DE film

Ineens is hij er dan … Fitna. DE film die alle gemoederen al maanden bezig houdt. Frappant om te zien hoe niemand de film wilde vertonen maar hoe supersnel hij nu verspreid aan het raken is over internet.

Zou dat nog gevolgen hebben? In verband met auteursrechten enzo …

Update: nou dat gaat sneller dan je denkt hoewel anders dan ik voor ogen had. Binnen enkele uren blijkt Geert Wilders toch niet zo binnen de wet gebleven te zijn als hij pretendeert. Zo is de deense cartoonist Kurt Westergaard behoorlijk pissig omdat geert Wilders zijn cartoon heeft gebruikt zonder toestemming te vragen.  “Westergaard heeft hulp ingeroepen van een advocaat van de Deense journalistenbond om te kijken welke stappen hij kan ondernemen tegen wat hij het misbruik van zijn cartoon noemt. Wilders toont de spotprent aan het begin en einde van zijn film Fitna.

Ook rapper Salah Edin overweegt stappen te ondernemen. Blijkbaar was Geert Wilders enigzins stekeblind en dus gebruikte hij de foto van Salah Edin van diens debuutalbum, waar hij Mohamed B wilde laten zien. “Edin zei op Radio 1 financiële genoegdoening op dit moment niet belangrijk te vinden. ‘Maar Wilders moet wel worden duidelijk gemaakt dat hij niet zonder toestemming zomaar een foto van iemand kan gebruiken’, aldus de rapper. Edin ziet enerzijds de humor van de situatie in, anderzijds zei hij: ‘Het toont aan dat Wilders iedere moslim ziet als een Mohammed B..’ Daarvoor leent de rapper zich liever niet.”

Comments (17)Previous

Bots, crawlers en searchers

Next

De reacties op Fitna

17 Comments

 1. Nu ze zien is dat het maar een slap propagandafilmpje voor de uitentreuren geblaatte uitspraken van de PVV in de Tweede Kamer, durft iedereen hem natuurlijk te verspreiden. Het lijkt erop dat ze voldoende bronvermelding hebben gegeven, maar of er toestemming is gegeven voor publicatie is nog maar de vraag. Cotsmoss zal vast al in haar handjes wrijven. :d

 2. Zag net dat zowel Salah Edin als Kurt Westergaard zich beraden op stappen tegen Geert Wilders voor het gebruik van respectievelijk een (verkeerde) foto en de cartoon.

 3. renald

  Ik had beter kunnen gaan slapen, een nutteloos kwartiertje.:-s

 4. @Jaco: Dat zou je denken. Als geert Wilders daar de tijd voor vindt tenminste, naar blijkt is hij zelf de grootste schender van auteursrecht.

  @Willem: ah ja, had het net toegevoegd. Niet helemaal de consequenties die ik had gedacht. Je zou denken dat Wilders wat beter opgelet zou hebben bij dit soort zaken.

  @renald: ach, kan je toch weer meepraten 😉

 5. desiree

  Die eerste zeven minuten waarin aanslagen worden getoond, lekker fris, allemaal geleerd door Amerika zelf toen ze deze mensen op hebben geleid om in ‘cellen’ te werken tegen de Russen toendertijd.
  Wie zaait zal oogsten.
  Het Westen is hier deels zelf verantwoordelijk voor dat het zich heeft georganiseerd op dergelijke manier.
  Wilders moet kijken waar al die terreur dus oorspronkelijk vandaan komt.
  Zelf zou ik ook niet in een land willen wonen waar iedereen 100% orthodox is, geen Katholiek, Joods, Boeddhistisch, Hindoeistisch, Islamitisch of Christelijk land dan ook.
  Dan gebeuren er altijd enge dingen uit naam van.
  Maar als die orthodox gevoelige mensen geen geloof hebben dan is alles nog verder ‘van God los’…
  Is er eigenlijk wel een tussenweg? Behalve diversiteit?
  En waarom gaan al die verschillende gemeenschappen in bijvoorbeeld Suriname wel goed?
  Gooi daar eens een studie op los in plaats van zo’n achterlijke film.

 6. Het is allemaal van internet geplukt, het enige dat zie zelf heeft gedaan is de tekst ertussen en wat knippen en plakken, maar denk ook dat dat iemand voor hem gedaan heeft. Er is in iedergeval niets nieuws te zien wat we niet al gezien hadden

 7. Ik heb hem nog steeds niet gezien, het schijnt nogal druk te zijn daar, laadt in brokjes van een seconde of 10 en om daar op te wachten vind ik het bij lange na niet interessant genoeg. Maar als de rest net zo is als wat ik wel heb gezien in journaals en dergelijke moet Geert voor hij weer een film maakt misschien eerst eens denken aan de aanschaf van een nieuw mobieltje om de beelden mee vast te leggen.

 8. HKH

  Ik hoor (uit zeer betrouwbare bron) dat De Telefoon Gids ook stappen onderneemt wegens het uitscheuren van een bladzijde uit de telefoongids met daarop de belangrijkste nummers voor geestesverzorging in de gemeente Venlo.

 9. Misschien moeten we eens bedenken wat we allemaal voor andere nuttige dingen in 16 minuten kunnen doen.

 10. Het verbaast me zo dat een film waar je maanden over praat alsnog zo knullig in elkaar steekt. Er zijn zoveel prachtige (en soms schokkende) voorbeelden van propagandafilms, van Michael Moore tot Die Ewige Jude, van de films van de Sovjet Unie tot Janmaat met zijn bloemetje. Je bent zes maanden bezig met een film. Praten en denken over het concept: één maand maximaal. Storyboard en waar halen we de beelden vandaan: één maand maximaal. Filmen, downloaden, editen en in elkaar draaien: één, hooguit twee weken. Overgebleven tijd: het opblazen met gebakken lucht en geheimzinnig zwijgen in de camera. Heeft er dan niemand tegen Geert en de Pimpernel gezegd dat het een aardig idee zou zijn als het niveau van het gemiddelde Youtubefimpje op zijn minst overstegen werd?

  @Desiree: in Suriname gaat het goed omdat de verschillende bevolkingsgroepen niks, maar dan ook niks met elkaar te maken (willen) hebben. Dat gaat in de Nederlandse Surinaamse gemeenschappen net zo makkelijk door. Zet geen Creoolse met een Hindoestaanse Surinamer bij elkaar in een gesloten kamer, want er komt geheid ruzie van, helaas. Zet er een Ghanees bij en ze trekken samen ten strijde.

 11. @Desiree: Ben het met je eens dat de film kant nog wal raakt maar om bepaalde aanslagen in de schoenen van het Westen te schuiven omdat het een kwestie van afkijken is, daar kan ik me niet erg in vinden.

  @Mannie: nee en het voegt ook niets toe denk ik.

  @frans: ja, momenteel zit er weinig van hem bij.

  @HKH: 😀

  @Erwin Troost: tel daar maar heel wat minuten bij op waarin onze overheid en verschillende organisaties alvast dood en verderf riepen.

  @Jaco: denk dat Geert Wilders zelf amper wat gezegd heeft eigenlijk. Hij ging een film maken en binnen onze overheid wisten ze niet hoeveel kabaal daarover te maken.

 12. René

  Zoals gebruikelijk kijken we weer in de verkeerde richting, wordt de boodschapper van het slechte nieuws, verbaal of non-verbaal een koppie kleiner gemaakt. Wilders had beter gedaan helemaal niet met een film uit te komen, al die laffe streken werden vooraf al duidelijk en de consequenties daarvan zijn vele malen groter. Ik heb de film niet gezien en hij boeit me bij voorbaat al niet. Belangrijker vind ik dat ie weer van LiveLeak is afgehaad vanwege dat medewerkers ernstig zijn bedreigd. De direkteur (oid) noemde het een zwarte dag voor de vrijheid van meningsuiting maar de gezondheid van zijn personeel kon hem niet onverschillig laten. Dus laten we ons richten op het slechte nieuws dat we niet slechts door onze regering maar tevens door moslimextremisten in de tang worden genomen. En dat zouden we niet moeten pikken !

 13. Lieve mensen, het is natuurlijk aardig een makkelijk om naar de inhoud en de vorm van de film te kijken, maar daar gaat het niet om. Het gaat om het grotere geheel. Wat gebeurde er in de aanloop naar de film? Wat is de gedachte achter de film? Moet rapper Edin niet met krachtige bewoordingen veroordeeld worden, nu hij openlijk pleit voor censuur van eventuele vervolgfilms? Wat moeten we met Mohammed Rabbea, die nu met een tegenbeweging komt opzetten om met de Wildersstemmers te praten? Moet er niet een kamerdebat komen over het handelen van Balkenende in deze? Constateren we een dialoog die op gang komt tussen moslims en niet-moslims? Of constaren we moslims die proberen de situatie uit te buiten. En ik kan nog meer vragen stellen.

  Niet de inhoud en de vorm van die film zijn van belang. Dat bekritiseren is volkomen terecht, maar kan bij de constatering blijven. De andere vragen kunnen we ons stellen in aanloop naar 20 april, als Eshan Jami met zijn film komt. Dat wordt een humoristische tekenfilm, zoals hij mij vertelde in een interview. En Jami kennende wordt dat schokkender dan de hele Wildersfilm ooit is geweest. Life of Mohammed, gaat die film heten. Wat te denken van profeet Mohammed die met een negenjarige Aisja de moskee inloopt en seks met haar heeft? Vermakelijk, denk ik. Doen, weet ik. En wat een heisa gaat dat geven.

 14. @Robert: ook Pauw en Witteman gekeken? Over Jami, dat heb ik al van je gejat in mijn volgende posting.

 15. Ik zag de herhaling. En na een gezellige avond met wat vrienden kreeg die rapper Edin mij bijna boos. Die zit te verklaren dat het beledigen van de Nederlandse samenleving best mag, maar dat het beledigen van een religie niet mag. Dat maakt alles wat hij in het verleden heeft gedaan tot een farce. Roepen dat hij vrij is om te doen wat hij wil, terwijl andere dat niet zijn. Een nieuwe idioot heeft zich aangediend.

 16. Misschien is het wel goed dat de film gemaakt is. Zijn het niet dezelfde beelden waarmee Al Q. propaganda maakt? Bekeek Mohammed B. niet stapels van dergelijke filmpjes (maar dan de full monty inclusief afgehakte hoofd-scenes) voor hij zijn aanslag pleegde? Waarom is de een beledigd als je toont waar een ander zijn inspiratie uit put? OK, dat was allemaal allang bekend. Ik heb jaren geleden ook wel eens verwezen naar stenigings-scenes op internet. Dat gebeurt gewoon (in het land dat nu het diepst beledigd is.) Dat heet daar fatsoen, of wet, daar staan hele hordes mensen omheen te joelen.
  Wilders mag dat best aan de orde stellen.
  Alleen hij moet niet doen alsof “alle spanjaarden ETA-bommers-Basken zijn.” M’n vergelijking gaat een beetje mank, want Bask of Spanjaard is iemand van geboorte, maar extremist kan iedereen worden. Daarom zijn veel mensen dan ook banger voor extremisten dan voor Basken of Ieren. Wilders beledigt niemand als hij dàt aankaart: veel moslims kunnen daar ook slachtoffer van worden. Sterker nog: daar vallen de meeste slachtoffers.

 17. @Robert: ja het had wat eigenaardigs. Onlangs zag ik hem nog verkondigen dat hij best twee kogels in Geert’s knieschijven wilde zien. Wat dat aangaat legt het een ander probleem in de nederlandse samenleving bloot, vrijheid van godsdienst botsend met vrijheid van meningsuiting waarbij we opgezadelt zitten met een overheid die daar geen balans in lijkt te hebben.

  @Jolie: denk dat dat ook meer het probleem is, er zit geen boodschap in de film zelf behalve een generalisering en een hoop angstzaaien. Waarvan ik vrees dat het laatste flink voedingsbodem vindt bij mensen die toch al angstig zijn. De film is misschien niet meer dan een powerpointpresentatie, de beelden ansich zijn weinig prettig om te zien.

  Of het nou echt goed is dat die film gemaakt is, tja. Hij wil er nu over debateren maar ik vraag me af, waarover wil hij debateren eigenlijk? De achterlggende boodschap die hij mee wilde geven maar dat lijkt me een debat van niks worden.

  Het beledigd raken van de film zelf zie ik ook niet zo in. De meeste moslims zullen zich niet identificeren met terroristische aanslagen, het zegt meer over het generalisatievermogen van Wilders.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft