Angst regeert

Peter R. de Vries had maar van een ding spijt, de tijd tussen aankondiging en uitzending was iets te lang. Dat deerde Alberto Stegeman niet die nog langer de tijd neemt om zijn uitzending alvast te promoten: undercover op schiphol. Vol bombarie kondigde hij aan dat elke gek uw vliegtuig kan opblazen. De politiek hoort alarmbellen en de spoeddebatten vliegen om de oren voor de uitzending maar geweest is. Het is allemaal wat.

Maar wat is er nou helemaal gebeurd? Een collega meldde zich aan bij een uitzendburo, werd gescreend en mocht drie weken later aan het werk op het platform. Waar hij ‘zomaar’ zakken drugs het vliegtuig in kon smokkelen. Even later smokkelde Albert Stegeman zelf vermomd als medewerker met een legitiem pasje van een medewerker een nepbom binnen. De conclusie: iedereen is potentieel terrorist en we gaan allemaal dood!!

In Pauw en Witteman zei operationeel directeur van Schiphol Ad Rutten – welliswaar wat te laconiek - dat je na antecendentenonderzoek enigzins vertrouwen in je personeel zal moeten hebben. Verder wordt er steeksproefgewijs gecontroleerd en is men al strengere veiligheidsmaatregelen voor personeel aan het invoeren. Stegeman’s sarcastische repliek: “u vertrouwt dus op de goedheid van de mens” en “Dat is dan een hele grote denkfout”. Gisteren hoorde ik een medewerker van SBS daar dramatisch aan toevoegen: mensen worden wel gescreened maar als je dan voor de tv werkt, gaan ze er helemaal niet vanuit dat je een bom wil binnen smokkelen(??).

Toegegeven, Ad Rutten had wel wat mediatraining mogen krijgen voor hij plaats nam aan tafel. Maar heeft hij niet stiekem wel groot gelijk? We willen toch niet in een maatschappij wonen waar werkelijk iedereen bij voorbaat verdacht is? We er zelfs maar vanuit moeten gaan dat elke tv-medewerker er op uit is vliegtuigen op te blazen? En het is weinig verbazingwekkend te noemen dat platformmedewerkers ook daar rond banjeren: op het platform dus.

Bovendien zit er een vreemd uitgangspunt in de boodschap van Stegeman, hij gaat er blijkbaar vanuit dat een terrorist denkt ‘Och, slechts 1 op de 20 medewerkers wordt gecontroleerd. Weet je wat, ik neem de gok wel. Word ik gepakt is het pech maar anders is het mooi spektakel’. Nou ben ik geen terrorist maar het lijkt me toch stug dat iemand die daadwerkelijk een vliegtuig op wil blazen, die gedachtengang zal hebben.

Wat denkt u? Stegeman for President en u zet nooit meer voet in een vliegtuig of storm in een glas water?

Comments (6)Previous

De naakte waarheid

Next

Buma Stemra offensief

6 Comments

 1. De mens kan slecht zijn, maar zo slecht nou ook weer niet. Het feit dat wij met al die terroristen ellende in de wereld, wij er in Nederland nog goed vanaf komen. Ik denk dat de angst regeert. Ik denk dat het niet nodig is, gezonde waakzaamheid is prima.

 2. Dit alles is alleen maar sensatiezucht van de pers! Ik word er wel eens moe van…

 3. Journalistiek in de categorie “lekker belangrijk”. Dit is al zo vaak gedaan door Panorama journalisten. Bij Schiphol denken ze iedere keer weer: ” zucht, daar heb je er weer één.” Maar vervolgens doe ze net of ze het serieus nemen omdat ze anders weer een vloedgolf van kots over zich heen krijgen.

 4. Als terroristen dit idee nog niet hadden heeft Stegeman het ze keurig op een presenteerblaadje aangeboden. Daarmee lijkt hij mij gevaarlijker dan die niet waterdichte beveiliging. Overigens kun je iets nog zo goed dichtspijkeren, iemand die echt verkeerd wil vind uiteindelijk toch wel een manier om daar doorheen te prikken, degenen die het meest gehinderd worden te doen wat ze willen en moeten doen zijn juist de goedwillenden. Enig gevoel voor proporties lijkt mij op zijn plaats, wanneer is er voor het laatst een van Schiphol opgestegen vliegtuig opgeblazen? Er geen vrije instuif van maken prima, maar je kunt ook overdrijven.

 5. Keeske de Vlaming

  Het grote bangmaken gaat steeds verder…

  Binnenkort:
  “Veters strikken levensgevaarlijk”
  of:
  “Afhaal shoarmatenten potentieel doelwit van Dierenbevrijdingsfront”

  Ik zucht maar eens diep, en laat mij niet bangmaken….de minkukels

  >:)>:)>:)

 6. @Pascal: ja en denk dat er zeker sprake is van waakzaamheid op Schiphol.

  @Angela: en de politiek springt er ook meteen bovenop ..

  @Mack: moet ook altijd aan de Panorama denken als ik die Stegeman zie 🙂 En ja, Schiphol zal toch moeten reageren. Hoewel deze mijnheer Rutten leek te denken dat het om de comedy club ging, dat is dan wel een ander extreem.

  @frans: Dat idee kreeg ik er ook van, nu is in elk geval publiek geheim wanneer welke beveilingsmaatregel wordt ingevoerd. Maar goed wat je al zegt, iemand die echt kwaad wil doen vind waarschijnlijk wel een manier.

  @Kees: nou, kijk maar uit. Als je per ongeluk je nek in de lus van je veter steekt en je strikt verkeerd en en en 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft