De invloed van tegenstand

Als je niet beter zou weten, zou je denken dat Geert Wilders een van de meest invloedrijke personen in Nederland is. Hij hoeft immers maar aan te kondigen dat hij een tien minuten durend filmpje zal laten uitzenden, en de halve wereld staat op de achterste benen voor maar bekend is of het uberhaupt uitgezonden zal worden. Zo heeft Iran via FOX laten weten dat er ‘consequenties zullen volgen’ als de film uitgezonden wordt, daarmee jammerlijk Geert Wilders uitspraken stevig onderschrijvend. Onze politiecorpsen hebben blijkbaar besproken of er een soepeler aangifte beleid moet komen in verband met gediscrimineerd of beledig voelen, waar het bespreken toch al te zot voor woorden is. Alle Marokkaanse Moskeeën zullen de deuren open zetten voor jan en alleman om zo Wilders aan de marokkaanse thee te krijgen. Welliswaar een positievere actie maar toch. De Arabische Europese Liga heeft zelfs al een tegenfilm op de plank liggen en kamerlid Dibi van Groen Links heeft er twee in de planning om zich daarnaast uit te leven in striptekeningen.

Gek genoeg kan je toch niet stellen dat Wilders zijn bekendheid te danken heeft aan zijn grandioze standpunten of charismatisch spreken. Zijn bekendheid komt puur voort uit de enorme energie die in tegenbewegingen gestoken wordt. Feitelijk zijn zijn tegenhangers gelijk zijn allegrootste fans en nemen die hem serieuzer dan een gemiddelde burger ooit zal doen.

Dat is toch niet de manier om iemand klein en onbeduidend te houden, laat staan zijn ongelijk aan te tonen?

Comments (21)Previous

Stokje: de plaat en zijn verhaal

Next

Zo doe je dat

21 Comments

 1. Zijn roots lagen toch bij de lpf?
  Hij zet die lijn door..

 2. Ik vrees dat er altijd mensen zijn die last hebben van angstige onderbuikgevoelens en die laten zich snel beïnvloeden door Blonde Geert.

 3. In de periode tussen de eerste en tweede wereldoorlog hebben we kennis kunnen nemen van een oostenrijkse mislukkeling die de meest waanzinnige ideén spuidde. En we hebben gezien wat zweigen veroorzaakte.

 4. @feex: geert Wilders is rechtstreeks uit de VVD gestapt en zijn eigen partij begonnen ..

  @Pascal: Je kan toch niet meer zeggen dat het om een groepje angstige burgers gaat die er zoveel aandacht aan besteed?

  @Leibele: appels en peren. Geert Wilders was niets geworden als zijn tegenstanders hem niet telkens naar het nieuws en het debat hadden gedragen.

 5. Eén ding begrijp ik niet helemaal: waarom geef je hem al deze aandacht? Laat hem toch lekker links (of rechts) liggen… Hij is gewoon het equivalent van een dorpsgek, maar dan in de tweede kamer, onze eigen staatsbosmongool zeg maar, en zo moet ie ook behandeld worden. Niet teveel van aantrekken (heimelijk uitlachen mag natuurlijk wel), vooral geen aandacht geven, en als ie gevaarlijk wordt platspuiten en/of opsluiten. Zo, en nu heb ik hem al meer dan genoeg aandacht gegeven 🙂

 6. janmaat hebben we ook behoorlijk links laten liggen, uiteindelijk een stille dood gestorven, met wilders moeten we hetzelfde doen, laten brallen en laten liggen..

 7. Renald

  Het gesprek over Wilders komt de PVV eenvoudig aanwaaien, zoals Cinner dat stelt. Tegenstanders van zijn opvattingen, vooral fanatieke laten zich naar mijn idee eenvoudig benutten om zijn “hot issues”, maar bovenal zijn naam keer op keer als headline-news binnen te laten komen. De suspense over de nog te realiseren film, krijgt misschien als gevolg van de stevige reactie op deense cartoons, een enorme exposure.
  Het is een geweldige bijdrage aan de collectieve verstrooiing. De makers kennen de inhoud, de rest neemt aan en heeft bij voorbaat een mening. Sommigen gaan daarin zover consequenties te verbinden aan de vertoning ervan en weer anderen treffen voorbereidingen uit angst hiervoor. Als er een ding is waar ik de PVV in complimenteren kan dan is dat de propagandamachine die zij laten draaien. Media en tegenstanders smullen de bittere koekjes hiervan. Kies toch voor een Negeer-‘m-dieet.

 8. Wilders is een drama. Voor de punten waar hij een ‘punt heeft’ weet hij die genadeloos te ontkrachten door de manier waarop hij het allemaal naar buiten brengt. Heel droef. Zonde. Een gemiste kans. Hij jaagt zoveel mensen de dialoog uit 🙁

 9. @Arlo: ik geef de heisa er om heen aandacht omdat dat nu eenmaal overweldigend in het nieuws is. En het dan niet veel meer uit maakt of ik er nog wel of geen aandacht aan besteed 🙂

  @Kurai: lijkt mij ook de beste weg ja ..

  @Renald: denk dat de complimenten niet eens richting de pr machine van de PVV hoeven, het is de tegenstander die de media zoekt en de aandacht schenkt.

  @Jolie: denk dat je het dialoog al niet aan zou moeten willen gaan. Waarom zou je op alles ingaan als je het zo complete onzin vindt?

 10. Slechte publiciteit is ook publiciteit.
  Ik denk niet dat ik erna ga kijken, tenzij je er niet meer omheen kunt..

 11. @Cinner: Het gedachtengoed van Geert Wilders leeft heel sterk onder een niet onbelangrijk deel van de bevolking. Dat Geert zo populair is komt niet, zeker niet alleen door de media aandacht.

 12. @Leibele: door media en politiek bedoel ik. En natuurlijk is dat wel zo. Hadden die niet voortdurend aandacht aan hem geschonken van meet af aan, was die hele partij zo onbekend als wat geweest en had er geen hond op gestemd. Nu denken die mensen dat het nog werkelijk wat is, iemand die zoveel aandacht en tegenstand krijgt moet ergens wel iets aan gelijk hebben, dat idee.

  Rita Verdonk is ook niet populair vanwege de inhoud, de meeste mensen weten niet eens dat zij debet was aan de val van het een na laatste kabinet ..

 13. Mick

  Hm, toch vind ik ook in deze kwestie: negatieve aandacht is óók aandacht …
  En dat stuwt Wilders alleen nog maar verder de hoogte in. Of er nu wel of geen sympathisanten zijn. Zoals Kurai terecht opmerkt: laten brallen en laten liggen, dan sterft het een stille dood. 😕

 14. @Mick: dat ben ik ook helemaal eens. Maar dit log gaat het verschil niet meer maken vermoed ik zomaar 😉

 15. Tedje

  Zoals Leibele al schreef leeft het gedachtengoed van Wilders wel degelijk onder de bevolking, media-aandacht of niet.
  Wat ik me afvraag is waarom er zo heftig tegen Wilders geageerd wordt. Misschien juist omdat ook ‘links’ beseft dat ze wel degelijk steken hebben laten vallen in het integratieproces en daar nu door Wilders (op onbehouwen wijze) op aangesproken worden?

 16. Mick

  @CiNNeR: Nope :d

 17. HKH

  Toch een mooi gegeven: media. Je roept wat, het liefst controversieel, en kijken waar het eindigt. Heerlijk!

 18. Renald

  Misschien is de publiciteit rondom ‘de film’ voldoende om de opinie van de PVV te onderschrijven en toveren ze een “donor”-show achtige stunt uit de hoge hoed. Er is helemaal geen film, maar kijk eens hoe de reactie is op alleen de kennisgeving dat er een film vanuit het PVV-perspectief op de Islam zit aan te komen.

 19. @Tedje: Enige tijd terug heb ik me eens door een documentaire geworsteld over Wilders-stemmers en wat zij in zijn gedachtengoed zien. Meest opvallend: zij wisten geen van allen wat nou het gedachtengoed precies is en vonden voornamelijk het racistisch gebral wel fijn, waarbij opvallend was dat de meesten nooit een allochtoon tegenkomen, zelfs niet in de supermarkt. Weinig idealisme daar lijkt me.

  Denk persoonlijk dat die bakken vol aandacht richting Wilders gaan omdat ‘we’ ineens het idee hebben gekregen dat we politiek correct met elke imbeciel in debat moeten, ongeacht of er iets zinnigs te ontdekken is of niet.

  @Mick: ja ja, grijns daar maar om 😉

  @HKH: tja, het is maar wat je heerlijk noemt. Wij krijgen het maar onder ons neus geduwd iedere keer ..

  @Renald: ook nog een idee mocht de film mislukken of nergens uitgezonden worden ja :/

 20. Tedje

  Ben geen Wilders stemmer. Maar de intolerantie van de islam is wel degelijk iets om je zorgen over te maken. En dan lul ik niet politiek correct over een enkeling die radicaliseert. Die intolerantie is inherent aan de leer.

 21. Intolerantie van de Islam zie ik niet veel anders als intolerantie van het Christendom, maar dan luisteren we ook niet naar iemand die de bijbel vergelijkt met de Donald Duck en interesseert geen hond zich voor de weet ik veel hoeveel pro en anti filmpjes daarover gemaakt zijn. Sterker, dan gaat het niet zozeer om het geloof als om hoe individuen interpreteren. Ondertussen wordt de SGP gesubsidieerd van belastinggeld om vrouwen te mogen discrimineren, kon de Christen Unie een commissie instellen om te bekijken of zij met homosexuelen hetzelfde kunnen doen en staat onze eigen minister-president in verre landen op te merken dat wij welliswaar het homohuwelijk kennen maar hij en de zijnen tegen hebben gestemd. Worden minder aanvragen voor euthanasie gehonoreerd omdat we een overwegend christelijk kabinet hebben en mogen we luisteren naar hoe we toch maar geen abortus moeten plegen maar kinderen ter wereld moeten brengen en dan maar af moeten staan ter adoptie, omdat hetzelfde kabinet dat prettiger vind.

  Buiten dat alles getuigt Wilders van een ongenuanceerdheid en een onbeschoftheid die je mijns inziens sowieso niet moet willen.

  Erg vergaand: Hitler had er ook wel eens leuke invallen en interessante ideeen tussen zitten, toch zal niemand zoiets terug willen. Niet om Wilders en Hitler op een lijn te willen plaatsen, maar wel om aan te geven dat soms een idee waar een kern van waarheid in te ontdekken is niet alles goedpraat wat iemand verder doet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft