Nog meer, meer, meer commercie in de zorg

Sommige mensen zien overal commercie in. Vanochtend kwam het bericht naar buiten dat de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) staatsecretaris Jet Bussemaker heeft geadviseerd om zorg vanuit het AWBZ maar over te hevelen naar gemeenten en zorgverzekeraars. Dat zou goed zijn voor de patient (yeah RIGHT) en ‘misschien levert het ook financieel wat voordelen op’. Draai het maar om, een koe kan zien dat dit een puur financieel gericht plan is met bezuiniging voorop en hopelijk raakt de patient niet al te gedupeerd. Ik kan u op een briefje geven dat het gaat werken, gemeenten krijgen budget en besluiten dat ze dat nodig hebben voor infrastructuur, een leuk cultureel centrum of wat kunst aan de muren van het gemeentehuis en de patient gaat maar een beroep doen op de buren. Gelukkig lijkt het er op dat de Kamer er weinig in ziet hoewel er afzonderlijke kamerleden zijn die er wel oren naar hebben en je kan het niet weten, de WMO is ook gewoon ingevoerd met alle consequenties vandien. Jet Bussemaker heeft nog niet gereageerd.

Iets minder absurd maar toch wat eigenaardig is Arnold Verhoeven die op 19 februari een plan aan de zorgverzekeraars wil presenteren voor de ‘huisarts op oproepbasis’. Zijn bedoeling is dat er een dienst komt die 24/7 beschikbaar is en waar je voor 20 euro een huisarts bij je thuis kan laten komen voor het geval de eigen huisarts ‘niet of moeilijk bereikbaar is’. Oftewel de beter gesitueerde kan elk moment van de dag een huisarts aan laten rukken die geen benul van de medische achtergrond heeft, waar het gepeupel het dan weer mag blijven doen met slecht bereikbare huisartsenposten. Ik zou al blij zijn als ik niet beperkt ben tot speciale beltijden. Tussen 8:00 en 10:00 afspraken maken, tussen 10:00 – 12:00 medicijnen bestellen of uitslagen opvragen en na 12:00 gaarne niet bellen. Zelfs al sta ik voor de neus van betreffende assistente met alle benodigheden in handbereik, is het niet de ‘beltijd’ kan ik gewoon weer vertrekken om het de volgende ochtend maar te proberen.

Maar goed wij zijn slechts de patienten en het gaat natuurlijk om de centen ..

Comments (6)Previous

Bulgaria's abandoned children

Next

Christelijke programmering in de maak?

6 Comments

 1. kitty

  ik vind het wel absurd…eerst is je eigen huisarts er niet…dan blijkt de hap ook nogal eens te wensen over laten en dan gaan ze het nu zo oplossen..wat een kolder…!!!

  ze moeten eerst de bestaande dingen beter laten draaien dan weer een ander alternatief er bij te halen…en let wel…geld of geen geld..in een crisis bel je toch wel…fijn weer een extra potje dat in nix verdwijnt..althans niet iets waar wij ws beter van zouden kunnen worden..

  je betaald je bont en blauw aan een steeds kleiner wordend pakket…hebt lekker eerst een eigen bijdrage op te maken en dan nu ook nog eens extra kosten als je niemand weet te bereiken???? een pak slaag moeten ze krijgen!!!

  en met de wmo waren een heleboel clienten echt niet beter af…andere hulp…minder uren na her-indicatie….dit jaar zijn de begeleidende uren er af gegaan…bij hoge uitzondering kan je nog ondersteuning krijgen voor hulp bij eten en drinken…in mijn werksituatie houd dat in dat wij niet eens meer intensieve zorg kunnen verschaffen waar nodig…

  het lijkt nu effe kort door de bocht maar het is te veel om uit te leggen….

  MAAR IK MOEST WEL EFFE MIJN BOOSHEID KWIJT!!!!!

  BLEHH :-&

 2. Inderdeed, inderdeed x(

 3. Hannah

  Raar plan van die altijd oproepbare huisarts. Geeft denk ik geen betere zorg. Want deze man/vrouw kent je dossier niet en ik vraag me af of de overdracht naar de eigen huisarts goed geregeld is. Vraag me af hoe de zorgverzekeraars gaan reageren. Vooralsnog is 20 Euro natuurlijk een lachertje (om het toch maar even over het geld te hebben). Daar komt de loodgieter nog niet eens voor voor rijden. Maar voor de zorgverzekeraar wel aantrekkelijk. Of zou het zo zijn dat dit een voorrijtarief is en de zorgverzekeraar nog een extra tarief daar bovenop betaalt?

  Ik zit niet bij een huisartsenpost, maar doe ouderwets dienst en vind dat onze groep goed bereikbaar is in de dienst. Overdag heb ik inderdaad beltijden, maar we gaan daar redelijk soepel mee om. Als mensen aan de balie staan, worden ze altijd geholpen zolang de assistente er nog is (tot 15 uur). En voor spoed mag altijd gebeld worden. En spoed is een rekbaar begrip bij ons. Een antwoordapparaat staat bij ons alleen maar op in de vakantie of als we een dag nascholing hebben. Buiten praktijktijden schakelen we direct door naar de dienstdoende huisarts.

  De beltijden zijn ingesteld omdat er nu eenmaal ook een beetje efficiënt gewerkt moet worden. Ik heb niet de hele dag een assistente en als ik 3x binnen 10 minuten gestoord wordt in een consult voor niet spoed, begrijpen de mensen waarom de beltijden zijn. Zeker als je in een moeilijk gesprek zit, stoort dat enorm. Ook de assistente moet haar andere werk kunnen doen en dat gaat niet als de hele dag de telefoon gaat.

  Als we slecht bereikbaar zijn geweest (vaak in gesprek) door erge drukte, gaan we zeker soepel om met de beltijden. Overigens hebben we 4 telefoonlijnen voor optimale bereikbaarheid: een gewone lijn, een spoedlijn, een overleglijn en een fax.

  Ik wil toch nog even reageren op je laatste opmerking: het gaat in ieder geval bij mij in de eerste plaats om de patiënten, maar er moeten wel centen zijn om er voor de patiënt te kunnen zijn. Dat er door dit geweldige nieuwe zorgstelsel nog een paar duizend euro niet betaald is over 2006 (waar ik wel belasting over moet betalen) maakt me niet vrolijker als huisarts. En verder heb ik alle begrip voor jullie boosheid, want het wordt allemaal bureaucratischer en dat gaat ten koste van de zorg.

 4. De zorg wordt op alle manieren uitgeholt.
  Onderbezetting, wachtlijsten, indicatiebureaucratie.
  Al met al denk ik (weet ik) dathet hiermee niet effient wordt.
  Chronische onderbezetting lijdt tot grote druk. met alle gevolgen van dien.
  Dan wordt er tijdelijk personeel ingezet, maar die weten ook niet het fijne ervan( Ik ben er zoeen)
  Dan krijg je ineens weer veranderingen.regels, protocollen.
  Ik mag ineens niet met tilliften werken,(om maar een voorbeeld te noemen) maar heb er wel een ruime ervaring mee, weet wel hoe je er veilig mee om moet gaan.
  frustrerend dat je het wel kunt ,maar ineens niet mag.
  Een hoger theoretisch opgeleide persoon mag dat wel, heeft er niet altijd ervaring mee.. De BIG wet. dus ik mag die hoger opgeleide wel instructies geven of zal er iemand erbij moeten halen.
  Gevolg is dat de mensen soms erg lang zouden moeten wachten, want die persoon die het wel mag ,is natuurlijk druk genoeg met zorgen dát..En ik moet dus tegen de client zeggen dat ik het wel kan ,maar niet mag?
  De letter der wet, maar bij drukte wordt het ineens anders.. dan móet je wel!
  Als uitzendkracht, zowel in mijn parttime werk heb ik ook vaak onderbezet gewerkt.
  Staat er geen gekwalificeert ,maar wel gemotiveert personeel, dat kan /moet dan wel..
  De letter der wet ..en in de geest van de wet.
  Na lang zeuren kreeg ik dan toch mijn functieomschrijving, Ondersteunend.. “beperkt”en bereid (vet gedrukt). Tja .. niet echt duidelijk dus.
  Het is jammer dat de mensen /familie bij personeel klaagt .(ook logisch)
  Ik geef ze ook gelijk dat ze klachten hebben ,maar mijn handen zijn daarin gebonden, (vertel ik ze er ook bij) adviseer ze het bij de top van de organisatie de klachten neer te leggen, maar denk dat het te weinig gebeurt..
  Er is wel geld in de zorg, daar ben ik van overtuigt, maar er wordt veel verspilt, en het zit ook vaak op de verkeerde plekken.

  🙁

 5. Debby

  Wat een vreemde reacties. Voor 20 euros komt een loodgieter niet eens voorrijden maar voor een academisch opgeleid arts wil men niks betalen. Ergens is er in het denken van deze mensen iets fout gegaan. Daarbij kunnen die 20 euros nog eens vergoed worden door een aanvullende verzekering en blijven alle diensten zoals HAP functioneren zoals nu, dus wat is het punt?

 6. @Debby: het punt is niet of men geld over heeft voor een arts, het punt is dat de reguliere zorg gewoon moet werken, de huisartsenposten bereikbaar moeten zijn en je terecht moet kunnen bij de eigen huisartsenpraktijk. Dat is nu niet het geval. De oplossing daarop kan toch niet liggen in een extra dienst van ‘voorrij-artsen’ die bovendien nog als nadeel hebben dat ze niet op de hoogte zijn van je medische historie? Daarbij willen wij hier een solidair zorgsysteem, dan lijkt me zo’n extra dienst voor de beter gesitueerden weinig solidair.

  Die 20 euro laten vergoeden door de aanvullende verzekering vind ik helemaal een bar slecht idee. Fijn de premie opstuwen voor een dienst die helemaal niet nodig zou moeten zijn?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft