dat moet een afschrikwekkende werking hebben en zou de politie makkelijker in staat stellen de dief op te sporen (Die geelgekleurde stinkerd daar!)

In Amerika zijn een aantal rechters die bij kleine vergrijpen eerder voor een ludieke straf kiezen dan voor een gevangenisstraf, omdat zij menen dat vernedering beter werkt dan in een cel zitten. Iemand die een politieagent uitmaakte voor varken, moest bijvoorbeeld met een varken op een plein gaan staan met een bord waarop stond ‘dit varken is geen politieagent’. Een stel pubers die de jaarlijkse picknick van een basisschool hadden verknald moesten de picknick nogmaals organiseren, betalen en uitvoeren. (Sorry, geen bron beschikbaar, ik zag het op – shame on me – Dr. Phil)

Het laatste lijkt zijn vruchten af te werpen, er zou minder terugval voorkomen onder de ludieke gestraften dan bij mensen die veroordeeld werden tot boetes of celstraffen. Toch zijn er een hoop mensen die het onmenselijk vinden of stellen dat er een verkeerde boodschap uitgaat van het rechtsysteem, namelijk dat het juist is mensen te vernederen. Persoonlijk denk ik dat het een prima plan is, zo ervaart men zelf de consequenties die van hun daad is uitgegaan in plaats van nog een extra truukje op te doen van celmaten.

Het is niet helemaal te vergelijken met elkaar, het voorstel in Nederland gaat om preventie en opsporing waar de amerikaanse rechters een straf uitdelen. En diefstal en inbraak is een wat ernstiger vergrijp dan het verzieken van een picknick natuurlijk. Vraag me dan ook af of het voorstel een dief te veranderen in een stinkdier echt gaat werken eigenlijk.

Wat denkt u, strak plan of leeglopende proefballon?

Comments (9)Previous

Afvallen

Next

Waar moet dat heen ..

9 Comments

 1. Ik denk strak plan. Nederlanders zouden wat meer respect moeten hebben voor onder andere agenten en ons rechtssysteem vind ik. Want persoonlijk is het m.i. momenteel een lachertje. Waarbij agenten eerder aangeklaagd worden omdat ze een blauwe plek veroorzaken bij een crimineel, dat dat dezelfde crimineel uberhaupt gestraft wordt. En wordt er wel gestraft dan loop ie door de draaideur systematiek sneller weer naar buiten dan de tijd die het duurt om je veters te strikken… met klitteband.

  Groetjes Hansje

 2. die sprinkler lijkt me niet echt praktisch, hoe vaak ik dan ongegrond, met kinderwagen en al stinkend en/of geel thuis zou zijn gekomen is niet meer op een hand te tellen 🙁

  maar iemand bewuster laten worden van zijn misstappen door alternatieve, effectievere straffen, daar zit wel wat in

 3. @Hansje: nou klitteband strikken is moeilijker dan je denkt volgens mij 😉 Maar ben het wel met je eens, de maatschappij zou uberhaupt wel weer wat verdraagzamer en respectvoller mogen worden denk ik. Je ziet het al in absurd simpele dingetjes. Vroeger als iemand een winkel uitkwam, liet je die voor en ging daarna naar binnen. Nu perst iedereen zich meestal maar langs elkaar.

  @Kurai: dat dacht ik ook nog maar het gaat alleen om inbrekers of winkeldieven die echt de benen willen nemen. Ik neem aan dat als ze jou roepen te wachten dat je dan niet met kinderwagen en al een spurt voor de deuropening neemt ? 😉

 4. Bij dat soort winkeliers ga ik mijn boodschappen niet doen.

 5. Denkertje weer, Cin. Ik zie de voordelen wel in dat veroordeelden door hun daad met de neus op de feiten worden gedrukt dat zij mensen benadelen met hun daden. De stinkdier/inktvismethode vind ik eigenlijk niet deze gedachte ondersteunen, ik heb begrepen dat deze voornamelijk is bedoeld om de daders snel te kunnen opsporen (wat ik geen slechte zaak vind, want hoe sneller een straf op een overtreding komt, hoe beter, is psychologisch aangetoond). Een nadeel van ons rechtsysteem is dat een straf geen rechtstreeks verband heeft met de gepleegde daad, en zeker niet met het feit dat een individu is benadeeld met die daad. Aan de andere kan mag een straf voor een overtreding of misdaad niet volledig gebaseerd zijn op vergelding, maar moet vooral recidive voorkomen. Een beetje vernedering lijkt me dan geen slechte zaak. Maar er zijn grenzen.

 6. @Cin: het gaat er niet om of ze jou vragen te wachten, het is mij ook wel overkomen dat terwijl ik door de deuren liep ineens het alarm afging omdat tegelijkertijd een winkeldief naar buiten wandelde of rende. En ook ik zit niet op een dergelijke douche te wachten. Ik denk trouwens dat het middel erger zou worden dan de kwaal: winkeldieven zijn dol op de drukke momenten van de dag dus het het aantal onschuldige medegetroffenen zou nog wel eens stevig op kunnen lopen en daarmee de kosten van vergoeding van schade aan kleding etc.

  Lekke proefballon dus wat mij betreft.

 7. Ja daar zit ook wel wat in, ik sta ook niet te springen gebodypaint thuis te komen omdat er toevallig een winkeldief de benen nam. Nou ja, eerst maar afwachten of de proef wel doorgaat..

 8. HKH

  Tja op zich OK. Maar wie zorgt dat de sprikler af gaat? De winkelier? Wat als hij het fout heeft?

 9. @HKH: als ik goed begreep wordt het in werking gesteld door hetzelfde systeem dat nu de alarmbellen doet rinkelen (de winkelier die al door heeft dat er iemand zonder betalen wil verdwijnen is waarschijnlijk de meeste keren te laat (of te vroeg).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft