Zomertijd

In 2005 onderzocht de EU nog of zomertijd niet opnieuw afgeschaft diende te worden, dat zou dan eventueel na 2008 gebeuren. Immers de economische voordelen (energiebesparing) lijken minimaal, de problemen met bioritmes van mens en dier daarentegen vrij groot. Nu we in 2008 leven kan ik er echter niets meer over terug gevonden krijgen. Er zijn wel wetenschappelijk onderzoekers die afschaffen bepleiten maar in de politiek lijkt niemand het meer belangrijk te vinden.

Hopelijk met de nadruk op ‘lijkt’, ik vind het namelijk een geweldig plan, de zomertijd kan me niet vroeg genoeg afgeschaft worden. Een avondmens met toch al een verkloot (maar zeer strak) bioritme zijnde, raak ik onderhand pas gewend aan zomertijd tegen de tijd dat de wintertijd alweer van start gaat. Wat niet alleen een kwestie is van een uur ‘verkeerd’ leven trouwens, had vandaag het gevoel dat er een stoomwals over me heen gereden was. 

Wat denkt u, afschaffen of zou er ergens een voordeel te bespeuren zijn?

Comments (15)Previous

Muziek, internet en geld

Next

Feestje!

15 Comments

 1. van mij mogen ze het afschaffen

 2. Dat uur speelt me parten, zeker vanochtend ~o)

 3. De zomertijd handhaven. Het hele jaar door. Dat lijkt mij het beste.
  OT: met mijn blog ben ik even gestopt. Weer… (Pascal Summer) maar ik kom wel weer een keertje terug. Wanneer weet ik nog niet. Maar dan wel onder mijn eigen naam. 😉

 4. Laten ze dan de wintertijd afschaffen, als avond/nachtmens vindt ik dat uurtje extra licht eigenlijk wel prettig, maar die wisseling tussen die twee tijden inderdaad wat minder. Bovendien komen we dan ook wat dichter bij de werkelijke zonnetijd (Nederland heeft als deel van het Europese vasteland al heel lang de Berlijntijd aangehouden terwijl we als je kijkt naar het moment waarop de zon haar hoogste punt bereikt eigenlijk veel meer bij de Greeenwichtijd zone horen).

 5. Afschaffen, het levert alleen maar problemen op en he tis neit meer van de tijd. De voordelen zijn inderdaad niet aanwezig.

 6. Ik ben net als jij een avondmens. Wat mij aangaat schaffen ze dus gelijk dat zomer/wintertijdgedoe af, want ik heb problemen met eten en wakkerworden tot aan de wintertijd.. Het is verder een antiek idee, bedacht door bobo’s:d

 7. Offtopic…. Wat lees ik nu bij Lucaswashier.nl: “Op last van auteursrechtenschending door Swordstone vertegenwoordiger in rechte L .A. van Wezenbeek gesloten. Probeer het over 2 dagen nog eens. Dank u voor uw begrip
  .
  in opdracht van Swordstone”

  ?????? 😮

  Over 2 dagen… “twee april”????

 8. patchwork

  Afschaffen svp! In de zomer sleep ik mijn ontbijt altijd maar mee om het pas op werk op te eten- kan echt niet mijn maag een uur eerder dwingen trek te hebben.
  En daarbij- het klooien aan de klok kost me elke keer een batterij- vreemd maar waar- hoezo milieuvriendelijk?

 9. Afschaffen die handel! Ik dacht altijd dat ik de enige was die erdoor ontregeld raakt, maar ik spreek hoe langer hoe meer mensen die er niet vrolijk van worden. Ik heb eigenlijk nog nooit iemand ontmoet die zei: “Jaaa! De zomertijd! Gaaf!”

 10. Het moge duidelijk zijn, afschaffen! In elk geval telkens een uur schuiven dus.

  @frans: mag van mij ook, zolang ze het wisselen maar afschaffen.

  @Jolie: Toch wel iets met 1 april lijkt me, ‘Probeer het over 2 dagen nog eens’ heb ik nog nooit bij een sluiting zien staan 😉

 11. Y

  Ach… Ieder jaar een landelijke jetlag vanwege een overheidstraditie; ik vind het iets moois. Maar ja, ik ben dan ook iemand die bruine strepen veegt op ritme en tijden. Of wat?

 12. Voor mijn part zouden ze de tijd weer in zijn originele staat moeten brengen , zoals het was voor Hitler er begin mee te klooien. Op die manier zou 12 uur op de middag echt wel het middelpunt van de dag zijn en 12 uur ‘s nachts ook echt middernacht zijn.
  Zouden de mensen weer een beetje dichter bij hun biologische klok kunnen leven.

 13. @Y: en gek op overheidstradities, wie had dat gedacht 😉

  @Anne: ja dat zou het mooist zijn. Of in elk geval het meest natuurlijk.

  @Pascal: welja, veel reagluurders en dan hou je er weer mee op! *Grmbl*

 14. onze poes Indi moet precies iedere 12 uur haar insulineprik krijgen. Daarvoor is het dus alleen maar erg lastig dat uur tijdsverschil! Ik heb het in stapjes moeten verzetten.

 15. MeisjeMeisje

  Direct afschaffen die hap. Elk voorjaar is het weer dikke ellende in mijn bioritme, om van mijn suikergehalte maar niet te spreken. Alles is dan in de war. Complete chaos, ik word er zo moe van. Wat interesseert het mij nou dat het dan om half tien donker is, ipv half elf. En half vier licht in de ochtend kan me helemaal niets schelen. Daar hebben we immers gordijnen voor. Zucht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft