Schoon straatje

Urenlang was de Tweede Kamer in debat. Uiteindelijk over slechts een vraag: heeft Wilders een erger scenario gegeven maar de film aangepast of liegen sommige bewindslieden er op los? De kans is groot dat we het nooit zeker zullen weten. Het was een vertrouwelijk gesprek waar voornamelijk dhr. Joustra aantekeningen heeft gemaakt waaruit zou blijken dat Wilders een bepaald scenario voor ogen had.

Wie er ook gelijk heeft, het lijkt er vooral op dat Balkenende opnieuw zoekt naar een stukje legitimiteit voor de extremist of terrorist. Eerder stelde hij“Een aanslag is direct te wijten aan de terrorist, maar die heeft zijn legitimatie gevonden in hetgeen waar we nu over spreken.”  Nu is die zin weer even actueel, want heeft Geert Wilders de film aangepast, dan is kabinet als Kamer het er over eens: in dat geval waren de voorspellingen over doden en gewonden gerechtvaardigd. Scheur een pagina uit een voor sommige mensen belangrijk boek en we moeten het blijkbaar normaal vinden dat de wereld in brand gaat? Een religieus boek dan wel. Scheur je een paar pagina’s uit een boek van Wolkers om in de open haard te gooien, zal men dat hoogstens zonde vinden.

En zo komt er niets anders dan bagger voort uit de afgelopen periode. Een film van knip- en plakwerk, enkele auteursrechtenschendingen, een kabinet wat zelf paniek veroorzaakte en nu drukdoende is haar straatje schoon te vegen. Dat laatste zal wel slagen, iedereen maakt zich zo druk over de vraag of Wilders zijn film aangepast heeft, dat de rest niet meer belangrijk is.

Eigenaardig is de uitspraak van Balkenende zelf trouwens in deze: “Wat gebeurde er vorig jaar? Plotseling was het verhaal daar dat de heer Wilders met een film zou komen. Toen was er vanaf het begin al in de media de speculatie van: hoe eindigt die film? Ik weet nog heel goed, dat was een stuk in De Telegraaf en toen liet Wilders helemaal in het midden of hij de Koran zou verbranden of verscheuren. Als dat zou zijn gebeurd hadden we grote problemen. Wilders heeft niet gezegd: dat doe ik niet. Hij zegt: wacht maar tot die film er komt. Dat was één kant van het verhaal.” Verder …

Comments (7)Previous

Applaus voor Marianne Thieme

Next

Niks dodenherdenking, zondagsrust!

7 Comments

 1. Tja.. De commotie bestond al voordat iemand wist hoe het inhoudelijk was..
  *Eerlijk gezegd zou me nix verbazen dat die ‘film’is aangepast of op het laatste moment gemaakt is*
  Maar ik denk dat Wilders wel de commotie eromheen wou hebben eigenlijk..provocatiefilm dus.
  Zelf heb ik de film ook niet gezien.. hoeft van mij ook niet..
  Dat gedoe eromheen is zowel triest als lachwekkend.
  Politiek circus..

 2. Het is niet juist om te zeggen dat de Kor-an een voor sommigen belangrijk boek is. Als dat zo was er geen probleem met ze in deze wereld. De debatten van gisteren tussen Blonde Geert en de Kamer en het Kabinet heeft in ieder geval het beeld versterkt dat Geert psychisch tamelijk in de war is. Ik heb van zeer dichtbij iemand gekend die, toen hij in Israel woonde met vrouw en kind deze beiden verloor door een bomaanslag op een stadsbus. Het trauma dat deze man opliep was zo groot dat langdurige psychische behandeling heel noodzakelijk was. De haat die deze man sindsdien aan de Kor-an en z,n lezers heeft is van precies dezelfde grootte als die haat van Geert ten aanzien van deze zaken. Geert echter heeft nog een ander mankement en dat is dat hij zichzelf en zijn landgenoten in levensgevaar brengt. Voor dit soort “gevallen” hebben we een wettelijke maatregel die het mogelijk maakt zo,n persoon gedwongen op te nemen in een PZ. Onze samenleving schroomt niet om deze toe te passen op psychoten, border-liners en schyzofrene mensen. En geert laten we maar gewoon z,n gang gaan?

 3. Als je mensen wilt waarschuwen voor een bepaalde ontwikkeling zoals Wilders het voor ogen staat, maak je gebruik van sentiment rondom angst. Om vervolgens te zeggen dat het kabinet verantwoordelijk is voor de commotie en het benoemen van de crisis is een eigenaardigheid. Je moet vrezen voor een verdere islamisering en niet denken dat er een crisis gaat komen als de waarschuwende film, ofwel kritiek op deze religie gepubliceerd wordt.

  Ik vind dat Wilders zich op dit moment bedient van de slachtofferrol, daar waar hij in zijn bewoordingen keer op keer zelf het vuurtje weet op te stoken. Zijn waarschuwend vingertje aan de ene kant, maar de consequenties zijn voor anderen en uiteraard geheel te wijten aan hen. Hij zegt open te staan voor debat (althans nu, na de publicatie) om vervolgens in het eerste de beste de deur keihard dicht te slaan en het slot om te draaien.

  “Bekijken jullie het maar…”, een heerlijk open houding volgens het boekje “Wilders – Hoe ga je om met rebelse volksvertegenwoordigers”. Zelfs op openingen richting oplossingen, waarvan Wilders er zelf nog geen bedacht heeft, althans niet zonder bepaalde vrijheden te beperken, worden door hem in een communicatief vergelijk de grond in geboord. “Je noemt mijn racist, dus kan ik niet met je debatteren…”

  Voor mij is Wilders inmiddels niet meer dan een mannetje, niet meer in staat is om een mening te vertegenwoordigen namens een groep Nederlanders zonder daarbij minstens één belediging of polariserende statement te maken. Communicatief vaardig wellicht, maar constructief…..een competentie waar hij zich nog in mag bekwamen.

 4. Ik heb er maar een klein stukkie van gezien, vond het al snel weer genoeg anders was ik in slaap gedonderd

 5. @feex: het zou mij ook niets verbazen als de film iets aangepast is maar dan nog, het was niet Wilders zelf die crisis en doden en gewonden ging roepen. Denk ook dat Wilders de commotie prettig vond en vindt maar waarom dat als kabinet schenken? Aan de film heb je niets gemist vermoed ik 🙂

  @Leibele: waarom zou dat niet juist zijn? Sommigen is misschien wat lichtjes uitgedrukt, maar het is niet voor iedereen een belangrijk boek. En er zijn hordes mensen waarvoor het een belangrijk boek is maar die geen behoefte hebben zich abnormaal te gaan gedragen. Het boek is trouwens ook het probleem niet, degenen die er mee aan de haal gaan vormen een probleem,

  En het is hier niet alleen Geert Wilders die de boel probeert op te stoken. Was dat zo, dan was er helemaal niets gebeurd. Heb balkenende toch echt hel en verdoemenis zien verkondigen. Moeten we die ook maar oplsuiten misschien?

  @renald: dat was voor de film ook al zo denk ik. Maar de gehele politiek wil en moet zonodig in debat, moet iedereen waarschuwen, wil per se van alles uitleggen. Wilders heeft geen vinger uit hoeven steken voor pr, dat doen de politiek en de media wel voor hem.

  @Mannie: 😀

 6. Tja,, hier las ik voordat de moskee voor de film uitkwam er al mee “bezig”was. De rellen rondom de film op tv al te zien was etc..
  Kijk.. Ik hou ook niet van het beklemmende moslimcultuur.ontken de problematiek ook niet.
  Het valt me op dat de generatie die hier geboren is vaak aardig ingeburgert lijkt.. hooguit wat conservatief, maar.. dan komt de huwbare leeftijd.blijkt
  Dan ineens zie je de spijkerbroek ingeruild voor een hoofddoek, ben ik ineens ‘zondig’omdat ik alleenstaand ben.. of als een prooi wordt gezien voor de lustige moslimman die met mij flirt .
  Zo zondig als hij wil zijn.. zo zedig moet zijn vrouw zijn, die thuis zit..Het beeld van de (Nederlandse) vrouw is vrij laag merk ik..of heb het ervaren.
  Daar erger ik me aan, maar ik lig er niet wakker van.

  Maar goed..Daar ging het niet over..Discriminatie is nooit eenzijdig.
  Mijn kinderen spelen ook met moslimkinderen, al moet ik toegeven dat het minder wordt.. Ik verbied het ze niet..Waarom zou ik.? Ze kunnen zelf beslissen wie ze aardig vinden en wie niet.

  Maar deze escalatie zorgt wel voor polarisatie.. ineens moet iedereen een mening hebben.Ben ik een christen terwijl ik niet religieus ben, zijn hun allemáál extreme moslims.
  En door de polarisatie komen de hoofdoeken sneller terug..wordt men steeds banger en wantrouwiger..naar elkaar toe, dus lost het nix op.. sterker nog.. wordt alleen erger.

  Ik vind mezelf geen racist, wil ook in mijn waarde worden gelaten , dat wel, als mens, als vrouw, en als Nederlander.
  En Wilders.. is in mijn ogen een extremist.. daar heb ik het niet zo op..
  Balkenende trouwens ook niet..
  Jammer dat de politiek zich niet bezig houd met “echte zaken” ipv deze poppenkast.
  Betere onderwijs, betere zorg, betere vervoer, schonere energie etc..

 7. Voor dit soort “gevallen” hebben we een wettelijke maatregel die het mogelijk maakt zo,n persoon gedwongen op te nemen in een PZ. Onze samenleving schroomt niet om deze toe te passen op psychoten, border-liners en schyzofrene mensen. En geert laten we maar gewoon z,n gang gaan?

  Ik vind Leibele iemand die debiele teksten vol schrijffouten over rare muziek schrijft. Voor dergelijke idioten die hun gedachten niet op rij hebben bestaan inrichtingen. Ik pleit dan ook voor opname in een PZ. Levenslang en eenzaam opgesloten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft