Dikke vrouwen

“U durft het toch niet aan, de kleurtjes? U gaat nog maar eventjes voor veilig zwart? Nou ja, misschien durft u de volgende keer wél een leuke kleur te proberen.” 

Aldus de verkoopster van H&M Roosendaal toen ik van de vier shirts er twee had teruggelegd omdat het anders wat aan de dure kant werd. En de opmerking had niets te maken met mijn kleding, ik had zelfs mijn gestreepte zestienzuurstokkleurige sokken aan. Maar ik ben dik. En dikke mensen zijn sukkels die geen rood t-shirt aantrekken maar voor ‘veilig zwart’ gaan en waar elke mongool iets schofferends tegen mag zeggen. En ik bén ook een sukkel, anders had ik wel fijntjes gevraagd of ze zich realiseert dat haar slanke lijn op geen enkele manier compenseert dat ze een onnoemelijk lelijke rotkop heeft. Dat ze zeker al lang niet lekker gebeft was, dat ze de behoefte voelde zichzelf op te trekken aan mijn gewicht. In plaats daarvan snauwde ik iets over de portemonnee en rekende gewoon af.

Erger is misschien dat dit zo’n uitzondering niet is. Ik ben van het type wat overal tussen in valt, kleding uit een gemiddelde winkel is snel te krap maar kleding uit een grote maten winkel veels te groot. En dat is voldoende dik om de meest vreemde insinuaties en vooroordelen langs te zien komen. In een restaurant is er altijd wel iemand die stelt dat ik gerust wel een voorgerecht mag bestellen of elke keer weer moet opmerken dat ik ‘toch niet zoveel eet eigenlijk’. Op visite moeten en zullen mensen suiker bij mijn koffie geven en dat ik vrijwel geen gebak lust gelooft bijna niemand. Velen voelen spontaan de behoefte uit te leggen welke groente hoe klaar gemaakt kan worden alsof ik van mijn leven geen bloemkool gezien zou hebben. Goed op feestjes is het roddelen over die ene dikke vrouw met daarna – totaal uit het niets – ‘jij bent niet zo dik als zij hoor, zij is écht heel erg dik’. En geschikt voor elke gelegenheid is wel de ‘ja maar jij kan er niets aan doen, dan heeft het een réden dat je dik bent’. Laat ik de universele cliche’s als ‘dikkerds zijn gezellg’ enzo maar achterwege.

Nu zou ik kunnen eindigen met dat ik daar boven sta. Dat ik moet lachen om zoveel dommigheid en dat het mij natuurlijk niets kan schelen. Maar reken maar dat het me kan schelen. Dat er dagen zijn dat ik normaal de deur uit stap maar me drie keer mijn omvang voel als ik weer thuis kom. Dat vaak het dik zijn op zich zelf niet het probleem is maar hoe mensen er over doen het een probleem maken.

En ik had die verkoopster gewoon even op moeten voeden ..

Comments (20)Previous

Waar rook is ..

Next

Split the Risk

20 Comments

 1. kitty

  nee het idd vervelend…niet leuk…en zwaar irritant..

 2. Bah, wat een b&%#*tch.

  Vervelend, dit soort momenten. Iedereen is zo bevooroordeeld, en zo kortzichtig. Ikzelf heb dat evengoed hoor, denk ook wanneer ik een groepje Marokkaanse jongens zie langssprinten ‘ruzie? wegrennen voor iets wat ze gedaan hebben?’ om dan pas te denken: hee Wenz, doe eens even normaal, misschien rennen ze gewoon naar huis omdat ze moeten eten. Ik bedoel maar, we zitten vol met dit soort rot-aannames.

  Ondertussen krijg jij er vaak mee te maken en heb je zin mensen op het gezicht te rammen omdat ze jou keer op keer de grond in praten. Dat is echt een rotgevoel. 🙁 Bij deze ga ik er nog meer op letten niet te snel in te vullen, als jij belooft die lompe verkoopster niet gewoon uit te schelden voor lelijke kop omdat je boos bent. 😉 Ik bedoel, het heeft denk ik meer zin gewoon te zeggen dat haar opmerking kwetst, dan kan ze zich er bewust van worden, ipv haar uitschelden waardoor haar vooroordeel nog groter wordt en ze de volgende klant nog meer kwetst.

 3. goed stukje Cinner. Mensen kunnen soms zo bot zijn en vooral voor mensen met ene publiekefunctie vind ik dat niet gepast.

  Ja, je had haar absoluut mogen opvoeden, maar wie weet, wellicht leest ze dit? 🙂

 4. @Kitsels: moet zeggen dat ik het nooit zo erg heb meegemaakt als gisteren, de verkoopster was de laatste in een rij van strontvervelende vrouwen. Blijkbaar wordt het erger zodra je op de sportafdeling staat 🙁

  @Wenz: je hebt gelijk dat het weinig nut heeft mensen op hun bakkus te slaan en de opmerkingen die ik hier heb bedacht, zou ik ook in een assertieve bui niet zeggen 😉 Maar normaal had ik me wel iets meer geuit dan nu. Hoewel een deel geen beginnen aan blijft trouwens. Menig mens heeft namelijk niet het idee dat het een vervelende opmerking kan zijn, ze denken de beste intenties te hebben. Bijvoorbeeld de opmerking ‘ow wat erg, ik heb geen cola light in huis!’ als ik vraag of er cola is. Daavan kan ik nog zo vaak uitleggen dat ik geen light drink en dat de opmerking telkens herhalen nogal wat insinueert maar dat heeft nog nooit geholpen. Elke volgende keer krijg ik opnieuw paniek want dikke mensen moeten aan de light. Verwacht bij de verkoopster in kwestie niet veel beter 🙂

  Typisch is wel dat het altijd vrouwen zijn. Heb nog nooit een man in een kledingzaak gezien die ging staan roddelen over mijn gewicht of iets 🙂

  @GobboE: inderdaad, ze wil dingen verkopen en alleen daar past het al niet erg bij. Hopelijk leest ze het 😀

 5. citrientje

  lijkt nergens na van die verkoopster. Ik zelf heb het nooit zo meegekregen. Wel van kinderen die moeten dan altijd wat roepen. Maar van volwassenen is het me nooit echt opgevallen.

  ik hoop ook dat ze het leest.

 6. citrientje

  pssst je kunt dit logje ook naar hm sturen.

 7. zathras

  Gewoon hard uitlachen.

 8. Dun, joods, neger, Islamiet, of homo of dik, we horen er gewoon allemaal bij.Zelfs de dombo,s die menen iets te moeten zeggen over andermans uiterlijk.

 9. Vrouwen schijnen zich idd erg te bemoeien me het uiterlijk van een ander..Of eigenlijk.. meer lijken te storen aan de medemens..op een achterbakse manier, plaatsvervangende schaamte of anderen te vertrappen om zich “er boven te stellen”
  Soms is het idd erg irritant vernederend ook. Wat dat betreft heb ik liever mannen.. maar soms kunnen mannen ook daarin overtreffen…

 10. Lennard

  Ik ben ook al tijden niet meer lekker gebeft. Nu ik er over nadenk… Ik ben nog nooit gebeft.

  De straf voor de H&M verkoopster die zo doet en denkt is het hebben van een rotkop en ook niet lekker gebeft worden. Ik ga er even vanuit dat jij wel regelmatig lekker gebeft wordt. En een rotkop heb je niet. Dus.

  Ik heb nu wel er vaak gebeft gezegd he? Ik krijg er spontaan zin in…

 11. @Citrientje: veel vrouwen die ik ken hebben er mee te maken, ook degene, die amper dik te noemen zijn trouwens. Maar misschien ben ik er ook meer op gaan letten? Het zal wel een vrouwending zijn.

  @zathras: dat is makkelijk gezegd maar het raakt toch. Niet vanwege deze specifieke vrouw trouwens. Het is denk ik meer dat ik zelf ook niet erg gelukkig ben met mijn gewicht en de opmerkingen dan harder aankomen, ongeacht van wie ze zijn.

  @Leibele: helaas ja, ze zullen er altijd wel zijn ..

  @feex: met mannen heb ik die ervaring heel weinig, dat zijn uitzonderingen. Er zijn wat mannen die gewoon weinig subtiel zijn of erg eerlijk; als je die vraagt of een trui je dik maakt dan stellen ze onomwonden vast dat je dik bent zonder dat ze dat meteen beoordelend bedoelen. En sommigen zeggen gewoon achterlijke dingen (ooit was er een die het als pick-up line gebruikte: “dikke vrouwen hebben meer moeite met sex weet ik, maar ik wil jou wel neuken hoor” hahahaha). Bij vrouwen zie je het veel vaker al is het me een raadsel waar de aandrang vandaan komt.

  @Lennard: stomme opmerkingen die ik uit kwaadheid maak niet al te serieus nemen hee 😉 En dankjewel voor het compliment 🙂

 12. Ondanks dat de vrouwen het meest gediscrimineert zijn.. zijn ze weinig solidair tegenover elkaar.
  Dat vind ik een minpunt eigenlijk..
  Al mijn hele leven ben ik omringt door vrouwen,maar dat is.. en blijft een minpunt!

 13. zathras

  @cinner: Ja, ik begrijp het helemaal. Lekker fijngevoelig, die verkoopster. Pfffrt. :p Hee, jij moet eens naar “What the bleep (do we know)” kijken. Let op vrouw+spiegel .

 14. Lisa

  Op mij komt het over alsof je met die voor dikke mensen zo typische air van ingebeelde kwetsbaarheid door het leven gaat. Je vind het een belediging dat mensen je gewoon suiker bij de koffie geven? Pardon? En heb je er wel eens bij stil gestaan dat bijna iedereen van gebak houdt en dat het daarom moeilijk te geloven is dat jij dat niet doet? En die verkoopster, misschien vond ze gewoon dat je juist wél een leuk kleurtje aan zou moeten doen?

  Het lijkt er op dat je je al te bewust bent van het feit dat je dik bent. Daarom loop je de hele dag rond met de verwachting dat mensen je daarom zullen beledigen en zie je overal spoken. Het komt er op neer dat men het nooit goed kan doen; zouden ze je wel aanmoedigen om zwart te dragen of je geen suiker aanbieden, dan zou je daar hoogst beledigd over zijn.

  Je bent dik en daar kun je wat aan doen. Vertel me niet dat het niet zo is – stel jezelf liever de vraag: “Als ik twee jaar in Ethiopië gedumpt zou worden, zou ik dan bij terugkomst nog dik zijn?” Het antwoord, geloof me, is nee. Dus in theorie zou ook jij een gewoon postuur kunnen krijgen. Je kiest er zelf voor dik te blijven. Accepteer dat dan, en hou op jezelf zo zielig te vinden. Je zult wel eens een oprechte rotopmerking te horen krijgen – helaas, zo werkt de wereld. Ook mensen met rood haar, scheve tanden of een te grote neus moeten zo af en toe een belediging ondergaan. Verder zit alle “discriminatie” voornamelijk tussen je oren – je verwacht beledigingen en bent waarschijnlijk ergens nog blij ook als je er eentje naar je hoofd krijgt. Dat bevestigt dan ten minste nog weer eens hoe zwaar je het wel niet hebt.

 15. Zoals je wel weet heb ik het tegenovergestelde probleem. Wat tot precies dezelfde taferelen leidt. Hoe vaak ik al gehoord heb dat ik gewoon slagroom op de koffie moet nemen (ik lust dat spul niet en zit ook nog met zoiets als een verhoogd cholesterol dus dat advies is sowieso niet zo handig) of recepten voor lekkere sausjes voor de groenten aangereikt ken is niet meer te tellen. Ik haal dus meestal maar mijn schouders er over op of maak er zelf ook een gekkigheidje van door als iemand roept “bah, het regent” te zeggen “daar heb ik een stuk minder last van dan jij, bij mij valt het meeste ernaast”

 16. MeisjeMeisje

  Lisa, ga eens dood. Met zo’n reaktie verdien je al net zo’n mep op je bek als die verkoopster van de H&M.
  Doe ons een lol en ga voortaan ergens anders je gal spuwen over dikke mensen. Het forum van het SBS 9 programma De afvallers XXL is net wat voor jou.

 17. @Lisa: op mij komt het over alsof je al net zo stompzinnig bevooroordeeld bent als de verkoopster waar ik over verhaal. Want ook jij voelt je geroepen een scala aan uit de lucht gegrepen conclusies te trekken en me een preek gegeven om van te kotsen. Maar omdat er een halve bevolking rondloopt met gedachten zoals jij, zal ik er nog een serieuze reactie op terug geven.

  Er zit verschil in gewoon suiker aanbieden bij de koffie of hoe dan ook suiker opdringen alsof ik zit te liegen dat het gedrukt staat. Als ik zeg ‘nee dank je, ik lust geen suiker in de koffie’ verwacht ik dat mensen dat van me aannemen. Niet onmiddelijk nog drie keer toch suiker aanbieden en het vervolgens voor de zekerheid bij mijn koffie leggen voor het geval ik me bedenk. En dat vijf jaar aan een stuk. Hetzelfde bij gebak, voorgerechten in een restaurant of noem het maar op. Dat komt niet omdat ik dik ben, dat komt omdat mensen zoals zij (en jij) een enorme plaat voor hun harses hebben. Dat ik dik ben – of ik daar nou dik tevreden mee ben of zwaar ongelukkig – geeft anderen geen vrijbrief zich als mongolen te gaan gedragen.

  Als de verkoopster het dan ‘gewoon’ zo leuk had gevonden dat ik een kleurtje kocht, waren er 103 manieren geweest om dat op een hele gezellige manier te vragen of te suggereren. Dat deed ze niet, ze veronderstelde maar vast dat ik nog niet durfde en misschien durfde ik het volgende keer wel (met een lichaamstaal die boekdelen sprak). Uberhaupt al belachelijk, ik verf mijn haar brandweer wagen rood en zelfs mijn sokken/kousen zijn niet bepaald te missen, zou je denken dat ik meer kleur nodig heb? Buiten dit alles is: “misschien vond ze gewoon dat je juist wél een leuk kleurtje aan zou moeten doen” op zichzelf al enigzins belachelijk. Ze kan hoogstens aangeven dat zij iets leuk vind of aanraadt, simpel menen wat ik aan zou ‘moeten’ doen is in geen enkele winkel aan de orde.

  Tot slot gaat het in deze posting niet over waarom ik dik ben of dat ik af zou kunnen vallen. Het gaat om mensen zoals jij, die een enorme bemoeizucht maar vooral onbeschoftheid ten toon spreiden uit zeer misplaatste vooroordelen. In dit geval toevallig om gewicht, maar het kan van alles zijn.

  Extra toevoeging: In Ethiopie zou ik op handen gedragen worden, dikke vrouwen worden daar als mooi en gezond gezien en kennen een hoge status. Of ik zou bijzonder snel de pijp uit gaan. Niet vanwege mijn gewicht maar de oorzaak van mijn gewicht, een hersenafwijking en wat chronische aandoeningen waardoor ik nogal beperkt ben (en om je dan helemaal een lol te doen, zelfs daar ben ik druk bezig om beweging op te bouwen, het is allemaal wat). Either way maken ze zich in Ethiopie niet druk om gekleurde of niet gekleurde shirtjes, ze hebben wel wat beters aan hun hoofd.

  Toch wel fijn dat je gereageerd hebt. Het doet me realiseren dat ik me druk maak om een stel onbenullen en daar ook nog energie in steek. Zonde tijd inderdaad.

  @Frans: ja erg dunne mensen kennen exact hetzelfde denk ik. Meestal maak ik me er ook wel vanaf met een grapje maar deze zag ik geheel niet aankomen en soms is het toch even stierlijk vervelend.

  @MeisjeMeisje: Dat heeft u mooi gezegd 🙂

 18. MeisjeMeisje

  @Cin, ik word nogal giftig van dit soort mensen. Persoonlijk vind ik het de moeite van de discussie met haar niet eens waard. Mensen zoals zij scheppen er genoegen in andere mensen die eerlijk over hun eigen lijf of onzekerheden zijn, compleet onderuit te schoffelen. Het grote vooroordeel bij dit soort mensen is, dat volgens hun alle dikke mensen eigen schuld aan hun gewicht hebben en dat men er niets aan doet om af te vallen. Van dat vooroordeel moet ik enorm van op de pot. We leven tegenwoordig in een tijd waarin we dagelijks keihard geconfronteerd worden met hoe slank en gezond we allemaal wel niet moeten zijn. Tot in het absurde toe. Waarschijnlijk heeft ze zelf zo’n enorm negatief zelfbeeld dat ze het op deze manier af moet reageren. Laat iedereen toch in zijn waarde, want van zo’n mentaliteit die deze trol heeft word ik schijt- en schijtziek.

 19. @MeisjeMeisje: helemaal mee eens. Het is meer dat ik nu eenmaal schrijf en reacties ‘vraag’ dus vind ik dat ik dan ook de moeite moet nemen serieus te antwoorden (al denk ik verder het mijne er van). Overigens is het niet alleen het vooroordeel dat mensen altijd schuld aan hun gewicht hebben en men niets zou doen er aan, het is ook dat mensen uberhaupt het gevoel hebben van alles te kunnen zeggen. Wat Lisa eigenlijk indirect nog eens zegt is dat beledigd worden een logisch gevolg is van een afwijkend uiterlijk, iets wat er bij hoort. Ben je in mijn boekje sowieso al niet goed bij je hoofd.

 20. Stefan

  @ Lisa: Als dit de normale gang van zaken is in de wereld (beledigd worden vanwege je uiterlijk), is het dan niet normaal dat de beledigde persoon in kwestie een reactie daarop geeft?

  Of is het normaal dat mensen op uiterlijke kenmerken beledigd kunnen worden en daar niet op mogen reageren? Lijkt mij dat er op het hebben van een mening en deze verkondigen of reageren op de mening van iemand anders nog steeds geen alleenrecht heerst.

  Of je moet graag een dictatoriale politiestaat willen, dat kan natuurlijk ook… Laat me raden, je stemt zeker op Wilders?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft