Ultiem verbijsterend

Omdat Lieuwe de dag na de beestachtige moord op zijn vader Theo van Gogh niet naar school ging, heeft de gemeente Amsterdam een proces verbaal opgemaakt wegens ‘ongeoorloofd schoolverzuim’ Verder

[edit]Het proces verbaal gaat over schoolverzuim twee jaar later volgens AT5. Toch blijf ik het gevoel houden dat er geheel vanuit de standaard regeltjes gekeken wordt waar de situatie van Lieuwe in alle opzichten uitzonderlijk is[edit]

Wat?! Had de overijverige leerplichtambtenaar het nieuws even gemist ofzo? Of geen koffie gehad en dan maak je wel eens een ‘foutje’?

Ook zou de zoon van Theo van Gogh geen recht hebben op een vergoeding shockschade. “Deze uitkering kan worden toegewezen als de nabestaande een naaste van het slachtoffer was en bij het geweldsmisdrijf aanwezig was of direct erna met de gevolgen geconfronteerd is (hij heeft het slachtoffer gevonden of kwam vlak na het misdrijf ter plaatse). Het gaat hier dus uitdrukkelijk om meer dan verdriet wegens het verlies van een naaste

Blijkbaar is het Schadefonds van Geweldsmisdrijven werkelijk van mening dat de zoon van Theo van Gogh niet meer heeft opgelopen dan verdriet om een naaste???!!! Hoe moeten we dat voor ons zien eigenlijk? Och hij heeft zijn vader niet zelf gevonden, als het voor de 340e keer op tv langskomt moet hij maar even zijn handen voor zijn ogen doen? Of zou het een kwestie van regeltjesneuken zijn en dat is het dan?

Naar buiten gebracht door Jan Mulder in De Wereld Draait Door en volgens hem slechts enkele voorbeelden van wat hij zelf ‘ware terreur vanuit de overheid’ noemt. Lichtelijk ironisch (understatement) is wel dat Balkenende onlangs het rapport van de ombudsman – waarin wordt gesteld dat de overheid ‘hufterig’ is – van zich af wierp. “Hij wees erop dat de overheid het vaak wel goed doet en dat er ook veel burgers zijn die zich misdragen.”

Comments (14)Previous

Vervolg en updates

Next

Bots, crawlers en searchers

14 Comments

 1. desiree

  Des te duidelijker het wordt dat Balkenende geen enkel sociaal gevoel heeft.
  Als je aangesproken wordt op hufterigheid, dan moet je het op zijn minst serieus nemen als hoofd van de regering en het niet persoonlijk af willen wijzen omdat je het niet wil horen op emotionele gronden.
  Het wordt tijd dat men weer wakker wordt uit eigen sprookje, de regering staat ten dienste van het volk, niet ten dienste van het behalen van ‘targets’.

 2. @Desiree: hear hear! Het probleem is natuurlijk dat onze regering niet ten dienste staat van ons volk, maar van ‘onze’ god. Of tenminste, dat wat Balkenende beschouwt als de wil van die god.

  Schandalig, die opmerkingen van de leerplicht. Had hij maar een briefje van zijn vader meegenomen, dan was er niets aan de hand geweest. Misschien had hij het briefje mee kunnen nemen dat op zijn borst was geprikt? Ongelofelijk!

 3. Typisch geval van “regels zijn regels”volgens mij (en volgens mij komt me dat ergens bekend van voor, ik kan er alleen even niet opkomen waarvan :-” )

  ( Mulder mag wel uitkijken:iemand beschuldigen van “terreur” schijnt niet te mogen volgens de zaak tegen de Limburger) (Lijkt me een interessante opmerking van Mulder om aan te halen in een eventueel hoger beroep van de Limburger trouwens)

 4. Gelukkig is Jan er nog en weblogs die deze waanzin aan de orde stellen. Het is te gek voor woorden.

 5. En waarom blijft de overijverige juf of meester nu buiten schot die de absentiemelding van Theo,s zoon zo onvolledig heeft verricht? Een beetje goedkoop gebler van die ex-voetballende reclame meneer.

 6. jsmn

  en die reclamemeneer had ook nog last cijferblindheid, kon 2004 niet van 2006 onderscheiden:
  http://www.at5.nl/nieuwsartikel.asp?newsid=33986

  dus misschien moeten jan en de weblogs eerst even berichten checken voor ze uit hun dak gaan over iets dat niet is gebeurd.

 7. Een beetje goedkoop gebler van die ex-voetballende reclame meneer.

  Goedkoop gebler? De man is oprecht boos op wat inmiddels groteske vormen aanneemt: nabestaanden van Van Gogh pesten. Wellicht is het aardig om te weten dat zoon Lieuwe ooit een muurtekening ter nagedachtenis aan zijn vader heeft gemaakt, dat ondanks een belofte aan het kind van stadsdeelvoorzitter Verbeet werd gesloopt? Het is wat al te makkelijk om een man als Jan Mulder, die regelmatig werd afgezeken door Van Gogh zaliger, die zich inzet voor het wel en wee van de familie Van Gogh neer te zetten als iemand die goedkoop aan het blerren is.

  Lieden die dat doen stellen zich op hetzelfde lage niveau als de bestuurderen die briefjes wegens spijbelen sturen. Geen enkel empathisch vermogen, geen enkel meededogen. En vooral niet in staat om na te denken. Om van te kotsen. Voor een ieders herinnering: Theo van Gogh kreeg een kogel of wat in zijn borst, op de koop toe een mes tussen zijn ribben. En Theo van Gogh had een zoon. Enige woede van Mulder over de omgang met de nabestaanden van Van Gogh is meer dan terecht. Ik stel Leibele voor eens te denken aan haar eigen situatie: je zet de televisie aan en daar ligt hij, je vader. Buik omhoog, mes in zijn borst, poel bloed er onder. Wedden dat je blert?

 8. Waarbij ik nog wil aangeven dat twee jaar na de moord op Van Gogh en de publiciteit rond de 2 november 2006 voor dat kind schokkend moet zijn geweest en een vrije dag meer dan terecht is. Jsmn, die verklaring waarmee jij de wijsneus meent uit te moeten hangen, is van vanmorgen 11.40. Dat is bijna dertig uur na de verklaring van Mulder. Het is wel degelijk gebeurd, hoewel twee jaar later.

 9. jsmn

  dat is het punt, 2 jaar later dus. en dat is niet “een dag na de moord op zijn vader” zoals mulder beweerde. en als dat jong zich niet in staat voelde om naar school te gaan 2 jaar en 1 dag na de moord op zijn vader, had zijn moeder hem toch ziek kunnen melden?

 10. @Desiree: het is sowieso al eigenaardig dat een door de overheid ingestelde ombudsman, na zijn rapport alleen maar tegen weerstand aanloopt zonder gedegen argumenten. Het gaf wel extra aan hoe de overheid over zijn burgers denkt?

  @Jacco: en blijkbaar wordt god ook niet erg sociaal bezien door sommigen. Overigens blijkt de datum van schoolverzuim twee jaar later te liggen, kwam vanmiddag naar buiten bij AT5

  @Pascal: inderdeed. Hoewel ik zag dat velen wat eigenaardig op Jan Mulder reageerden. Dat dit geen sterk onderwerp is om zijn hernieuwde debuut in de volkskrant mee te maken?

  @Leibele: Sterker nog, de datum van het schoolverzuim blijkt ook nog later te liggen. So? Blijft toch recht overeind dat de nabestaanden van Theo van Gogh met de verschrikkelijkste naweeën van een afschuwelijke gebeurtenis te kampen hebben. Hear hear dat Jan Mulder dat naar buiten brengt, er is blijkbaar niemand anders van plan dat te doen.

  @jsmn: Dit is toch wel al te zot. Dus het schoolverzuim is twee jaar later gebeurd. Krijgt Lieuwe nog steeds geen shockvergoeding, loopt Lieuwe nog steeds tegen een enorme hardheid in deze maatschappij aan, blijft het een ultiem voorbeeld van een harde overheid die vanuit regeltjes denkt in plaats vanuit de mens.

  Dat we een harde maatschappij hebben wordt wel benadrukt door te gaan speuren naar minieme foutjes in chronologie waar het belangrijkste punt – er wordt geoordeeld dat Lieuwe geen extra trauma overgehouden heeft aan de gebeurtenis waar half Nederland massaal hysterisch een trauma beweerd opgelopen te hebben en de gehele zaak wordt bezien vanuit regeltjes – buiten beschouwing te laten.

 11. René

  Er is hier kritiekloos, ZOMAAR, sprake van acceptatie van schoolverzuim. Waar is dat kind eigenlijk van afkomstig en waartoe zag het het levenslicht, om te gehoorzamen aan overheidsvoorschriften, om als kanonnenvoer of de economie te dienen ?

 12. @René: is dat tegenwoordig niet voor ons allemaal zo ..

 13. René

  Jawel maar het wordt zo langzamerhand tijd bewust te worden dat we in de tang zitten en kritische geluiden laten horen. Danwel ons niet langer laten koeieneren, derhalve gaan rebeleren en in plaats van lijdzame verzet overgaan tot het grovere werk van openlijke burgelijke ongehoorzaamheid.

 14. @René: vrees dat daar de tijd niet voor aangebroken is. Als ik vandaag zie dat CDA weer fiks gestegen is in de peilingen … laat staan dat er iets wezenlijks gaat gebeuren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft