Politiek 2.0

Heel web 2.0 introduceert Rita Politiek 2.0:  

Deze aanpak is volstrekt nieuw in Nederland, en waarschijnlijk zelfs in de wereld. U kunt de werkwijze van deze website een beetje vergelijken met een partijbijeenkomst van bijvoorbeeld het CDA of de VVD. Met een aantal grote verschillen. Op de eerste plaats is deze “partijbijeenkomst” 24 uur per dag en 7 dagen per week gaande. Op de tweede plaats hoeft u niet achter een microfoon op uw beurt te wachten om uw punt(en) in te brengen.

Inderdaad, u kun smsen of haar site volblaten en dat 24/7. Dat is echter zeker niet nieuw in de wereld, in Amerika wordt al heel lang op deze manier campagne gevoerd. Het is ook niet nieuw in Nederland, we verrekken al een aardig tijdje in de weblogs, infosites, discussiepannels, politiek cafe’s, clientenplatforms, politieke enquetes, hyvespolitici, meldpunten en meer waar net zo hard geroepen wordt dat de partij in kwestie via deze manier wél naar u gaat luisteren. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, behaalde resultaten in het verleden geven waarschijnlijk een vrij aardige toekomstschets.

Een ding is wel nieuw, dat moet ik Rita nageven. Zij bepaalt inderdaad haar eigen standpunten niet maar laat u dat doen. Jammer dat er dan toch meteen weer een overeenkomst met andere partijen om de hoek komt kijken. Het gaat er niet zozeer om u te betrekken bij het politieke proces, het gaat om een moderne opiniepeiling zodat zij weet wat u graag wilt horen. Bijvoorbeeld u roept file, zij roept ‘dat ga ik oplossen’ en u gaat stemmen, dát idee. We hoeven niet af te wachten of dat zo is, het is nu al Rita’s manier van politiek bedrijven. Drukdoende met feesten en babbelen zet ze al tijden geen stap meer in de tweede kamer. Zelfs als ze al daadwerkelijk serieus naar u zou luisteren, komt het nog steeds niet terecht in de politieke arena.

Allemaal populisme dus. En dat is in feite jammer. Niet zozeer voor Rita Verdonk. Wel voor het concept Politiek 2.0 wat te grabbel gegooid wordt voordat er ook maar een serieuze poging gestart is. En ook dat is zelfs niet nieuw. Doorgaans doet het bedrijfsleven het beter met nieuwe mogelijkheden dan de politiek.

Had zojuist een discussie met Coen over de mogelijkheden van een virtuele politieke beweging. Dat is natuurlijk in zichzelf een utopie, immers alleen virtueel zet geen politieke zoden aan het Binnenhof en de politiek in gaan is geen doen virtueel. Maar het idee Politiek 2.0 als manier om de burger iets meer te betrekken bij de politiek en als politicus beter zicht te houden op de praktijk, zou niet slecht hoeven zijn.

Wat denkt u, zou er toch iets in zitten?

Zelf bazel ik ook al jaren alleen maar een weblog vol. Misschien tijd om een virtuele, politieke beweging: CiNNeR 2.0 te starten?

Comments (9)Previous

Niks dodenherdenking, zondagsrust!

Next

Politiek 2.01

9 Comments

 1. En ben niet zo op Rita. Dus ik heb het niet zo gevolgd. Net zo min ik aandacht besteed aan Wilders. Ik kan zoiets helemaal links laten liggen. Of rechts in dit geval. Maar als jij een partij opricht dan heb je op voorbaat mijn steun.

 2. Als alle partijen dat gaan doen krijgen we dus een politiek van de grootste gemene deler waarin belangen van kleinere groepen geheel verloren gaan omdat alleen nog naar de grootste groep (of die met de grootste mond) geluisterd wordt. Lijkt me geen ontwikkeling waar we uiteindelijk echt beter van worden – niet vwb onze omstandigheden en de manier waarop de politiek met onze belangen omgaat en al evenmin als mens en als samenleving.

 3. Het is in ieder geval beter dan de manier waarop de huidige politiek het doet, hoge kosten maken om 100 dagen het land in te gaan en vervolgens niets doen met wat ze te horen krijgen

 4. Een ietwat verdraaide uitspraak van Verdonk was: ‘ik doe wat het volk wil, tenzij het ongelijk heeft.’ Deze strekking verbaast me niets bij haar, en dat is gelijk ook het nadeel van een politiek beweging 2.0: de oplossingen die worden aangedragen door het volk hoeven nog niet de juiste te zijn. Wat het parlement nu doet is ook fout: wetten worden getoetst aan partijprogramma’s en aan juridische en economische haalbaarheid (wat prima is), maar niet aan sociale of acceptabele haalbaarheid. Die laatste twee zijn dan ook schreeuwend moeilijk om te toetsen, maar zijn wel het belangrijkste onderdeel van een democratie.
  Mijn voorkeur in politieke systemen is nog steeds het afschaffen van de democratie en een land onder leiding zetten van een verlicht despoot.

 5. Jij stelt ook kamervragen..

 6. patchwork

  Hm- ze wil het ambtenarenapparaat en de hele reutemeteut halveren, maar hoeveel lui moeten die mails gaan verwerken en in protocollen gieten?
  ´Wat het volk wil´…ja, ho, het MONDIGE deel van het volk!
  Dat ze het niet had over fileprobleem, dat begrijp ik wel. Als je de hele reutemeteut halveert en virtueel gaat regeren, dan lost dat probleem zich vanzelf op. Dat is dan weer wel visionair!

 7. Opa-Buiswater

  Ik heb weer eens zitten genieten gisteravond: in de eerste plaats was het meteen duidelijk wie de doelgroep van haar partij is: “osm”oftewel ons soort mensen waarme ik bijvoorbeeld Gordon bedoel, en de complete bouwfraude, en de makelaars en de projectontwikkelaars enz enz…
  En het “volk”kan waarschijnlijk zijn ei kwijt in een soort van “standpunt.nl”setting…..
  mag Opa ff een zakje? Doodgeboren kindje zullen we maar zeggen, bij gebrek aan verstand en vooral teveel aan ego… >:)

 8. @Pascal: Ik ben ook niet op Rita maar omdat hele volksstammen dat wel zijn, volg ik het soms toch maar. Tnx voor je steun, ik zal eens kijken of ik vast een kano kan huren voor een grand entrance 😉

  frans54: Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn, het is afhankelijk hoe je de middelen inzet. Zoals Rita het doet zal er niet veel zinnigs uitkomen vermoed ik. Maar een partij zou wat gerichter kunnen inzetten en luisteren.

  Mannie:
  Rita wordt betaald als kamerlid maar gaat daarvan meer dan 100 dagen gewoon haar eigen gang, dat klinkt mij niet beter in de oren.

  Jaco: Maar het toetsen van sociaal draagvlak en haalbaarheid, daar zou je zo’n concept wel voor kunnen gebruiken.

  feex: Kan alleen niet mooi zingen 😉

  patchwork: dat doet Rita dan in elk geval weer van geld van donateurs voorlopig, dat scheelt weer 😉

  Opa-Buiswater: Vond dat meteen ook het griezelige deel, de hoeveelheid mensen die applaudiseert bij alles wat ze zegt. Waar Janmaat ooit nog op veroordeeld werd, is nu om juichend voor tussen de ballonnen en lintjes door te dansen. Zo krijgen we er niet bepaald een fijnere maatschappij op vrees ik. Want ben het eens dat het een doodgeboren kindje zal blijken, ze zal er toch veel stemmen mee trekken vrees ik ergens ..

 9. Zij en Wilders hebben toch wel enge ideeen over heo om te gaan met mensen en vrijheid…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft