Dag van de Privacy

“De Dag van de Privacy is bedoeld om burgers van de gevaren te doordringen. Zeventig procent van de Europeanen weet onvoldoende van privacyregels.” Verder ..

Het College Bescherming Persoonsgegevens deed deze uitspraak in verband met de enorme hoeveelheid gegevens die verzameld wordt op passen, via internet maar ook zaken als de OV-chipkaart, cameratoezicht, het electronische patientendossier en zelfs rekening rijden. De burger zou zich meer bewust moeten worden hoe schadelijk dit kan zijn voor de privacy.

Allemaal leuk en aardig, maar wat wordt er van ons verwacht dan eigenlijk? Dat we onze ziektenkosten zelf gaan betalen en weigeren informatie aan de arts te geven, onze bankpasjes aan de wilgen hangen, ons salaris in de toekomst weer cash in een envelopje willen ontvangen en zowel het openbaar vervoer als de auto in het vervolg links laten liggen? Dat we camera’s gaan molesteren, zullen jagen op alles wat maar naar enquetes riekt en belastingkantoren in de fik gaan steken? Of dat we de volgende verkiezingen massaal op de partij voor de dieren gaan stemmen, nadat we wel eerst alle chips uit onze huisdieren hebben gesneden? Of moeten we gewoon erg nerveus worden en dat is het dan wel?

Een waarschuwing dat het uit de klauwen loopt a lá, maar waarom de burger dan gewaarschuwd wordt ..

Comments (8)Previous

Je werk doen heel speciaal

Next

Christelijke moraal?

8 Comments

 1. Inderdaad een beetje loze actie om iemand te waarschuwen die er niets tegen kan doen omdat hij een en ander toch nodig heeft. Dat de hoeveelheid her en der opgeslagen informatie over alles en iedereen wat uit de hand loopt en ruime mogelijkheden tot misbruik biedt (al was het maar in de vorm van gerichte maar ongewenste reclame) weet ik zonder die waarschuwing ook wel. Als ze nu verteld hadden hoe die registratiedwang te verminderen of zelf een actie daarvoor begonnen was dat een veel welkomer bericht geweest, hier kan ik weinig mee.

 2. desiree

  Je omschrijft precies het gevoel wat ik er aan over hield toen ik het stukje las.
  Da’s behoorlijk knap b-)
  😡

 3. Ik probeer altijd maar te bedenken dat ik niets, maar dan ook niets te verbergen heb met het oog op privacy.

  Het lijkt me overigens wèl handig als bijv. je ziekenfondspas in een klap gelezen kan worden voor wat betreft je diagnoses, etc.

 4. Lennard

  Angela: Ik wil zelf kiezen wie er wat van mij weet. Dat gaat nu niet. Ik heb ook niks te verbergen. Maar het gaat tegenwoordig wel erg ver allemaal. Als je alleen al ziet wat ik met een BSN op het werk te weten kan komen over het personeel wat er bij ons werkt… EN dat BSN is ook nog eens heel makkelijk te achterhalen.

  Maar goed.

  Fijne campagne. Nog meer ‘we weten lekker alles van je maar je kunt er lekker toch niks aan doen’.

 5. Tja, dit is weer een typisch geval van geld verkwisten. Leuk dat ze me waarschuwen, maar idd, geef ook oplossingen.

 6. Keeske de Vlaming

  In de VS is het Grote Bangmaken begonnen, he….

  En Jan Peter hopmant vrolijk mee..

  :-@:-@:-@

 7. @frans: ja precies, een oplossing was niet onaardig geweest. Of een actie waar je je mening kan laten horen, ook nog goed geweest.

  @Desiree: ik oefen gedachten lezen nav Uri Geller 😉

  @Angela: het doet er niet toe of je wel of niet iets te verbergen hebt denk ik. Ook als je niets te verbergen hebt kan al die informatie en onderling koppelen daarvan vervelende invloed hebben. Niet aangenomen worden voor een baan omdat je ooit een stuk in de schoolkrant scheef wat niet overeenkomt met de ideeën van je toekomstige baas. Of derden die je medische informatie kunnen misbruiken. Sowieso vind ik het een onprettig idee dat werkelijk alles op te vragen kan zijn, van reisgedrag tot welke sites je bezoekt, van al je medische problemen tot wie je kent en waar je werkt.

  En over dat electronisch dossier: op zich ben ik wel voorstander van ten dele medische informatie delen onder artsen en specialisten. Maar dan wel goed beschermd. Bijna twintig jaar geleden werkte ik in een ziekenhuis waar zelfs een simpele voorbijganger de computer in kon. mensen die verder geen verstand hadden van hacken konden toch je medisch dossier lichten. Dat is niet de bedoeling.

  @Lennard: ja, een bangmakerij campagne in de hoop dat we allemaal zelf iets gaan ondernemen?

  @Silverblue: het kost ook nog eens een bak geld ja :/

  @Keeske: en niet alleen Jan Peter 🙁

 8. OK dan, point taken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft