Alles op straat

Vandaag werd bekend dat de code van de OV-chipkaartchip is gekraakt door een Duitse hackersgroep. Vanzelfsprekend spreekt Translink systems - het bedrijf dat in Nederland de ov-chipkaart invoert – alleen geruststellende woorden. Uw gegevens zijn heus wel beschermd, gaat u maar lekker slapen.

Persoonlijk vond en vind ik die hele OV-chipkaart al niks. Buiten dat het weer een chipje is waar gegevens op staan en gedrag mee gevolgd zou kunnen worden (‘we willen u van dienst zijn!’), is het ook weer kaartje erbij, weer iets waar je bij voorbaat geld op moet zetten, weer iets wat bij kwijtraken geblokkeerd moet en geld in rook op gaat. Niet meer de mogelijkheid om gewoon even van wat kleingeld een buskaartje te kopen omdat je maar eens in de drie jaar met het openbaar vervoer gaat.

Werd ook licht misselijk van de slogan: ‘het openbaar vervoer wordt ook eerlijker, slimmer, veiliger en sneller’. Er is niets eerlijks aan het verplicht hebben van weer een chipcard en het openbaar vervoer wordt er heus niet slimmer of veiliger van, laat staan sneller! De enige die een tandje bij zet is de consument die van te voren een flinke bak geld kan opladen zodat hij net iets harder naar de trein kan rennen met een pasje wat nu al onveilig is gebleken.

Wat denkt u, laten we ons belazeren of is het een gouden vinding?

Comments (8)Previous

Waar moet dat heen ..

Next

Er is er een jarig ..

8 Comments

 1. HKH

  Natuurlijk: belazeren. Als dit soort zaken (openbaar vervoer, energie, post, vaste telefoon,) weer terug naar de overheid en gewoon gratis voor iedereen. Pofferdeurie!

 2. We konden wachten op dit soort problemen, toch?

 3. het had een mooie vinding kunnen zijn, maar al draagt een aap een gouden ov chipkaart..

  tijd voor een anonieme algemene chipkaart, overal betalen zonder dat je in de gaten kan worden gehouden

 4. Anoniem zou mij al een stuk liever zijn, maar mijn voorkeur gaat uiteindelijk toch ook uit naar helemaal geen chipkaart. Zoals je al aangaf: het betekend gewoon dat je als consument een bedrag op die kaart moet zetten (en daarbij dus van te voren in moet schatten hoeveel je reis gaat kosten) met alle risico’s van verlies. Als je zoals ik vaker per OV reist is het ook nogal onhandig om elke keer eerst apart langs een oplaadpunt te moeten, dus zou je dan bijvoorbeeld voor een maand geld er op moeten zetten. Dat jij dan dus vervroegd kwijt bent en dat het OV al in zijn zak heeft nog voor je een voet in bus of trein hebt gezet. Voor de consument wordt het bovendien niet echt efficienter, of ik nu eerst een kaartje moet kopen of eerst een chipkaart moet opladen, de handelingen blijven hetzelfde, alleen moet ik er nu ook nog heel goed aan gaan denken steeds die pas goed langs de kaartlezer te halen, want gaat dat mis dan mag je extra dokken schat ik zo in.

 5. Wij hebben hier in het Rotterdamse de OV-chipkaart al een tijdje. bewegende heeft onlangs ruim 40 euri teruggevorderd van de RET, omdat het met uitchecken vaak mis gaat.
  Het is op zich een makkelijk systeem, maar er zitten (zeker nu nog) nogal wat praktische haken en ogen aan. Ik heb een papieren abonnement van de NS, met papieren aanvulling op het OV van R’dam èn het OV van de stad waar ik werk. Daar kennen ze nog geen OV-chipkaart.
  Hoe nu, als R’dam straks volledig overgaat op de OV-chipkaart? Moet ik dan extra gaan dokken ofzo? Want een kind begrijpt dat de NS niet gelijk op gaat met de RET-ontwikkelingen.
  Dit ‘probleem’ heb ik al es aan Rover gemaild. Nooit antwoord gekregen. Zowel de RET als de NS kunnen mij geen uitleg geven. Zucht.

 6. @HKH: dat zal wel wishfull thinking blijven vrees ik 🙂

  @Greetje: yep ..

  @Kurai: er is een anonieme variant maar die moet je net zo goed halen en van te voren opladen, blijft een nadeel vind ik.

  @frans54: ook dat soort problemen zullen wel gaan voorkomen denk ik, teveel afgeschreven of leesfout ofzo.

  @Adriana: het gaat nu al dus geweldig 🙁

 7. Hier is het vinden van ov al lastig.
  Dus vandaar dat ik er weinig mee te doen heb.
  * koestert haar fiets en auto*

 8. @feex: Hier rijdt ook niet zoveel en wat er rijdt, rijdt voor mij niet al te handig. Leve de snorfiets! 🙂 (Hoewel ik in Amsterdam zwoor bij het OV)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft