Muziek, internet en geld

U heeft internet dus dan download u vanzelfsprekend de gehele dag door illegaal muziek. Of zo redeneert manager Jim Griffin – werkzaam bij Warner Music -in elk geval. En omdat daar toch geen houden meer aan is, heeft hij een lumineus plan bedacht. Elke internetgebruiker zou een toeslag op zijn internetabbonement moeten betalen. Het geld wat daarmee wereldwijd wordt opgehaald, kan dan verdeeld worden onder artiesten en platenmaatschappijen. Daarmee wordt illegaal downloaden niet legaal, maar Griffin wil wel wat tegenover de toeslag zetten: een database met muziek die ‘gratis’ te downloaden is.

Ergens klinkt het niet eens zo beroerd. Op zich wordt er heel wat af gedownload en als die muziekdatabase echt wat voorstelt, valt er iets voor terug te krijgen wat niet het geval is bij alle toeslagen op bijvoorbeeld cassettes en brandbare CD’s. Aan de andere kant wordt ook hier uitgegaan van het slechtste in de mens en moeten de goeden onder kwaden lijden. Je kan je bovendien afvragen of dit niet tot wel erg verwarrende taferelen gaat leiden, een verplichte toeslag betalen vanwege illegaal downloaden maar het illegaal downloaden blijft wel dat: illegaal.

Hamvraag lijkt me of de platenindustrie nou wel echt zo’n last heeft van het fenomeen internet. Telkens voeren zij internet als oorzaak van dalende verkoopcijfers voor CD’s aan. Maar is het niet vooral de hoge prijs van CD’s in combinatie met het stijgende aanbod van DVD’s en online muziek, die de boosdoeners vormen? In dat geval is het niet meer dan een plan om de consument te misleiden en de omzetten te laten stijgen.

Wat denkt u, goed plan of beter in de prullenbak?

Comments (4)Previous

LWH correspondeert nog even door (2)

Next

Zomertijd

4 Comments

  1. Op zich geen onaardig idee. Het probleem is alleen dat dit argument door heel veel andere partijen kan worden hergebruikt. Films en software, om eens wat te noemen. Of geschonden portretrechten, gejatte tekst, gekopieerde foto’s en misgelopen primeurs. Moet ik daar ook allemaal voor betalen dan?

  2. Inderdaad, het zou een leutige boel worden. En dat geldt in feite ook al voor het downloaden, genoeg mensen doen dat helemaal niet.

  3. Arlo

    in de prullenbak natuurlijk, samen met de complete muziekindustrie.

  4. Warner….was dat ook niet het bedrijf dat eerder dreigde uit de iTunes Music Store te stappen en twee jaar later toegaf dat het zich veel te lang krampachtig vast had gehouden aan een zwaar verouderd business model?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft