Waar angst regeert?

“Een aanslag is direct te wijten aan de terrorist, maar die heeft zijn legitimatie gevonden in hetgeen waar we nu over spreken.” Verder ..

Aldus onze minister president die de vrijheid van meningsuiting welliswaar (ternauwernood) voorop stelt maar anderszijds structureel door laat schemeren dat Geert Wilders toch enigzins verantwoordelijk zal zijn, mochten er slachtoffers vallen naar aanleiding van de aangekondigde film. En slachtoffers zullen er vallen als je op onze minister president afgaat, hij verwacht zelfs een aantal doden.

Na een avond commotie kijken, weet ik zelf amper wat ik er van moet denken. Ik hoorde vanavond Henk Hofland zeggen dat Wilders eerst zijn eigen beveiliging maar de deur uit moet doen en dan de film moet overwegen, zodat hij zich in elk geval realiseert wat anderen voelen die misschien risico zullen lopen door de film, zoals hulpverleners in den vreemden. Griezelig genoeg klonk het uit zijn mond niet eens als een gek voorstel, al is het slechts onderbuikgevoel. Een argument wat beter klonk hoorde ik op Nova waar een van de gasten zei dat Wilders wel volksvertegenwoordiger is en je je af kan vragen in hoeverre hij met dit project het volk vertegenwoordigd. Immers het doel van de film is volslagen onduidelijk en weegt dat op tegen eventuele risico’s.

Maar dan lees ik opnieuw over onze minister president die meent dat de terrorist legitimatie kan vinden in een film. Vraag ik me stiekem af of hij dan ook meent dat Theo van Gogh het een beetje over zichzelf heeft afgeroepen. Deels verantwoordelijk was voor afgeslacht worden op straat. Of dat volgens hem te wijten was aan de radicaal die ongetwijfeld zelf meende legitimiteit gevonden te hebben in de film Submission.

En weet ik eigenlijk niet wat ik griezeliger vind. De totaal absurde commotie die al ontstaan is voor iemand de film maar gezien heeft. Of onze overheid die zich laat regeren door angst en zou willen zwichten voor dreigingen als dat juridisch maar niet zoveel haken en ogen zou hebben.

Denkende in de lijn van Balkenende (op zichzelf al griezelig), kan je je zelfs afvragen of onze overheid dan niet zélf enigzins verantwoordelijk is voor alle reeds geuitte dreigingen en eventuele consequenties. Onze overheid legde tenslotte de evacuatieplannen voor ambassades vast klaar, riep uit dat er een crisis was en gaf zodoende de film vast bekendheid en de wereld de indruk dat er heel wat narigheid op komst was. Deze indruk vandaag extreem versterkend door de verwachting van doden en gewonden vast uit te spreken in een persconferentie.

Comments (13)Previous

Erik de gelegenheidsidealist

Next

Dat kunnen Christenen ook!

13 Comments

 1. Het is heel simpel Cinner. De media- en volksaandacht wordt nu volledig in beslag genomen door Wilders, reacties op Wilders, en reacties op reacties. Is de aandracht mooi afgeleid van zaken die er werkelijk toe doen, zoals het economische- en maatschappelijke wanbeleid van dit kabinet. Of de vingerafdrukken database. Privacy? Who cares. Even 5,7 miljard euri’s er doorheen jagen voor de JSF? Boeien. Nee, we hebben over een handjevol moslims en 1 burkini-draagster.

  Mooi samenspel van het CDA en VVD’er Wilders. Machiavelli zou er trots op geweest zijn: verdeel en heers.

 2. Ik denk dat je gelijk hebt dat de druk(te) vanuit het buitenland een stuk minder zou zijn geweest als de regering op betreffende vragen overal had gereageerd met “Ach, de heer Wilders is een wat apart geval dat we pas aan kunnen, en zullen, pakken als blijkt dat hij in zijn film te ver gaat”En dan PUNT en verder niet op ingaan.

  Probleem voor een regering is echter dat ze altijd uit hoort te gaan van worst-case scenario’s omdat het verwijt dat ze iets toch hadden kunnen voorzien ze nogal makkelijk gemaakt wordt en heel wat lastiger te bestrijden is dan het verwijt dat ze te voorzichtig en terughoudend zijn.

 3. De militairen die er zitten lopen nu toch ook al gevaar, ze zijn er niet om gezellig te ganzeborden met de taliban, en anders moeten ze wel uitkijken voor hun eigen collegas die in het wilde weg schieten. Wilders heb hun er niet heen gestuurd. En Als dan al qaida gaat dreigen is iedereen in rep en roer, terwijl die man al langer bedreigd wordt, vandaar dat ie beveiligd wordt. Als ze echt van hem af willen laten ze hem zelf maar voor zijn eigen bebeiliging zorgen, had ik tenminste gedaan, hij mag zeggen wat ie wil, zolang het de belastingbetaler maar niks kost

 4. Je moet geen vergelijking maken tussen The van Gogh, Submission , Hirshi en die waanzinnige Blonde Geert. Deze laatste heeft dringend een gedwongen opname nodig vanwege z,n geestestoestand. Dat doen we uiteindelijk met iedereen die een gevaar voor zichzelf en anderen is.

 5. Henk Hofland, wat een mooi mens. Maar dit terzijde.
  “dat Wilders wel volksvertegenwoordiger is en je je af kan vragen in hoeverre hij met dit project het volk vertegenwoordigd…” Hij vertegenwoordigd de mensen die op hem gestemd hebben. Verder wacht ik de film maar af. We zullen zien. Blonde Geert krijgt naar mijn smaak veel te veel media aandacht. Bij zwakzinnigen pas je ook operante conditionering toe: negatief – ongewenst gedrag – negeren. Dat is het beste.

 6. @Jack: weet niet of het CDA dat zo incalculeert, van begin af aan heeft zo’n beetje elke politicus en organisatie zich er op gestort. En het CDA zet zich niet bepaald fraai op de kaart op deze manier met alle paniekvoetbal en halfslachtige verdediging. Dat de aandacht wordt afgeleid van belangrijkere zaken klopt wel maar is dat niet al veel langer gaande eigenlijk.

  @frans54: een overheid dient vooruit te zien maar achter de deuren noodplannen klaar hebben voor het geval dat is toch wel anders dan wat nu gebeurd, het worst-kaas-scenario alvast weergeven alsof het zeker is dat het gebeurd voor de film maar vertoont is en de verantwoordelijkheid ook bij voorbaat maar bij de verkeerde leggen.

  @Mannie: die militairen zal het weinig voor uit maken lijkt me. Maar voor hulpverleners van vluchtelingenorganisaties kan het een stuk lastiger worden.

  @Leibele: er waren hele volksstammen die dat ook over Hirchi Ali en het maken van Submission beweerden.

  @Pascal: vanzelfsprekend vertegenwoordig hij niet het gehele volk maar mag je van een parlementariër niet verwachten dat hij enigzins rekening houdt met landsbelangen? Stel je nu voor dat de Nederlandse werknemer in het buitenland inderdaad bedreigd wordt en erger, is dat het dan waard? Ben het wel met je eens dat negeren een betere opie was geweest maar inmiddels is dat helaas al dertig stappen te laat. De man laat een scheet en het is wereldnieuws.

 7. renald

  Ik ben het met je eens, het is de angst die “regeert”. Angst dat GW gelijk heeft en Balkenende ook. Angst voor de reacties en de reactie daarop. Angst voor de reeds aangekondigde consequenties. Angst voor een kritische klank waarvan menigeen nog geen seconde heeft gezien en al uren over is becommentarieerd.
  Als de film wordt gepubliceerd ga ik deze eerst eens bekijken, vanuit mijn privé-bunker welliswaar en een lange baard kweken voor ik met een mening erover naar buiten kom.

 8. Keeske de Vlaming

  Volgens mij heb ik het al eens eerder gezegd:

  Waar de angst regeert, floreert het gezag.
  Bush doctrine in de polder.

  Sterke jongensm stoere knapen, VOC-boten, we kunnen het hele (beperkte) arsenaal van het gezag weer naar voren halen.

  Ergens ver weg doet het me ergens aan denken, Cinner….:):):)
  Er borrelt wat…er borrelt wat….>:)>:)>:)

  =))=))=))
  Waarom krijg ik soms ongewild langzaam gelijk?
  Ben ik een profeet?
  Loop ik dan ook gevaar?

  En:
  Is Geert een cineast? Nee? Dan hoef ik zijn prul niet te zien…
  >:)>:)>:)

 9. MeisjeMeisje

  Wat ik hier nog niet lees, is het feit dat wij bij voorbaat ons al laten dicteren door landen buiten Nederland. We gaan geheel voorbij aan het feit dat we hier in een democratie leven, een land waar vrijheid van meningsuiting ons recht is. Hoe verwerpelijk de gedachten van de heer Wilders soms ook mogen zijn, waarom zouden we ons van tevoren al overgeven. Of zoals de meneer de arabist in Nova vrijdagavond zei. “Het is capitulatie”. Iets wat we nog niet gezien hebben, en dan nu al toegeven aan de druk van buitenaf. Dat zou inhouden dat de Nederlandse politiek zich laat regeren door landen zoals Syrie, Pakistan, Iran. Dat wij toegeven aan die angst. Op YouTube staan zoveel filmpjes die tegen de sharia zijn, waarin wordt geprotesteert tegen de vreselijke behandeling van vrouwen. En wat dacht je van de vreselijke Jihad filmpjes met onthoofdingen. Ik heb hier nog niemand de straat zien opgaan, alleen maar lauwe reacties van onze premier. Nu het verhaal anders om is, geven wij ons bij voorbaat al over. En daar is waar ik de streep zet. Natuurlijk ben ik bang voor aanslagen, maar de lafheid van ons kabinet is te triest voor woorden. Laat eerst het filmpje maar eens zien, en dan kunnen we er eerlijk onze mening over geven.
  Opdat de dood van Theo van Gogh niet vergeefs moge zijn geweest.

 10. @MeisjeMeisje: ook dat ben ik volledig met je eens en ook dan is het de angst die regeert inderdaad. En ook als we de film wel gezien hebben, is het een kwestie van het onze ervan denken en dat is het. Zit er iets strafbaars in, kan iedereen nog massaal naar de rechter.

 11. Keeske de Vlaming

  Jongetje: “Mama, ik heb een FILM gemaakt!!”
  Moeder: “Goed zo knullie van me! Waar gaat het over?”
  Jongetje: “Over mannen met baarden, moeder!”
  Moeder: “Geertje toch! Heb je weer naar dat liedje van Fungus geluisterd? Dat is toch niet echt, poepie van me..”
  Jongetje: “Ja maar, ja maar……Oh?”

 12. patchwork

  Ik vind het wel een interessante bedoening, dat psychologische politieke susspel, koorddansen om iedereen tevreden te houden. Daar zitten achter de schermen veel studiebollen op te zweten hoor!
  Dit is gewoon grotemensenspel joh! Balkenende moet doen alsof ie die piepels (met vast wel serieuze bedreigingen) serieus neemt, waardoor die grote ego´s zich dan ´gevreesd´ kunnen voelen en met opgepompte borstkas belangrijk mee kunnen voordoen bij hun aanhang- en dan maar hopen dat dat helpt.
  De bezwaren tegen uitzending van de film worden bijna allemaal in de vragende vorm gepresenteerd, met woorden als ´zou kunnen´´mogelijk´´is het niet zo dat..´etc. Dat is niet superstellig.
  We kunnen het niet (meer) negeren.
  Ik erger me dood aan de energie en centen die dit gedoe kost- want ik WIL niet eens begrijpen dat volwassen mensen zoveel ophef over een filmpje kunnen maken op deze aardbol. Ik snak naar een paar moslims die een vals filmpje maken over het Christendom en dat ze dan gierend om elkaars spitsvondigheid samen een paar pilsjes of kopjes thee soldaat maken. Een soort filmwedstrijd. En dat er dan gewoon een paar bushokjes sneuvelen, omdat dat nu eenmaal gebeurt bij wedstrijden.

 13. De film komt niet op t.v las ik, maar er is dus ook internet..

  Die hele commotie rondom een kwartier durende film, waarvan de inhoud geheim moet blijven is m.i belachelijk.In de naam van ‘religie en vaderland ‘ vallen er nog veel te veel zinloze doden.
  Ik denk dat Wilders idd zelf zijn verantwoording in deze zal moeten dragen, als het zo ver mocht komen.
  Dit is olie op het vuur gooien wat hij doet, puur provoceren en dan moeten wij voor de beveiliging opdraaien?
  Nog niet zo gek lang geleden bepaalde de kerk ook wie er deugde en wie niet..
  En nog.. zijn mannen en vrouwen niet steeds gelijk aan elkaar.
  Volgens het verdrag van Rome zouden we gelijk in loon moeten zijn.( 1958?).etc
  Laat Wilders zich dáár eens op storten..op de naleving daarvan..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft