Bulgaria's abandoned children

Gisteren zagen we in Netwerk een onnoemelijk indrukwekkende documentaire: Bulgaria’s abandoned children. Op de site staat te lezen:

Wantoestanden in Bulgaars kindertehuis
Verlaten door hun ouders, overgeleverd aan incompetente verzorgers. Dat is wat de Britse documentairemaakster Kate Blewett aantrof in een Bulgaars kindertehuis. Negen maanden lang filmde zij de 75 kinderen in een gezinsvervangend tehuis in Mogilino. Hun omstandigheden zijn ronduit erbarmelijk. Ze worden gevoed en gewassen, maar krijgen geen enkele behandeling voor hun kwalen, geen therapie, geen medische verzorging en geen onderwijs. In Netwerk de spraakmakende documentaire Bulgaria’s abandoned children.

Ik moet zeggen dat het zo nog warm en wollig klinkt vergeleken met de realiteit, de wantoestanden die te zien zijn, zijn gewoonweg niet in woorden te vatten zo afschuwelijk. U zult hem moeten kijken om echt een goede indruk te krijgen wat zich daar voor horror afspeelt. Met volslagen absurd detail dat het hier om een EU-land gaat.

Naar aanleiding van de documentaire is er een actiegroep gestart en u kunt hier een petitie tekenen tegen dit soort wanpraktijken. Wat gelijk een mate van onmacht aangeeft want blijkbaar kan dit ook in de kring van EU-landen gebeuren en komt er pas iets op gang als de BBC er een documentaire over maakt …

Lees ook: Wat kost je mediagenieke werkbezoekje, Timmermans?

Comments (18)Previous

Zuinigheid met vlijt

Next

Nog meer, meer, meer commercie in de zorg

18 Comments

 1. Thijs Smits

  En dan zijn er nog mensen die geloven in een God……….

 2. Gruwelijk.. Ik dacht dat ik heel wat had gezien over dysfunctioneren..
  zolang er geen haan naar kraait geen vuiltje in de lucht?
  Tja.. Oostblok heeft een slechte status.
  Ik had gelezen dat er op het platteland de toestand erg slecht was, niettemin schijnt het als vakantieland de toerist nix te ontbreken..
  Niet iedereen kan er lezen en schrijven
  Zeker onder de zigeuners.
  Dat de toestand er zo uit de hand is gelopen, tja het gebeurt er wel..
  Maar ook hier in de Nederlandse instellingen is er soms sprake van machtsmisbruik, wantoestanden etc, dus ja..en dat in een rijk westers land..met ‘goed’gekwalificeert personeel.
  Zolang iemand geen stem heeft, wordt die niet gehoord?
  Niettemin is het goed dat het aan de orde is gebracht, al had ik begrepen dat er meerdere tehuizen zijn in het oostblok waar het ook erbarmelijk is.
  Gezondheid is een zegen..

 3. Ik was nog aan het nadenken hoe ik hier aandacht aan zou besteden, jij hebt er nu gelijk een paar zinvolle linkjes bij, ik denk dat ik morgen een kort postje hierover maak met verwijzing hierheen.

 4. patchwork

  Ik kon alleen maar denken: Als ik kon kiezen als ik zo´n kind was, dan zou ik om een spuitje vragen.
  En die directrice, die alle schuld afschoof! en erbij keek of ze het nog echt geloofde ook! Die hoort zelf in een inrichting thuis!
  Niet te bevatten gewoon.

 5. @Thijs Smits: dat begrijp ik normaal al niet, en als je dit soort situaties ziet al helemaal niet. (maar ik zal geen monoloog afsteken)

  @feex: ja dit is een druppel op een gloeiende plaat vrees ik ook, het is niet waarschijnlijk dat dit een incident is en het elders niet gebeurd.

  @frans: de meer aandacht de beter denk ik maar.

  @patchwork: als die kinderen konden kiezen, kozen ze waarschijnlijk voor liefhebbende ouders of fijne zorg. Die kinderen waren er geheel niet zo beroerd aan toe maar geraken binnen een maand zo door het afschuwelijk gebrek aan zorg, aandacht en nou ja, je hebt de docu gekeken. Vond de directrice totaal verbijsterend, zo iemand mogen ze van mij ter plekke stenigen. Ze is inmiddels ontslagen begreep ik maar zoveel leed is al geleden.

 6. Ik had deze uitzending van Netwerk niet gezien, maar heb ‘m vanmorgen op de website gekeken.
  Ook even het postje en de comments op LWH gelezen. Zelf enige tijd in Bulgarije doorgebracht hebbende, zijn de beelden en geschetste situaties me niet vreemd maar het blijft hartverscheurend. Zowel de toestanden in dat weeshuis (en geloof me, het is niet het enige weeshuis hoor) als het besef dat de gemiddelde Bulgaar totaal niet aan eigen initiatief gewend is.
  ‘De overheid treft geen blaam’, zo sprak de directrice van het weeshuis ook nog. Tuurlijk niet. Overblijfseltje uit de communistische tijd. De staat kan nooit ergens iets aan doen.
  Verlies ook niet uit het oog dat de kinderen in het weeshuis veelal zigeuners zijn. En als er op één bevolkingsgroep gekotst wordt in Oosteuropese landen, dan is het op de zigeuners.
  Het is een probleem met diverse en heel verschillende kanten.

 7. MeisjeMeisje

  De petitie is helaas alleen te ondertekenen door Britse residenten. Je moet een Britse postcode opgeven. Ik kwam er ook niet doorheen.

 8. @Cin: ik heb eerst Netwerk van vanavond even afgewacht, logje staat er nu.

 9. @MeisjeMeisje: er is tenminste één Nederlandse petitie, van groenlinks, maar hun site is momenteel uit de lucht (te grote belangstelling misschien?) dus de exacte link kon ik nog niet vinden.

 10. @Adriana: dat idee kreeg ik er ook wel van, over de overheid wordt sowieso niets gezegd want dat doe je niet. Begreep dat niet alleen zigeuners maar ook gehandicapten als totale outcast wordt gezien daar?

  @MeisjeMeisje: met excuus, toen ik de link plaatste wist ik dat zelf nog niet ..

  @Frans: ik kom even langs..

 11. Kun je nagaan als je een gehandicapt zigeunerkind bent, Cin…

 12. Ja, een oppertriest fenomeen. Wat niet alleen wat over de overheden zegt maar de gehele mentaliteit. Ouders weten blijkbaar niet hoe rap ze hun kind moeten dumpen, wetende hoe het er aan toegaat in die weeshuizen. (Al een vreemde naam, de meesten bleken ouders te hebben).

 13. Ik had ook begrepen dat van de zigeuners er geschat werd dat er maar 1 procent kon lezen en schrijven.
  De prostitie is er erg hoog.Stel dat je vanaf je 12de al je lichaam móet verkopen,om te kunnen overleven, geen vaste woonplek, geen vaste baan.. en op 17 jarige leeftijd al wat koters hebt, en er een gehandicapt kind erbij krijgt…
  Het kind ergens in de bergen dumpen ,of naar het weeshuis brengen.
  Welke opties heb je dan?

 14. Ik heb inmiddels via Google en het weblog van Femke Halsema de link gevonden naar de petitie van GroenLinks

 15. Lennard

  Ik zat te kijken, wilde niet meer kijken maar moest blijven kijken.

 16. @feex: dan is het leed niet meer te overzien inderdaad. Maar niet al die moeders zaten in die situatie. Een van de moeders had haar dochter extra ver weg gebracht, anders kon dat kind de weg naar huis misschien terug vinden.

  @frans: tnx, zal hem hier ook even aanpassen.

  @Lennard: dat gevoel overviel ons ook ja ..

 17. Tja.. ik heb ook een licht autistisch kind..
  Dat raakte mij ook, zeker gezien dat Didi zat te wachten en maar bleef wachten tot haar moeder haar zou halen. Toen het haar duidelijk werd, viel ze ook in dat “schommelinzichzelfteruggetrokken “gedrag. Daaruit blijkt wel dat liefde en hoop gebrek funest is..

 18. Zeker Je kan je niet voorstellen dat een ouder haar kind zo in de steek laat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft