Erik de gelegenheidsidealist

“We gaan Niena Niena China, ook niet voor de sport
Niena Niena China, geen Hollander komt op het scorebord.”

Aldus Erik van Muiswinkel en een rijtje andere cabaretiers in Pauw en Witteman, die ruim zes jaar nadat China is verkozen tot gastland van de Olympische Zomerspelen 2008 besloten hebben dat alleen de sporter zijn carriere maar even in de wilgen moet hangen voor hen vermeende idealisme. Een absurd kwade Erik van Muiswinkel ook, die zich niet te beroerd voelde in hetzelfde programma Lulu Wang te melden dat zij persoonlijk heel wat te verantwoorden zou hebben (?) als China ‘vrij gemaakt is’ en daar aan toevoegde: “laat ik het zo zeggen, naar jou zal geen plein vernoemd worden”.

Op het Erik van Muiswinkel-plein kan hij anders ook lang wachten vermoed ik en terecht. Want waar haalt de man toch in hemelsnaam de arrogantie vandaan zich plots voor te doen als idealist pur sang? Zie hier, de martelaar van de lage landen op straffe van uitzendtijd en media aandacht?

Overigens had Erik van Muiswinkel drie jaar terug nog geheel geen last van zijn idealistische gevoelens blijkbaar: “Zo zong hij in 2001 een satirisch liedje over acteurs (Richard Gere, Thom Hoffman) die zich druk maakten over het door China onderdrukte Tibet” en “Het WK [cricket] vond toen plaats in Mugabe’s Zimbabwe. Een land van martelkelders, executies, hongersnood en boerenmoorden. Onze man met een missie was toen fel tegen welke boycot dan ook en zei zelf wel te spelen als hij de kans kreeg. Hij stoorde zich aan pro-boycot-columnisten met hun ’politiek correcte vingertje’”

Comments (3)Previous

Sesamstraat maar dan anders

Next

Waar angst regeert?

3 Comments

 1. In de politiek zouden ze hem voor draaikont uitmaken. Ik vind de term hypocriet uit dat andere artikel passender.

 2. populisme is ook zo’n term die wel past..

 3. Keeske de Vlaming

  Nederlandse Handel:
  Gebakken Lucht.

  Ik heb begrepen, dat in het Chinese Politburo men zich zorgen maakt over deze actie in het verre Nederland. Men vermoedt, dat van Muiswinkel gaat protesteren bij Chinese restaurants.
  En dan kunnen die eigenaars helemaal geen geld meer sturen naar hun arme familie in China….
  >:)>:)>:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft