Religie en staat

Ook al zei Abdullah Gül half 2007 dat “de president loyaal moet zijn aan seculiere principes. Als ik word gekozen, dan zal ik mij daaraan houden.”, vreesden veel turken dat met Gül als president de lang gekoesterde scheiding tussen staat en religie zou verdwijnen. Na heel wat hangen en wurgen kreeg zijn partij toch een meerderheid en werd Gül gekozen tot president en Recep Tayyip Erdogan tot premier van Turkije.

Inmiddels lijkt de scheiding tussen staat en religie inderdaad te gaan verwateren. Zo werd onlangs de grondwet gewijzigd om het verbod op hoofddoekjes in universiteiten op te heffen. Vandaag riep Erdogan de Duitse turken op zich vooral niet al te veel aan te passen aan Duitsland maar hun eigen cultuur te blijven nastreven. Eigenlijk geldt dit ook voor turken in Nederland in Belgie. De islamisering van politiek begint langzaam zijn intrede te doen.

Mensen ervaren het als minder onrustbarend, maar in feite is de scheiding staat en religie ook in Nederland aan het verwateren. Sinds het aantreden van de Christen Unie kan ook het CDA meer de christelijke hoek in en begint het merkbaar te worden dat er slechts nog één atheïst in het kabinet aanwezig is die zich zijn katholieke opvoeding blijkbaar nog goed weet te herinneren. In actualiteitenprogramma’s doen bewindslieden plotseling (ver)oordelende uitspraken over verwovenheden als euthanasie en abortus. De SGP mag vrouwen discrimineren, de Christen Unie kan gerust een commissie oprichten om te bekijken of dat toevallig ook bij homosexuelen kan. De nieuwe voorzitter van de publieke wachtmaar.jpgomroepen blijkt een fundamenteel christen die eerder censuur bepleitte, waar de politiek zich massaal druk maakte om de film Deep Throat. In Amsterdam werd een zeer merkwaardige lesbrief uitgebracht waarin de atheist wordt neergepoot als sort of tovenaarsleerling die stiekem ieders geloof wil afpakken. Het is slechts een greep uit de vele onderwerpen waar religie ongemerkt een rol is gaan spelen.

En daar word ik onrustig van ..

Comments (9)Previous

Buma Stemra offensief

Next

Plicht van de zieke

9 Comments

 1. Zeker reden tot onrust. In een artikel dat ik laatst las (geen idee meer waar) werd gesteld dat in Nederland de scheiding van kerk en staat niets anders is dan een vrijbrief voor religieuzen om eender welke uitspraak te doen, terwijl de politiek daar niets van kan of mag zeggen. Volgens de schrijver een prachtige reden om deze scheiding juist af te schaffen en gelovigen te dwingen zich te verantwoorden (op een normale, niet naar het heilige boek wijzende en de zaak daarmee afdoende, manier dan) voor hun intolerante en monoculturele houding.

 2. En inderdaad een prachtig nieuw kleurenpalet.

 3. Schande die hoofddoeken.
  Nog even en ze krijgen catechisatie en bidden voor en na schooltijd >:)

 4. Mick

  Ik voel geheel met je mee, CiNNeR.
  (en stiekem vraag ik me nu toch vertwijfeld af of het nu wel zo’n goed idee van me was om kinderen op deze wereld te zetten … 😕 )

 5. @Jaco: dat zou ik niet zien als reden om de scheiding kerk en staat op te heffen, wel als reden om de uitzonderingen voor religie op bijvoorbeeld de grondwet af te schaffen. Tenslotte is dat de voornaamste reden waarom religie zoveel meer kan. Je mag niet discrimineren maar wel als het uit religieus oogpunt is (what the fuck?). Van de verantwoording verwacht ik niets, zij zullen het altijd verantwoorden vanuit het sprookje waarin zij geloven.

  @Henk: serieus wordt het toch gezien als begin naar meer religieuze verwevenheid en die kans is ook groot lijkt me. Het is dan niet zozeer het hoofddoekje wat wordt toegestaan maar het feit dat de scheiding staat en religie n stand gehouden zou worden en binnen een half jaar al sneuvelt. Kijk je hier naar de invloed van christendom is het griezelig hoe ongemerkt die invloed zich aan het verspreiden is. Alleen al het feit dat er minder euthanasie aanvragen worden toegekend omdat het christelijke kabinet voor pailliatieve zorg is, lijkt mij behoorlijk zorgwekkend.

  @Mick: jouw kinderen kunnen het wellicht anders doen.

 6. Dat is zwaar te verteren zo vroeg op de ochtend. :-&

 7. Ik denk dan ook dat we eigenlijk eerst onze aandacht moeten richten op onze eigen niet seculiere staat, waar de zogenaamde vrijheid van onderwijs één groot christelijk complot is, c.q. nest van zendingsdrang is.
  Mijn motto: Openbaar onderwijs voor allen.

 8. Het is naief te veronderstellen dat er een tijd is geweest dat religie en politiek wel gescheiden waren in Nederland. Op een kleine periode van vijf jaar (1940-1945) is dat nog nooit voorgekomen.

 9. @Henk: dat ben ik helemaal met je eens. Ik hoop eigenlijk dat de mensen die zich wél al druk maken om turkije inzien dat het hier al veel verder gaat met verchristelijken van de politiek en maatschappij.

  @Leibele: een echte, ware scheiding zal nooit geheel tot stand komen ben ik met je eens. Maar nog niet zo lang geleden hield men tenminste de schijn wat beter op waar het nu plots geheel in is om alles te dopen in religie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft