Zo doe je dat

Je staat al niet te springen om een burgermeestersreferendum (scrabble!) dus maak je na het debacle in Utrecht exact dezelfde fout in Eindhoven om vervolgens te kunnen zeggen: zie je wel, het werkt niet! Guusje ter Horst verklaarde dat vanzelfsprekend heel anders (in Pauw en Witteman): “Volgens haar kunnen de kandidaten niet goed campagne voeren, omdat een potentiële burgemeester geen programma heeft. Zij kunnen de inwoners geen beleid beloven, zoals politieke partijen mogen. Het wordt nu een schoonheidswedstrijd, concludeert Ter Horst. “Daar loopt de maatschappij niet warm voor.”

Flauw genoeg zit er wel een kern van waarheid in. Ook als de potentiele burgermeesters elk van een andere politieke kleur waren geweest, zijn zij niet in staat echt campagne te voeren. Hoeveel invloed heeft een burgervader nu helemaal nietwaar. Tegelijkertijd denk ik echter dat de maatschappij zeer warm loopt voor een politieke ‘schoonheidswedstrijd’. De afgelopen verkiezingsstrijd was tenslotte niet veel anders dan dat ..

Enfin, al is de uiteindelijke uitslag op dit moment niet exact bekend, duidelijk is wel dat de opkomst opnieuw onder de dertig procent zal zijn en het referendum dus ongeldig verklaard moet worden. Wat dan weer geen fuck uit maakt hoor, de PvdA-fractie – met veertien zetels de grotste in Eindhoven – heeft al aangekondigd de uitslag hoe dan ook over te nemen. En zo heeft een minderheid van de bevolking dan plots eenmaal de kans gekregen invloed uit te oefenen.

Prachtdemocratie!

Comments (5)Previous

De invloed van tegenstand

Next

Probiotica

5 Comments

 1. HKH

  Ah joh, volgend jaar een burgemeesterreferendum in Rotterdam met drie PvdA’ers. Die leren het nooit! 😉

 2. Onze democratie is schijn. Het was D66 die het referendum wilde en het was de PVDA die ontzettend kinderachtig het referendum nu onderuit haalde.

 3. De gekozen burgemeester bestaat niet. Het is een functie voor uitgerangeerde oud-politici, gewoon onbelangrijk.

 4. Het kiezen van een burgemeester leidt tot iets populistisch, en daarbij zijn het de wethouders die de dienst uitmaken

 5. @HKH: gaat dat dan nog wel door eigenlijk of zullen ze daar meteen besluiten het referendum over te slaan gezien de landelijk politieke beslissing?

  @Leibele: het was D’66 die een gekozen burgermeester wilde, PvdA die het uiteindelijk onderuit haalde en vervolgens was daar als een of ander slap aftreksel het referendum. Maar goed, zelfde schijn.

  @Pascal: met je eens dat als een burgermeester gekozen zou worden, die dan ook wel wat meer bevoegdheden zou moeten hebben om dat uberhaupt aantrekkelijk te maken.

  @GobboE: Zo is onze minister-president ook gebleven toch, populisme? Met dan de spindoktors die maar wat roepen en een kabinet wat daarna op veel gebieden wat anders gaat doen ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft