Waar moet dat heen ..

“Gemeenten accepteren het niet langer dat mensen het normaal vinden om tijdens de jaarwisseling en andere festiviteiten agressief te zijn tegen hulpverleners.”

Alsof het op woensdag gehaktdag geen enkel probleem is, kondigd de Vereniging Nederlandse Gemeentes aan het geweld tegen ambtenaren in functie meer dan beu te zijn. Met een voorstel wat (dat?) doet vermoeden dat we gezamenlijk niet geheel goed bij ons hoofd zijn: 

Het gedragsprotocol moet de grenzen in de omgang met hulpverleners precies aangeven.” en “We gaan proberen daar een hele heldere norm voor af te spreken. Een bejegeningsnorm ook, zodat iedere burger in dit land weet dat als hij een grens overgaat dat dat consequenties heeft (Jorritsma, VNG voorzitter)”

Je zou bijna denken dat het gaat om om een flauwe opmerking in plaats van doodsbedreigingen en fysiek geweld of een schop tegen een betonnen paaltje in plaats van het in de fik steken van scholen en vernielen van alles wat maar openbaar bezit is. Ons Annemarie kan toch niet serieus menen dat die grenzen nu niet ‘helder’ zijn?

Misschien moeten we ook hier maar ludieke straffen invoeren, zo a la Youp van ‘t Hek. Leveren we die mensen over aan een trainingssessie van de Mobiele Eenheid terwijl ondertussen een knokploegje bij hen thuis even de boel grondig in elkaar schopt. Zonder hulpverlening na, daar hebben ze toch al niet veel mee op nietwaar. Werkt vast …

Comments (11)Previous

Ludiek straffen

Next

Alles op straat

11 Comments

 1. desiree

  Hoe vaak ik hoor dat mensen bij de sociale dienst continu getraineerd worden of gewoon zonder financiele ondersteuning in de kou worden gezet, dan verlies ik langzaam maar zeker ook mijn respect voor ambtenaren.
  Deze ambtenaren worden erop getraind en moeten tekenen voor zwijgplicht omdat ze de mensen niet mogen informeren wat er aan mogelijkheden is als ze totaal niets meer hebben.
  Of maar consequent ergens staan flitsen waar te hard wordt gereden maar weinig of geen kwaad kan en daar waar het werkelijk nodig is er wordt geconcludeerd dat de arbeid die daarin wordt gestoken niet rendabel is voor een dergelijke plek om snelheidsovertreders te flitsen…
  Ik wil geen ambtenaar die rendabel is maar die gewoon zijn werk doet omdat het goed is wat er moet gebeuren.
  Of twee jaar een bouw tegenhouden omdat iemand zijn boerderij is afgebrand en verplicht is deze in originele staat terug te zetten en daarom geen plastic kozijnen mag plaatsen, het verschil op 3 meter afstand zou niet eens meer te zien zijn en de mensen hebber er tien keer minder werk aan.
  Ook hoor je vaak dat er zo veel problemen zijn op EHBO posten in ziekenhuizen.
  Al eens meegemaakt hoe ze je daar bejegenen als je niet eerst langs de huisarts bent geweest (omdat de praktijk telefonisch niet bereikbaar was en de deur gesloten is en je dan beter maar meteen naar het ziekenhuis kan rijden omdat iemand zijn been achterstevoren staat na breken en ligt te kreperen).
  En kinderen die hun school in de fik steken, ja dat is respectloos.
  Maar hoe breng je kinderen nog respect bij als de ouders, in het algemeen mensen om ons heen en instanties zelf het niet hebben of een ander geven.
  Goed voorbeeld doet goed volgen en dat resulteert in steeds extremere gevallen…

 2. En Jorritsma had zelf geen enkel moreel bezwaar toen ze illegaal water onder haar huis aan het oppompen was. En ze was gecipeerd over de straf die ze kreeg.

 3. “We gaan proberen daar een hele heldere norm voor af te spreken.” Mag ik een braakbakkie.

 4. Als ze nu nog gezegd had “we gaan daar heel helder tegen optreden” (vooral zonder dat “proberen”) had ik me er nog iets zinnigs bij voor kunnen stellen.

 5. Geweldig stuk ook van Van ‘t Hek.

  Ik ben wel voor alternatieve straffen, zoals agressievelingen die toegezongen worden door Idols-kandidaten die de eerste rond niet haalden of criminelen dansend op het ijs en als klapper op de voorpijl ‘boer zoekt slachtoffer’.

 6. @Desiree: maar dat de ene ambtenaar vervelend is, betekent niet dat je de andere maar in elkaar moet rammen. Dit is naar aanleiding van geweld tegen ambulancepersoneel en brandweer die je doorgaans wel mag beschouwen als reddende engels. Er zit uberhaupt wel een verschil tussen onaangenaam reageren bij problemen of iemand op zijn bek slaan of met de dood bedreigen. Mijn ervaringen met de ambtenarij zijn ook niet bijster geweldig te noemen maar heb nooit de behoefte gevoeld daar iemand anders voor een klap te verkopen ofzo. En jij waarschijnlijk ook niet.

  En idd, goed voorbeeld doet goed volgen en vice versa. Maar het moet niet zo zijn dat Jorritsma de slechte opvoeders gaat navolgen met halfwasse onzin 😉

  @Leibele: daarmee was ze geen best voorbeeld nee, maar moeten we iedereen dan maar totaal imbeciel zijn gang laten gaan?

  @Pascal: er staat een emmer in de hoek 😉

  @frans54: ja dat verbijsterde mij ook compleet, blijkaar weet ze al niet zeker of het opstellen van het protocol lukt of is ze zo gewend aan wollig taalgebruik dat het wel erg vreemd gaat klinken.

  @Erwin: LOL, dat is weer zo demoniserend voor boeren 😉

 7. desiree

  Ik ben het helemaal eens met de argumenten in eerste stukje en je reactie.
  En nee ik heb inderdaad niet het gevoel erop te willen meppen.
  Aan de hand van mijn eigen werk had ik geloof ik de behoefte om te spuien 🙁
  Niet hier helemaal op zijn plaats, maar alsnog bedankt voor de ‘ruimte’. :-< 😡

 8. De hulpverleners zitten tussen 2 vuren, doen ook alleen maar hun werk.
  Ik ben uitzendkracht in de zorg, spring dus bij in spitsuren.
  Merk wel dat er meer geklaagd wordt, ook tegen mij omdat ik daar dus sta, daar waar het druk is en het dus ook niet loopt, zoals het hoort.

  Ik kan me goed voorstellen dat er frustraties zijn,.
  Dat er veel dingen fout lopen, merk ik ook steeds meer.
  De druk is erg groot en helaas uit het zich in dit soort situaties van onmacht.
  Politieburo,s gesloten of beperkt geopend, de huisarts is moeilijker bereikbaar en de wachtlijsten enorm overal.
  Steeds meer werk wordt er uitgestald over minder mensen en alles moet volgens de regels verlopen. dat betekend dat je meer tijd kwijt bent met papierwerk dan met handelen.
  Tja… zorgwekkend ipv zorgzaam.

 9. Renald

  Misschien is hier wel de volgende vooronderstelling van toepassing:
  “De boodschap die je geeft, is de reaktie die je krijgt.”

  Een tijdje geleden was ik op bezoek in het gemeentehuis van Landgraaf. Daar kwamen twee dames binnen. “Ik kom me inschrijven. Waar kan ik een uitkering aanvragen.” De inhoud ging gepaard met een niet al te prettige stemming. De receptioniste wijst en zegt dat ze zich eerst moet inschrijven en dan bij een andere balie kan melden voor het aanvragen van een uitkering. De receptioniste gebruikte daarbij naar mijn idee enkel een professionele toon. De betreffende dames schieten uit hun slof, de één slaat met haar vuist op de balie en gilt dat dat ook wel een beetje vriendelijker kan. Terwijl ze weglopen wordt de receptioniste bestookt met een aantal scheldwoorden.

  Aan beide zijden kunnen er redenen zijn om miskent te voelen. Frustraties kunnen nog zo hoog oplopen, het gebruik van agressie, met name fysieke, keur ik af. Ik ben het eens met Cinner, iets dergelijks heeft toch geen richtlijn nodig. Als de reaktie die je krijgt ontstaat vanwege de boodschap die je geeft, vind ik echter wel dat er naar hulpverleners toe enige clementie mag zijn. Zij handelen vaak in lastige situaties en kunnen in hun communicatie naar omstanders niet permanent bezig zijn met hoe deze op hun taal en/of woordgebruik zullen reageren, daar is vaak de (priori)tijd niet voor.

 10. @Desiree: spuien mag altijd! Hier tenminste wel 🙂

  @feex: inderdaad zorgwekkend, voor iedereen betroken 🙁

  @Renald: Daarbij kan ik me niet voorstellen dat hulpverleners echt over een grens stappen, een beetje kort afgemeten misschien maar dat past wel bij de situatie.

 11. HKH

  Wie weet kan ik nog wel een training ontwikkelen. Laten we wel zijn…Het is toch niet normaal om een ziekenbroeder het ziekenhuis in te slaan terwijl hij gewoon zijn werk doet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft