Oplossing of farce?

“Thuisorganisaties mogen geen goedkope alfahulpen meer sturen naar ouderen en gehandicapten die hulp nodig hebben in huis. Het kabinet verandert daarvoor de wet. (…) Het kabinet laat ook in de wet opnemen dat thuiszorginstellingen elkaars personeel moeten overnemen wanneer de een ten koste van de ander een contract binnensleept van een gemeente.” Verder ..

Overal dook Jet Bussemaker op om met bezorgd gezicht aan te geven dat clienten als zorgend personeel beschermd moeten worden. Niets opgescheept raken met een alfahulp en alle verantwoordelijkheden en plichten die daarbij komen, niets massa ontslagen en niets gedwongen alfahulp worden! Kom nu toch, zij wil de kwaliteit van de zorg streng ende strikt bewaken, zijn de gemeenten nu belatafeld.

Dat lijkt geweldig nieuws, alsof de politiek de ogen ineens geopend heeft. Maar hoe zit dat met de groep chronisch zieken die niet als bejaard of gehandicapt te boek staat? De mensen die hun indicatie zonder reden gehalveerd zagen worden? En wat te denken van alle massa ontslagen die al plaats gevonden hebben? Of de werknemer die al vol tegenzin alfahulp is geworden omdat er geen andere keus was? Vergeten we de werknemer die gedwongen voor hetzelfde salaris in functie moet opschuiven niet?

Update: inmiddels is gebleken dat niemand die thuiszorg nodig heeft, een alfahulp opgedrongen mag krijgen. Het veronderstelde onderscheid tussen chronisch zieken en gehandicapten blijkt er dus niet te zijn. Wat fijn nieuws is.

Comments (11)Previous

Keeske's Kopzorgen

Next

Naar de Sportschool

11 Comments

 1. Marijke

  En nog een belangrijke vraag: Wie zal dat betalen, de eigenbijdrage omhoog misschien omdat er anders tekorten bestaan op diverse begrotingen?

  Deze gang van zaken is gewoon het gevolg van de hooggeprezen marktwerking in de zorg, er is altijd wel een groep die de dupe is: óf de zieken, óf de zorgverleners.
  De flinkbetaalde top zal wel buiten schot blijven denk ik. Grrrr….:-s

 2. Voor die chronisch zieken lijkt me in voorkomend geval een proefprocesje de moeite waard. Als je een indicatie hebt voor (tijdelijke) thuishulp ben je mijns inziens niet in staat bepaalde werkzaamheden te verrichten wat volgens mij als gehandicapt dient te worden beschouwd, zeker voor toepassing van die aangepaste wet.

  Op het antwoord op de vraag van Mannie ben ik echter evenmin erg gerust, waarbij ik me wel realiseer dat een groot deel van die stijging er ook zou zijn geweest als er niets veranderd was.

  Er zijn door fusies en dergelijke nu vaak juist minder managers en dergelijke als voorheen (hoewel het verschuiven naar goedkopere krachten qua kostenbesparing de meeste zoden aan de dijk zette). De stijging van de totale kosten is vooral een gevolg van de toename van het aantal ouderen. Als de budgetten niet meestijgen met die stijging zal de prijs voor de individuele hulpvrager stijgen, met of zonder marktwerking.

  Door het grote aantal aanbieders werkte de marktwerking hier tot op zekere hoogte wel, er viel voor de gemeenten iets te kiezen en iets tegen elkaar uit te spelen (anders dan bij vervoer, energie en andere gebieden waar vrije marktwerking is ingevoerd en waar de prijs altijd al bepaald werd door een paar grote aanbieders).

  Alleen werkt die marktwerking hier alleen naar de gemeente (als inkoper) en niet echt naar de hulpvrager (als eindgebruiker) dus echt beter werd je er als consument niet van, jij hebt namelijk lokaal nog steeds te maken met een monopolist, namelijk de gemeente die uitmaakt wat goed voor je is. Weliswaar zal die niet proberen een zo groot mogelijke omzet en winst te realiseren, maar proberen zo goedkoop mogelijk uit te zijn heeft uiteindelijk hetzelfde effect.

 3. Moest natuurlijk zijn de vraag van Marijke (door mijn oogklachten lees ik vaak woorden maar half en denk de rest erbij :-& )

 4. De term “gehandikapt” is een foutieve benaming. Je denkt daarbij alleen maar aan een kreupel iemand en dat is nu juist niet de bedoeling omdat de “doelgroep” dan heel beperkt is. Je moet spreken over iemand met een funktiebeperking. Een chronische aandoening valt daar ook onder.
  Het Ster filmpje van de SP doet kennelijk z,n werk.

 5. Ik zie dat de zorginstellingen veel geld uitgeven voor nieuwbouw, mooie gevels, modern, prachtige designtuinen, maar geen personeel die tijd heeft om met de mensen naar buiten te gaan om ervan te kunnen genieten.
  ik zag afgelopen jaar dat er kwaliteitscursussen gevolgd moesten worden, om aan de kwaliteitsnormen te voldoen, ten koste van de arbeidsvloer ,dat vast personeel steeds meer onder de druk gebukt gaat, dat er een vacaturestop was in de ene instelling waar er meer leerlingen uitzendkrachten en poolers stonden omdat er in een ander tak (thuiszorg) er onslagen vielen.Lang leve de fusie!
  Het vastte personeel in de minderheid,want hun overuren moesten op, elk jaar vanaf de zomer tot het einde van het jaar worden er weer uitzendkrachten ingezet, vaak geen tijd om in te werken, aanpakken, een slag in de rondte werken.
  Mensen worden snel en vluchtig gewassen, soms weken niet gedouched, eten geven is ook snel snel, vlug vlug, de eerste krijgt de pap nog warm, de laatste vaak koud, drinken wordt er voorgezet, soms ook weggehaald , omdat het koud is geworden of ..niet snel genoeg gaat.
  Wat in Bulgarije gebeurde*en niet alleen daar* tja ..hier is het wat beter, tenminste zouden we het beter móeten kunnen, middelen en mogenlijkheden zijn er genoeg.Ook hier zie je de zorgmanager niet vaak op de werkvloer terug..te druk met reges en verzekeringsissues..De directeur/ directrice weet ook niet wat er op de werkvloer gebeurt, of zie je slechts bij officieel gedoe.
  Ik zie veel regels vaker als meer beperkend dan beschermend.
  Als je de dingen kunt, mág je het niet altijd doen.. ogen druppelen ,tilliften, dus moet je maar wachten tot een vastte drukbezette personeelslid tijd heeft.
  Regels zijn regels, ten koste van rede?..Op papier zal het wel ok zijn..
  Ook is het niet zo vreemd dat er slechts tijdelijk personeel waarneemt, stagiares, leerlingen, poolers uitzendkrachten…
  Dan móet je.. wat je anders niet mág..Want je kunt iemand met slikproblemen niet zonder eten/drinken laten zitten.. omdat de regels dat eenmaal voorschrijven, of de dame naakt laten liggen omdat er alleen een gaasje op de wond moet voor je ze aankleed.Zakje van cathther die vol is legen, omdat (voordat)die persoon van ellende de cathether eruittrekt.. dat soort kleine dingen vind ik wel essentieel.
  Hoe wij met de zwakkeren omgaan zegt mi zeker iets over de samenleving.
  De instellingen zien er prachtig uit, mooie gevels, mooie tuinen moderne technieken..Je zou er bijna willen wonen..
  Achter de gevels, achter de gesloten deuren vind hét leven plaats..
  En dáár valt nog heel wat werk te verrichten.
  En daar is geen geld voor..
  Tja ,”beperkt “en BEREID stond er in mijn functieomschrijving..evenals ondersteunend.
  Dat klopt wel..
  :-s:(:((

 6. Ik zie ook dat ik dus niet over thuiszorg schrijf..(eh, nou ja Oei*)
  Maar het volgende station maar aan hebt gepakt.
  In de thuiszorg is het ook erg..
  Ook indirect ,en vooral “degene die zwijgen.. lopen de kans nix te krijgen”
  Sta je bij iemand te poetsen die het al brandschoon heeft,eten van tafeltje dekje krijgt toch wekenlijks de ongebruikte pannen moet afwassen.. of ook IN de meterkast af te stoffen, terwijl je weet dat die bescheiden dame verderop,eigenlijk hulp nodig heeft met wassen/douchen..om maar te beginnen,en maar brood /crackers eet omdat ze de boodschappen niet kan doen, niemand haar helpt met aanvragen van tafeltje dekje.. en geen hulp durft te eisen als er personeneelsgebrek is..En zich maar af laat schepen..
  kaart je dat aan krijg je te horen dat.. die ene Mw anders zo blijft zeuren..

 7. @Marijke: het zal de eigen bijdrage wel worden ja. Waarbij je je kan afvragen hoe lang dat goed gaat, velen gaan dusdanig veel betalen dat het aanvragen van pgb en inhuren van een grijze werkster voordeliger wordt. Zeker als je merkt dat opleiding en ervaring vaak al weinig meer voorstelt (veel gemeenten dwingen langdurig werkelozen in zo”n baan onder het mom ‘iedereen kan schoonmaken’ en is voor de gemeente ook weer goedkoop nietwaar). De managerlaag houdt zichzelf wel bezig denk ik ook, er blijft zo veel te reorganiseren tenslotte en dan is het makkelijk jezelf in stand te houden.

  @frans: eh, daar heb ik niets aan toe te voegen eigenlijk 🙂

  @Leibele: nou ben ik niet zeker of ze het voor iedereen laten gelden of alleen specifieke groepen maar door de nadruk die Bussemaker in het nieuws legde op de bejaarde en gehandicapte die de regels van de alfahulp niet begrijpt, kreeg ik dat vermoeden. In feite is het allemaal gehandicapt, een deel heeft een functionele handicap idd. Vraag me wel af of het filmpje van de SP geholpen heeft. Het is een ploste omslag, vorige week beweerde vrijwel de voltallige politiek nog dat de thuiszorg zo goed geregeld was en het filmpje een belediging.

  @feex: nou ja, het geeft aan dat het in de verzorgingshuizen ook slecht gesteld is met zorg en omstandigheden voor client als personeel en dat mag gezegd. Overigens denk ik dat het weinig voorkomt dat de overmatig eisende mens ook echt alle hulp krijgt toegegooid, van assertief tot passief zagen mensen de problemen op zich afstormen. Waar waarschijnlijk wel flink misbruik gemaakt wordt van de mens die toch al passief is.

 8. Het ergste vind ik dat ze op den duur vanzelf monddood worden.Passief en gehospitaliseert.
  Toen ik in de thuiszorg werkte,( 6 jaar geleden, begin 2005 (particulier) en eind 2006) het voor de clienten moeilijk bleek om de desbetreffende zelf aan de telefoon te krijgen om veranderingen door te geven.(regulier) doorverbinden ,terugbellen omdat de juiste papieren persoon er niet was..etc..lang leve de reorganisatie!
  Dat ging via via ..dus gaat er een hoop tijd inzitten.
  Degene die het wel lukten, waren degenen die vrij assertief waren.. of familie hadden die het deden.Lieten zich niet afschepen en zetten door..lieten zich duidelijk horen.( Ja maar.. anders blijft die doorzeuren of moeilijk doen… buigen of barsten.)
  Ook zit er verschil, een duidelijk verschil tussen regulier en particulier, heb ik ervaren
  Bij particulier had je helpthechildren.be ook wat mensen.niet iedereen die gewend waren aan personeel..dat kon je duidelijk merken.
  Soms een team van hulpverlening om zich heen hadden dagenlijks, terwijl anderen maar naar een verpleegtehuis moesten (met diezelfde zorgprobleem ) zat je daar te wachten op dat ze je nodig had..andersom dus.. wachten op orders van de client
  8 uur wachten.. en al met al maar een half uur productief bezig zijn zijn..Dat was nix voor mij..dan duurt de dag erg lang.Ik hield het ook niet lang vol..Voelde me geen persoon, maar een passief gebruiksvoorwerp.Tja..sindsdien snap ik ook wel beter wat het is om te wachten op..degene die het bepaald hoe de dag eruitziet..dit was erg extreem, maar toch..
  Tja de ene heeft het geld, dus kan het kopen, de ander is afhankelijk van de maatschappij, en kan het raar lopen.
  Maar degene die zwijgen .lopen de kans nix te krijgen is meer van toepassing dan degene die vragen worden overgeslagen.
  Zorgelijk dat is de zorg, zorgwekkend.. als je het mij vraagt.

 9. Eh.. help the children was van een andere text..Ik maak er een zootje van..
  :-s

 10. zathras

  Allrighty en geregistreerd. *denkt na over wereld 2000*

 11. @feex: mail anders even hoe je het aangepast wil, dan verander ik het wel 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft