'Vage klachten'

VU Medisch Centrum en Stichting Buitenamstel Geestgronden openen deze zomer een polikliniek voor patiënten met onbegrepen lichamelijke klachten. Het is de eerste kliniek waar mensen ook voor niet-neurologische onverklaarbare klachten terecht kunnen Verder ..

Het is tevens de bedoeling dat deze kliniek de scheiding tussen geestelijke en fysieke gezondheidszorg gaat opheffen: “… we ontdekken steeds vaker dat lichamelijke en psychische aandoeningen door dezelfde onderliggende mechanismen worden veroorzaakt. Daardoor ontwikkelen mensen met aderverkalking vaak ook een depressie, bijvoorbeeld. Daar willen we meer onderzoek naar doen.”.

Op zich is dat heel goed nieuws denk ik. Alleen jammer dat de krant kopt ‘VU opent kliniek voor vage klachten‘. De klachten zijn voor de patient immers geheel zo vaag niet, het zijn onbegrepen of (vooralsnog) onverklaarde klachten. Ook jammer vind ik de laatste alinea:

‘Volgens hem interpreteren veel patiënten vage klachten als een signaal dat ze ziek zijn. Maar dat is niet altijd het geval. ‘We leren mensen erop te vertrouwen dat die symptomen in hun geval niet op een ziekte duiden. Iemand die veel steken voelt in de hartstreek kun je onder begeleiding laten hardlopen. Als hij daartoe in staat is en geen pijn op de borst krijgt, dan durft hij eindelijk te geloven dat het geen ziekte is.’

Jammer omdat het de indruk geeft dat het doel moet zijn patienten te laten geloven dat zij niets mankeren. Wat in het voorbeeld wellicht aardig uitpakt maar iemand die ME heeft – op het nieuws onmiddelijk de eerste aandoening die met de kliniek geassocieerd wordt – wijsmaken dat diegene ‘niets’ mankeert, raakt kant nog wal. Dan moet het zijn dat het niet verklaarbaar is, niet dat het scala aan symptomen en daaruit voortvloeiende beperkingen ‘niets’ is.  

Het haalt een probleem boven waar de kliniek mogelijk ook iets aan zou kunnen verhelpen: het feit dat medici een andere woordkeus gebruiken dan de patient waar alleen maar misverstanden uit voort kunnen komen. Zoals het gebruik van de woorden ‘u mankeert niets’, waar de arts bedoeld dat je er niet dood aan zal gaan maar de patient heel veel beperkingen ervaart en vanzelfsprekend niet wil horen dat dat ‘niets’ is. Ook met het woord ‘genezing’ wil het vaak misgaan. Ik werd ooit als genezen bestempeld na een afgeronde therapie. De arts gebruikte het woord genezing omdat het gestelde doel van die specifieke therapie gehaald was, ik was flabbergasted omdat ik nog een scala aan rariteiten over had en me niet genezen kon voelen.

Maar als ik het krantenartikel zo lees en de nieuwsberichten zo hoor, blijft dat laatste probleem nog wel even bestaan …

Comments (21)Previous

Er is er een jarig ..

Next

Bel eens vaker 112

21 Comments

 1. Lennard

  Keurig artikel Cin. Volgens mij helemaal binnen de korstmos regels :d

 2. Mag er dan nu weer wel geciteerd worden?

 3. ‘Vage klachten’ is een gangbare term. Ik vind daar weinig mee mis.

  Je stelt: “Jammer omdat het de indruk geeft dat het doel moet zijn patiënten te laten geloven dat zij niets mankeren.” Je gaat aan iets essentieels voorbij in het citaat: “Volgens hem interpreteren veel patiënten vage klachten als een signaal dat ze ziek zijn. Maar dat is niet altijd het geval.” (mijn nadruk) Soms is er dus volgens de spreker/schrijver wel degelijk wat aan de hand.

  Over ME heb ik nog een misschien aardig citaat voor je uit een medische encyclopedie (2004), maar even geduld.

  @Pascal: Dit valt onder citaatrecht.

 4. @Lennard: dank je 🙂 Wat vind je van de inhoud? 😉

  @Pascal: Dat mocht al mits niet te uitgebreid en nuttig voor hetgeen zelf geschreven ..

  @Nirvana: Waarom vind je weinig mis met de term vage klachten, alleen omdat het gangbaar is? Ik heb me er altijd over verbaasd. Zelf in de zogenoemde ‘vage klachten’ vallend die voor mij als voor mijn neuroloog absoluut niet ‘vaag’ zijn. De term dekt bepaald de lading niet.

  Je hebt gelijk dat ik wat selectief geinterpreteerd heb. Dat komt omdat met betrekking tot bijvoorbeeld ME hordes medici uitgaan van hetzelfde principe, men weet de oorzaak niet dus mankeert de patient ‘niets’. Het is ook een moeilijk gebied omdat wij in extremen denken, je bent ziek of niet en er zit niets tussenin. Geen ziekte hebben wil niet zeggen dat je niets hebt en daar wilde ik de focus op leggen.

  Zal geduldig wachten op het citaat 🙂

 5. @Nirvana: vage klachten mag een gangbare term zijn waar onder medici e.d. misschien niets mis mee is, het grote publiek verbindt er nogal makkelijk een negatieve conclusie aan en ook dat is al jaren gangbaar, daar zou een krant/nieuwsredactie – als men neutraal wil berichten – best rekening mee mogen houden

 6. desiree

  Vage klachten….
  Dan spring ik nu ook even op de bok x(
  Mijn vriend heeft al meer dan drie jaar hele zere voeten, kan nauwelijks een stukje lopen, en als hij werken moet gaat hij toch werken ondanks veel pijn.
  Twee jaar geleden had hij een hele zware ontsteking aan zijn voet, het werd nog net niet zwart zijn onderbeen.
  Alles genas maar heel langzaam. Toen heeft hij ook voor de zoveelste keer zijn klacht geuit over het zeer moeilijk lopen en de pijn die hij er bij had.
  Dokter zag zogauw niets en mompelde ‘vage klachten’.
  Door de ontsteking waarvoor hij naar het ziekenhuis moest werd hij door de specialist nog een keer bekeken en die heeft hem zijn aderen laten controleren en nog een paar zaken. Daar was allemaal niets mis mee, maar specialist adviseerde hem naar de dokter te gaan om hem breed te laten testen door middel van bloedonderzoek.
  Twee jaar terug bij huisdokter de vraag gesteld voor breed bloedonderzoek, was volgens huisarts helemaal niet nodig, de laatste keer dat er bloed was gecontroleerd was alles in orde tenslotte…
  Mijn vriend moest maar om steunzolen, die een heel klein beetje hielpen omdat mijn vriend zijn voeten zo verkrampt raakten na zo een lange tijd, maar de werkelijke klachten ging niet over.
  In het afgelopen half jaar kreeg hij dit zelfde gevoel ook in zijn handen.
  Nacht in nacht uit lag mijn vriend in bed met enorm veel kramp in zijn benen, en nu het in zijn handen begon kreeg hij het helemaal benauwd.
  Terug naar de huisarts die hem deze keer aanraadde opnieuw nieuwe steunzolen te halen, misschien waren degeen die hij had niet helemaal goed.
  Mijn vriend maakte duidelijk dat hij nooit op zijn handen tot nu toe had hoeven lopen maar diezelfde klachten nu ook begonnen in zijn handen, dus dat dat geen oplossing zou kunnen zijn.
  Dokter mompelde ‘vage klachten’ en zei dat hij er dan niets aan kon doen, maar goed dan zou hij een uitgebreid bloedonderzoek laten doen en wachten op de uitslag. Bloed bleek helemaal niet goed te zijn en met medicijnen is het nu na twee maanden stukken verbeterd, niet over, maar beetje bij beetje langzaam wat herstel.
  Vorige maand kreeg mijn vriend een ooginfectie, een hele forse waarbij hij met zijn ene oog niets meer zag en zijn andere oog veel pijn deed en geen normaal beeld meer had. Bij de huisarts kreeg hij een gelletje mee.
  Na vijf dagen vertrouwde mijn vriend het niet meer en ging terug naar de huisarts.
  Ja nu deze keer toch maar naar de oogspecialist, was toch niet goed nee.
  In het ziekenhuis bij de oogspecialist schrok de oogspecialist zich rot en vroeg waarom mijn vriend niet eerder was gekomen.
  Hij gaf aan dat de huisarts hem niet had doorgestuurd de eerste keer.
  Oogarts woedend.
  Toen is mijn vriend naar de huisarts gegaan omdat hij het helemaal beu was.
  Hij verwachtte van de huisarts dat hij zijn functie zou uitoefenen, die voeten zijn met medicijnen na drie jaar veel pijn fors aan het opknappen, maar omdat het al zo lang pijnlijk is en de klacht niet op tijd is aangepakt weten we nog niet wat de blijvende schade hierdoor kan zijn. Zijn handen zijn helemaal opgeknapt, maar die klacht was er nog maar een half jaar, die voeten zijn al meer dan drie jaar zo.
  Die ogen was de tweede keer waar de dokter hem mee liet zitten.
  Hij heeft hem zo duidelijk aangesproken op het slecht uitoefenen van zijn functie dat hij bij de volgende afspraak van de dokter waarop hij nog steeds heel erg kwaad was de dokter zelf uitgebreid begon met excuses te maken naar hem en zelf ook niet begreep waarom hij niet eerder zijn bloed had laten onderzoeken enz.
  De huisarts mompelde iets over ‘vage klachten’ waarna mijn vriend hem uitgelegd heeft dat er geen vage klachten zijn als je bij het zoeken naar een diagnose adequaat onderzoek verricht waarbij je symptomen en oorzaken zorgvuldig onderzoekt en eventueel uitsluit net zolang tot je tegen iets stuit wat het zou kunnen zijn ipv na er naar te hebben gekeken niets te doen en het ‘vage klachten’ te noemen.
  Geloof niet dat de huisarts nodg nalatig durft te zijn een volgende keer bij hem…
  Wij zijn nu in afwachting of zijn ene oog nog helemaal zal herstellen en of het ooit nog goed komt met zijn voeten.
  Zogauw een arts een term in de mond neemt als ‘vage klachten’, klinkt dit voor mij in de oren als ‘ik ben een beetje te bedonderd om mijn vak uit te oefenen’…

 7. Onder vage klachten versta ik ‘niet te plaatsen.’
  Ik snap best wel dat huisartsen niet altijd direct weten wat er mankeert, zeker in de 10 minuten consult, dat er voor staat.
  Zeggen dat ze het niet weten ,is ook ‘not done’We verwachten wel Íets te horen..
  Ik kwam ook bij mijn huisarts, had ook overmatige krampen,benen, tenen ,vingers, erg veel transpiratie, opgezwollen lymfeklieren, en mijn vingers waren ook rood en gezwollen.en nix smaakte me..
  Vage klachten.. dacht het niet..
  Uiteindelijk trok het wel weer weg, grotendeels, maar het werd wel als vaag bestempeld.
  Ik kreeg een hormonenzalfvoorgeschreven,vanwege de zwelling bij de lymfeklieren. heb hem met het recept laten zitten.

 8. @frans54: precies. Maar ook de betreffende artsen die het zelf ook wel zo willen noemen als ze het over onverklaarde klachten hebben.

  @Desiree: in dit geval klinkt dat wel zo ja :(. Maar het wordt ook gebruikt als artsen gewoon niet weten wat er aan de hand is of er geen oorzaak gevonden wordt. Dan doen ze hun werk wel maar blijf ik de term ook niet prettig vinden. Voor de patient is er niets vaags aan de klacht toch! Sterkte aan je vriend, hopelijk knapt het weer geheel op.

  @feex: Zo vat ik het inmiddels ook maar op maar ik vind dat artsen zich best mogen realiseren dat specifieke woorden voor een patient iets anders betekenen. Bovendien kan het een raar effect hebben als de eerst volgende arts ‘vaag’ ook gaat zien als ‘niet bestaand’ in plaats van niet te plaatsen. Dan is de verwarring wel compleet.

  Zelf hoor ik liever dat ze het niet weten trouwens. Wel na uitvoerig onderzoek, niet om je onmiddelijk mee naar huis te sturen als het niet om iets kleins gaat.

 9. En dan vraag ik me ineens af hoe “Vage Klachten” in het Engels vertaald zou worden. De Engelse variant van een medische term levert vaak èrg veel verheldering, dan begrijp je ineens wat er eigenlijk bedoeld wordt, of in welke categorie iets thuishoort. Zou onze “gewoon doorgaan met ademhalen”-cultuur zo diep verankerd zitten dat we er zelfs geen andere woorden voor hebben?

 10. citrientje

  euhh het is volgens mij niet dhr vermeulen maar ene mevr vermeulen die dit opgezet heeft. Heb helaas mail gewist maar het is nog wel te lezen op platform. Daar stond dit ook op.

 11. @Jolie: eh .. dat van die vertaling is een goede vraag, ik heb geen idee. Denk wel dat onze cultuur er veel invloed op heeft. Niet zozeer aan het gebrek aan woorden, er zijn toch nog wel zat termen te gebruiken (onverklaarde, zonder oorzaak, zoiets), maar het makkelijk gebruiken van woorden die voor misverstanden kunnen zorgen.

  @Citrientje: Ow ok. Er stond in het geciteerde artikel dr. Rien Vermeulen dus ben er vanuit gegaan dat het dezelfde was. Zal kijken of ik dat beter uit kan zoeken, anders is het laatste stukje wel erg onzinning ineens 🙂

 12. Monster

  -1 voor de layout van deze website
  -1 voor het jatten van internet content
  -1 voor de creativiteit
  -1 voor de irritante comments her en der op het internet
  -1 voor de persoon

 13. En dan toch al die moeite om dat even te melden ..

 14. Ik kan voorspellen! Ik hoorde dit gisteren in de auto op de radio en ik wist al dat er een hier een logje over zou verschijnen. Knap hè?

 15. citrientje

  Nee dat is niet zelfde, 1 is vrouw ander man. De 1 heet Rien en de ander Ruud. Blader ff op forum ik ben ook niet zo helder op moment voor ik foute dingen roep.

 16. @Mack: je wordt er steeds beter in! (Dat voorspellen dus)

  @Citrientje: verhip, je hebt gelijk. Zal het even aanpassen dan.

 17. @CiNNeR: Dit is een deel van het lemma myalgische encefalitis uit de medische encyclopedie die ik onlangs voor nog geen 15 Euro heb gekocht. Ik dacht aanvankelijk dat hij afgeprijsd was, maar het is de normale prijs. Harde kaft. Vergelijkbare encyclopedieën kosten al snel 50 Euro. Reden is dat er minder kleurenfoto’s in zitten, denk ik. Ze halen het qua inhoud niet bij deze. Ik heb even gezocht, hij staat hier bijv. bij Bruna.

  “HET MEDISCHE DEBAT

  Het voornaamste probleem, wat medische houding betreft, komt voort uit twee punten – medisch bewustzijn dat klachten over hardnekkige vermoeidheid vaak een kenmerk zijn van ‘non-organische’, ‘neurotische’ ziekte waarbij de patiënt een oplossing zoekt voor een of ander groot persoonlijk of maatschappelijk probleem; en het falen van medisch onderzoek om een oorzaak te vinden.

  De afwijzende houding van artsen en anderen heeft niet erg geholpen en heeft lijders die zich vaak gedwongen tot alternatieve therapeuten hebben gewend, veel ellende bezorgd. De belangrijkste vraag op dit moment is of de aandoening van externe somatische oorsprong is of niet. Maar het is zeker net zo belangrijk te erkennen dat mensen wier leven zo ernstig wordt beïnvloed als dat van ME-lijders, net zoveel hulp verdienen als mensen met een gelijksoortige aandoening, wat de oorzaak ook is. Zo’n ontwrichtende verstoring van het normale leven wijst op een belangrijke aandoening van de hele persoon en kan in geen enkel opzicht worden beschouwd als een probleem ‘tussen de oren’.”

  Dr. Robert Yougson, Medische Gezinsencyclopedie, Redactie Nederlandstalige Uitgave Dr. J. Timmerman, 4e druk, Veltman Uitgevers, Utrecht, 2004, ISBN 90 5920 0675, 798 blz, EUR 14,95.

 18. Dankjewel voor het opzoeken. Geen onaardig stuk ook.

 19. Volgens mij worden patienten op een soort gelijke manier ook geholpen op Het Roessingh in Enschede

 20. Het Roessingh is echt een revalidatiecentrum, waar deze kliniek alleen gericht is op onbegrepen klachten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft