Applaus voor Marianne Thieme

Vanmiddag zat ik het spoedebat over Fitna – eigenlijk over de verklaring die Balkenende afgelopen donderdag aflegde naar aanleiding van de film(?) – te kijken en werd onverwachts blij verrast door Marianne Thieme (PvdD). Want ondanks dat zij zelf fervent lid is van de Zevendedagsadventisten, maakte ze van de gelegenheid gebruik om er op te wijzen dat hier vooral vrijheid van meningsuiting en vrijheid van religie lijken te botsen. En nog belangrijker, dat met name de coalitiepartijen haar geloofsovertuigingen de politiek in proberen te sjoemelen. Niet alleen in de overheidsverklaring naar aanleiding van Fitna, maar ook bijvoorbeeld met betrekking tot het inperken van koopzondagen in verband met de christelijke zondagsrust of het willen terugbrengen van het artikel op godslastering. Dat op deze manier de scheiding staat – religie in het geding is gekomen en dat dat niet de bedoeling kan zijn.

Nou ben ik niet zo van de Partij van de Dieren of sowieso van one-issue partijen. En op zich klinkt zevendedagsadventisten mij erg griezelig in de oren. Maar in een tijd waar zelfs de atheistische politicus mee gaat in religeus geneuzel, vind ik het bewonderingswaardig dat juist zij de scheiding kerk en staat besloot te verdedigen.

Comments (8)Previous

Als je nu ..

Next

Schoon straatje

8 Comments

 1. Een one-issue partij is het niet echt hoor. Maar de dieren staan wel voorop. Ik heb ook respect voor haar ingenomen standpunt:d

 2. “mij erg griezelig in de oren..” Vanwaar toch die angst voor wat vreemd of onbekend is? Waar komt dat vandaan?

 3. @Redstar: Ik zie dat eerder andersom, het is een one-issue partij die zich ook tracht te interesseren en mengen in andere onderwerpen. Wat ze in deze dan wel erg prettig deed denk ik

  @Pascal: dat is niet bepaald angst, dat is dat ik al niet kan begrijpen dat een weldenkend mens gelooft, laat staan zoals zevendedagsadventisten de bijbel volgt en zweert bij de wederkomst van christus.

 4. Zo ziet men maar weer zelfs Zevendedagsadventisten hele verstandige dingen kunnen zeggen.
  Zij heeft het beest Wilders goed partij gegeven en eindigde op een manier die mij als vegetariër wel aansprak met:
  „En voorts zij we van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie”
  Ik mag dat mens wel.
  Jammer dat het zo’n zondagsschooltype is 😉

 5. Ja dat was wel een leuk tintje zo aan het einde. Wat trouwens benadrukt dat ze wel degelijk een one-issue partij zijn 😉

 6. Hoe we omgaan met zwakkeren, en/f het leven rondom ons is natuurlijk wreed en triest.Zegt zeker iets over ons als maatschappij of mens..
  Dat mag gezegd en bellicht worden.
  Ik blijf religie toch wel een discriminerende bolwerk vinden
  Zeker de extreme vormen en uitwassen ervan.
  Mocht er idd een opperwezen zijn.. dan zal hij de moorden in zijn naam zeker niet goedkeuren.en hoe wij omgaan met moeder aarde en zijn schepselen ook niet.
  Ik blijf geloven in de kracht van de natuur..
  Hier komt de zon op en gaat ook weer onder.. zoals in elk land, ongeacht religie.

  Tja, een 24/7 economie..
  Ik weet niet of ik dat prettig vind..eigenlijk..gaan we de chinese kant op?
  Tja.. Als men ertegen is om op zondag te werken.. dan zouden de ziekenhuizen, politiebureau,s brandweer ook niet moeten kunnen.. Ik bedoel maar..
  Tegenover de meeste kerken staan kroegen..niet voor niets.. mag dat dan wel?
  In het kader van de ‘zondagsrust’ de horeca en hulpverlening dan maar sluiten?

 7. @feex: Tja, vele winkeliers, personeel en winkelend publiek wil de zondag openstelling houden. Vanwege de eigen religie en de eigen wens zondagsrust in stand te houden voor een hele bevolking beslissen dat de koopzondag minder moet, dat klinkt mij meer chinees in de oren dan de 24/7 economie. Winkels zijn ook niet verplicht om op zondags open te gaan.

 8. Ik had hetzelfde gevoel. Vond dat best sterk van haar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft