Stokje: de plaat en zijn verhaal

Van Mack kreeg ik een stokje toegegooid die ik maar even ‘de plaat en zijn verhaal’ noem. De bedoeling is twintig muzieknummers uit mijn geheugen te vissen die in mijn leven iets belangrijks betekend hebben. Bij deze, in willekeurige volgorde:

 1. Pink Floyd – Brain damage/Steve Miller Band -  Fly like an eagle/Supertramp – Rudy/Joe Cocker – With a little help from my friends/Vangelis – Conquest of Paradise
  Gedraaid op de crematie van Nora, mijn moeder. Hoewel ik alle nummers prachtig vind, is het vannacht de eerste keer dat ik ze bewust heb terug geluisterd. Het blijft pijn doen
 2. Salt n Pepa – Push it
  Op school hadden wij theaterdagen waar leerlingen van alles konden doen op een podium, van playback tot voor het echie. Dit nummer was toen helemaal in en iedere keer als ik het hoor moet ik terugdenken aan met een goede vriend op de bar staan dansen en zo hard mogelijk meebleren.
 3. Roberto Jacketti and The Scooters – I save the day
  Mijn allereerste podiumervaring op theaterdag op school. We playbackten met een groep meiden dit nummer en ik was de saxafonist. Die had een vrij lange solo in het nummer en ik vond de boel nogal ingekakt. Dus ging ik met mijn kleine, kinderspeelgoed saxafoon naar voren, op mijn knieen met mijn bovenlichaam naar achteren plat op het podium. The crowd went wild en ik was in extase. Het was gefilmd en werd later nog vaak vertoond op school, heb lang op de complimentjes kunnen teren. Niet slecht voor een brugpieper! 😉
 4. Mick Jagger and Tina Turner – State of shock – Live Aid
  Woodstock was voor mijn tijd, maar wij hadden .. Live Aid!! (Die in 1985 dan he). De hele dag vanaf balkon in de zon naar de tv kijken om zoveel mogelijk te volgen. Op het moment dat Mick Jagger inzet en Tina Turner sexy as always het podium op komt .. kippenvel!!
 5. Vanity Six – Nasty Girl
  Mijn eerste zelf gekochte single, wat was ik trots! Wist ik veel wat een nasty girl was, vond het gewoon een erg leuk nummer.
 6. Johnny Rotten – This is not a Lovesong
  Samen met mijn moeder Topop kijken en dit nummer zo hard mogelijk meeschreeuwen.
 7. Wham ~ Careless Whispers
  Eigenlijk heb ik weinig met het nummer. Maar ik had het blijkbaar opgezet toen ik het uit ging maken met een van mijn eerste kalverliefdes. Kreeg jaren later te horen dat ik dat nummer toen op had staan. Hij vond het voorheen prachtig en ik had het voor eeuwig voor hem verpest ..
 8. Wham ~I’m your man
  Herinneringen aan leuke gasten op het internaat op de hoek, waar ik voor het eerst leerde koffie drinken. Later kreeg ik van een van de jongens mijn eerste tongzoen onder het poortje.
 9. Bill Medley and Jennifer Warnes – (I’ve had) The Time of My life
  Het nummer is eigenlijk afschuwelijk. Maar het herinnert me aan nerveus in een bioscoopzaal zitten bij de film Dirty Dancing, op een bijna leeg balkon met een jongen waar ik smoorverliefd op was. Make out time! Er gebeurde dus uiteindelijk niets maar later bleek dat hij net zo verliefd op mij was toendertijd maar net als ik .. niet durfde.
 10. Montevani -  Candelight music
  Geen idee hoe het nummer heette maar ik heb heel wat nachten het programma Candelight geluisterd op de radio. Was het niet vanwege de vele verhalen en het idee dat er vele andere nachtbrakers naar de radio luisterden, dan wel om de prachtige stem van Jan van Veen.
 11. Supertramp – Hide in your shell
  Associeer ik met donkere tijden en dat is meteen alles wat ik erover kwijt wil.
 12. The Police – Canary in a coalmine
  Eigenlijk zou ik Roxanne moeten noemen, toen ik dat nummer hoorde werd ik voor eeuwig fan van The Police. Maar Canary in a Coalmine zet ik op als ik even wil opvrolijken. 
 13. The Doors – Riders on the storm
  Mijn eerste kennismaking met wat alternatievere muziek. Intense vriendschap, spijbelen, blowen in het park en puberend de wereld verguizen.
 14. Alice Cooper – Poison
  Volkomen grijs gedraaid op mijn walkman, onderweg van of naar mijn bijbaan als voedsingsassistente in het AMC. De ideale studentenbaan waarbij de walkman ideaal was om me lekker alleen op de wereld te voelen en te genieten van de geur van gras en de warmte van de zon.
 15. Genesis – Mama
  Genesis was het eerste concert waar ik ooit heen geweest ben en dit nummer – maar ook het hele concert – maakte onnoemelijk indruk. Het was alleen even schrikken toen de vriend die me het kaartje kado had gedaan, op stond en heel hard AJAX ging scanderen. Het concert was in de Kuip …
 16. Cyndi Lauper – Girls just wanna have fun
  Zo wilde ik er ook uit zien!! (En ik kwam aardig in de buurt soms 😉 )
 17. Boudewijn de Groot -  Mijnheer de president
  Nummer wat mijn ouders draaiden. Ik associeer het met de periode dat ik politiek bewust begon te worden.
 18. Animals – House of the rising sun
  Mijn vader heeft een mooie, donkere stem en zong dit vroeger mee toen ik klein was. Als ik dit nummer hoor denk ik altijd met een glimlach terug aan die voor mij onbezorgde tijd.
 19. The Kooks – She moves in her own way
  Leren kennen omdat het de themesong is van een van de sketches van Draadstaal (de dikke mannen). Draadstaal is helemaal goed en The Kooks ben ik meteen fan van geworden. Vrolijk humeur verzekerd bij het horen van dit nummer.
 20. Boomtown Rats – I don’t like Mondays
  Ik hou ook niet van maandagen Gewoon zo’n prachtig nummer! 

Hopelijk wil Frans54 van Goin’ for Broke het stokje van mij aannemen ..

Comments (18)Previous

Evangelisch seksschandaal

Next

De invloed van tegenstand

18 Comments

 1. Mooi lijstje hoor. Jij durft wel zeg met Roberto Jacketti. Die zet ik gelijk uit mocht ik hem op de radio horen. Maar goed, ik neem aan dat je toen gewoon 11 was.

 2. Toen ik bij Mack de 20 nummers zag, dacht ik, goh, ik zou nooit aan 20 nummers komen… 😕 maar nog eens naar jouw lijst kijkende kom ik ook wel tot een heleboel muziek die mijn leven begeleidde!
  Leuk al die verhalen erbij!

 3. Bij minstens de helft van de nummers heb ik (weer andere) herinneringen, op een vergelijkbare manier geassocieerd. Fascinerend hoe dat werkt: muziek in de vormende periode van je leven horen, of bij vormende gebeurtenissen, en daarmee voorgoed in je geheugen gegrift. Leuk idee dit, ga ik ook nog eens naar kijken 🙂

 4. Zag je opmerking bij mij in de reactie dat ik dit stokje naar mijn hoofd had gekregen. Normaal ben ik niet zo van de stokjes, maar voor deze wil ik wel een uitzondering maken. Het kan alleen vanwege een hoop andere drukte wel een paar weken duren voordat ik er aan toekom dit fatsoenlijk uit te werken.

 5. Ik zou bijna geneigd zijn om dezelfde reacties bij sommige nummers te geven, zoals bij ‘I’ve had the time of my life’, maar ook Live Aid, WHAM! & The Kooks. Heel, heel erg herkenbaar dus. We zouden hier zo plaatjes kunnen draaien in my house.

 6. desiree

  Leuk!
  Lots of memories are coming up now :d

 7. @Mack: Ik was dertien al! Zeker gewaagd, voor hetzelfde geld was ik de rest van mijn schooltijd ermee gepest 😉

  @Margo: ik dacht ook dat ik met moeite tot tien zou komen maar kwam met gemak ver boven de twintig eigenlijk. Als je eenmaal gaat graven dan komen de herinneringen op gang 🙂

  @Jaco: ja muziek geeft vaak een erg sterke associatie met tijdsperiodes in je leven denk ik. Dat is een deel van de reden dat ik zo verzot ben op de top 2000 van Radio 2 en aanverwante muziekprogramma’s. Sommige liedjes vond ik toen niets en nu heel leuk, vanwege nostalgie 😉

  @Frans: neem de tijd, we zien het vanzelf verschijnen. Ben wel erg nieuwsgierig!

  @Erwin: wat grappig dat we hier overeenkomsten in blijken te hebben (hoewel ik meer herken uit jouw pubertijd). In mijn omgeving weet zeker de helft niet eens wat Live AID ook alweer was (belachelijk!) Moet nu meteen denken aan een liedje uit de jaren tachtig trouwens, ‘in my house’ (weet niet of het zo ook heet) met een heleboel getoeter en geoew erin. Je zit wat ver uit de buurt jammer genoeg ..

  Ook een hoogtepunt: een concert van Tina Turner waarbij David Bowie ineens op komt.

  @Desiree: ja ik heb ook dagen nostalgisch zitten wezen meteen 😀

 8. Ahh, geweldig dat Live Aid (en zo ook Live 8). Ben de hele dag voor de buis gekluisterd geweest, was toen 18 lentes oud. En u houdt ook van The Police, zie ik.

  Ik zou bijna geneigd zijn ook mijn favorietenlijstje op te stellen. Mag dat wel: zomaar *zonder stokje*? 😉

 9. desiree

  Met Live Aid was ik 18.
  Mega mega mega was dit concert en ook ik zat de hele dag strak voor de buis.
  En dan zet je hier David Bowie er ook nog eens bij 😮
  Ik was nergens fan van, behalve van David Bowie, die platen heb ik toen grijs gedraaid. (andermans platen….oeps)
  Die Bowie tik had ik al op mijn 12e en is nooit meer weggegaan.
  Ik heb hem nooit in het echt zien optreden helaas.
  We houden het maar lekker ‘ magisch’ denk ik dan 😉
  Thanks 🙂

 10. Wauw, wat een mooie lijst.. Wat een coole verzameling.. Nr. 11 vind ik ook waanzinnig (nog nooit iemand tegengekomen die dat nr noemde 🙂 ) Mn zusje had die LP, dat vond ik destijds al super, en dat nr had ik op een tapeje, draaide het grijs tot ik de hele tekst uit mn hoofd kende 😉 Mja, mn zwager zal ‘m wel weggedaan hebben 🙁

 11. (En ps: dat was overigens ook in donkere, zeg maar: inktzwarte tijden )

 12. HKH

  Grappig zo’n lijst. Mooi omschreven…muziek zegt vaak meer dan duizend woorden.

 13. HKH

  Dit zijn leuke stokjes overigens!

 14. @Angela: Mack zal het wel oogluikend toestaan hoop ik 😉

  @Desiree: ja dat concert was helemaal je-van-het, de groten der aarde bij elkaar op het podium enzo 😀

  @Jolie: Het is niet hun bekendste nummer maar vermoed dat de mensen die er aan verslingerd zijn, vaak zeer donkere associaties hebben. Ik kreeg het te horen van een vriend die het waarschijnlijk nogal op hem vond slaan maar ik hoorde er iets anders in. Hij bleek sowieso een lul maar dat nummer blijft me altijd bij.

  @HKH: ja ik ben niet zo verzot op stokjes maar deze is wel erg mooi bedacht.

 15. tjii, dan ben ik waarschijnlijk net zo oud als je poa..

 16. @CiNNeR, mooi dat je het los kon zien van die vriend, dat nummer verdient het inderdaad, (kheb er inderdaad ook zeer donkere associaties bij, die zich niet lenen voor het beeldscherm 🙂 )

 17. @Hemaworstje: mijn vader en ik schelen twintig jaar (en ik ben 35 dus). Je weet jezelf nog jong te brengen 😉

  @Jolie: ja ik laat moeilijk los doorgaans maar hiermee lukte dat al snel 😉

 18. Ik heb het stokje inmiddels opgenomen en vervolgens op de stoep gelegd voor de eerlijke vinder (zoals ik al zei: gewoonlijk doe ik niet aan stokjes en ik ga, hoe leuk ik deze ook vond om te doen, dus ook niet iemand anders er mee opzadelen, wie het wil hebben mag het oprapen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft