Recht is krom

De gemeente Amsterdam heeft besloten gedupeerden van de rellen in Slotervaart niet tegemoet te komen.  Zij menen dat de gemeente alleen de verantwoordelijkheid heeft te pogen problemen te voorkomen maar niet verantwoordelijk is voor schade veroorzaakt door relschoppers die ‘niets met de gemeente te maken hebben’. Zouden zij nu gedupeerden financieel tegemoet komen, zouden zij wellicht verantwoordelijk gehouden worden voor elke uit de hand gelopen situatie.

Dat is niet onlogisch, maar behoorlijk zuur voor de gedupeerden die hun auto in vlammen op zagen gaan. Vooral omdat er wél bakken met (belasting)geld over de balk gesmeten wordt om de reltrappers te ‘helpen’ terug in gareel te komen. Van buurthuizen tot een hopeloze hoeveelheid hulpverleners, van educatieve reizen tot scholing en noem maar op ‘verdient’ de dader een tweede kans en een leuke toekomst, waar gedupeerden maar uitzoeken hoe ze zichzelf redden.

Dat komt natuurlijk ook omdat we in Nederland de absurde situatie kennen dat niet de groep maar slechts één dader van de groep veroordeeld kan worden als echt onomstotelijk bewezen is dat diegene de fatale trap gaf of in dit geval fatale lucifer in de handen had. Waardoor bij het groepsgewijs auto’s in de fik steken zelden uitgemaakt kan worden wie van de tien de lucifer vast had en de feitelijke dader is, al deed de hele groep er aan mee. Dus is er ineens niemand meer echt verantwoordelijk en heeft het slachtoffer het nakijken.

Dit probleem speelt al jaar en dag maar blijkbaar zijn er weinig politici op gebrand om daar iets aan te doen. Terwijl de oplossing zo simpel lijkt. Veroordeel de hele groep en zet ze educatief aan het werk om de schade aan derden te vergoeden. Want de relschopper mag niets met de gemeente te maken hebben, de gedupeerde heeft niets met het tuig te schaften die nog een aai over de bol na krijgt.

Of ben ik nu totaal naief?

Comments (10)



Previous

Salonbloggies

Next

Thuiszorg in Almere

10 Comments

 1. Nee, misdaad loont.Goed voor de economie ook nog, tel maar uit hoeveel en hoevaak je bezig ben met met preventie..
  Wat kost het niet om dat justitiele apparaat te laten werken?
  Politie /rechter /bajes ..dure advocaten die dan naam willen maken vanwege de opzienbarendheid. Jaja..
  Veiligheid wordt steeds duurder ,ik denk dat een gevangenis duurder is dan een verpleegtehuis.( of de bewoners)
  Staatshotel op kosten van de belastingbetaler kun je je nog verder scholen ook..schijnbaar blijft de uitkering nog doorgaan ook?
  Wat mij betreft worden al die relschoppers gezamelijk verantwoordelijk gehouden.
  Alle schade verdeelt over de raddraaiers, en ookbetaald ook nog door hun. Laat hun hun auto maar verkopen, of hun bezittingen afstaan.
  Zoiets, geen bescherming voor hun, maar voor de gedupeerden.
  *gromt na *;-w

  x(:-w:-w:-w:-w:-w:-w

 2. hmmm…dit lijkt mij een klusje voor de ombudsman en een kortgeding…want het recht van de burger staat hier op de tocht

 3. Die relschoppers hebben weldegelijk iets met de gemeente te maken. Ze zijn er burgers van.

 4. Patrick

  @ Cinner: Klinkt als een helder plan. Zeer leerzaam wanneer je ervaart hoe lang je moet werken voor een tweedehands middenklasser, een bushokje of een paar vierkante meter (dubbel)vensterglas.
  Wat mij betreft mag je ruilen met mevr. Jorritsma.

 5. HKH

  Helaas ben je naief. Er moet eerst negatief besloten worden, dan een stuurgroep ingericht worden, vervolgens een parlementaire enquete, om vervolgens tot de conclusie te komen dat het niet werkt. De vervuiler betaald! Right, my ass! Helaas CiNNeR. Misschien ooit in een wondere wereld dat het zal werken zoals jij het stelt maar de komende jaren zullen wij dit niet meemaken…

 6. @feex: zo ver komt het in dit soort gevallen vaak niet denk ik, het gaat veelal om jongeren waar hordes hulpverleners heen worden gestuurd. Worden ze al opgepakt staan ze zo weer op straat en dan is het gooien met voorzieningen geblazen. Overigens heb ik begrepen dat uitkeringen stoppen als je in detentie wordt geplaatst.

  @GobboE: vrees dat het zo ver niet komt, er wordt genoeg over gepraat maar weinig tot niets mee gedaan.

  @Leibele: ja en in die visie krijgen ze de ‘hulp’ ook idd.

  @Patrick: tnx 🙂

  @HKH: dat zal idd niet gebeuren vermoed ik ook. Helaas.

 7. Op zich lijkt het me een goed idee dat ze verantwoordelijk worden gesteld voor hun eigen zooi..
  Of uitkeringen gestopt worden?
  De aow niet begreep ik (had de ontvoerder van Heiniken niet ergens een mooi vrij gelegen huis gekocht doordat hij zijn uitkering kon sparen gedurende de jaren detentie?)
  En daarbij.. stel dat je voor detentie ergens woont, tijdens detentie gaat de huur/hypotheek vaak gewoon door, omdat ze na detentie niet dakloos willen worden zoiets?
  Ik geloof niet dat justie zich bezig houdt met uitkeringen tijdens detentie..
  Maar weet het fijne er niet van.
  Tja.. de samenleving daait ervoor op.
  En de bajes is niet zo erg, geloof ik.
  Want velen blijven daar weer komen.

 8. Lennard

  Ik ken wel een politicus die er net zo over denkt als jij en die er wel wat aan zou willen doen. Helaas ben ik voor de rest niet zo’n fan van ‘m.

 9. @feex: alleen de aow bleek niet gestopt te worden maar alle andere uitkeringen wel en dacht dat de aow inmiddels ook is aangepast na dat Heineken debacel. Dat huur/hypotheek doorloopt is dan jammer maar wordt geen rekening mee gehouden. Moet er zelf niet aan denken om in de bajes te geraken maar misschien maakt het niet op iedereen indruk of overschatten zij zichzelf (ik word toch niet gepakt ofzo).

  @Lennard: ik vermoed ik ook niet dan ..

 10. Voor burgers die schade lijden door toedoen van medeburgers, heeft de gemeente voor zover mijn wetskennis reikt inderdaad geen verantwoording.
  Als daders bekend zijn kunnen zij door de benadeelden wel via civiel recht aansprakelijk gesteld worden.
  Vervelend maar waar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft