Vrouwen- vs mannendepressie

Wetenschappers van het Nijmeegse neurobiologische onderzoeksinstituut FC Donders Centrum (onderdeel  Radboud Universiteit) denken een verrassende ontdekking te hebben gedaan. Depressie zou bij mannen heel andere stofjes opleveren dan bij vrouwen. Het verschil is dusdanig, dat de onderzoeksgroep verwacht dat in de toekomst geslachtsgebonden medicatie ontwikkeld zal worden.

Dan vraag ik me af, zou de huidige medicatie niet minder goed werken dan tot nog toe gepretendeerd wordt?

Comments (12)Previous

Pleidooi voor 'Fair Use'

Next

Auteursrechten: wel de lusten, niet de lasten?

12 Comments

 1. Er zijn in de loop van de tijd meer van dit soort geslachtsgebonden verschillen in de werking van medicjnen ontdekt. Ook afkomst (aziatisch, afrikaans, europees e.d.) en zelfs individuele verschillen kunnen verschil in resultaat van een behandeling opleveren. Vaak betekend dat niet dat de medicijnen niet of minder werken maar juist dat ze breder werken dan als je naar het individue kijkt nodig zou zijn. Ze werken nu bijvoorbeeld tov de stofjes die bij beide geslachten een rol spelen (een optelsom) terwijl het voor een man helemaal niet interessant is de stofjes die bij vrouwen een rol selen te behandelen en andersom.

 2. medicatie mijd ik toch al liever, hoe meer ze onderzoeken hoe minder ik het vertrouw

 3. zelf heb ik het idee dat depressie bij vrouwen naar binnen slaat..(intern)passief worden, afsluiten en sneller zichzelf wat aandoen.
  En dat het bij mannen naar buiten slaat (extern) agressie.
  Tenminste.. daar lijkt het soms wel op..

 4. desiree

  Percentage verschil tussen mannen en vrouwen die daadwerkelijk suicide plegen is groot. Vrouwen doen percentagegewijs vaker een poging tot suicide, mannen plegen suicide.
  Men zou dus ook onderzoek kunnen verrichten tussen vrouwen die alleen maar poging tot suicide doen en werkelijk suicide plegen of ook hiertussen verschil bestaat in de hersenchemie.
  En natuurlijk ook of er een verschil hiertussen bestaat bij mannen.
  Alleen hoe kom je aan een brein van mensen die het alleen bij pogingen houden.
  Hiermee krijgt ‘de helpende hand’ of ‘een duwtje in de rug’ een geheel andere betekenis…
  Goed, dit wordt iets te bizar 🙁

 5. pjotr

  De huidige behandeling van depressie (zowel medicamenten als psychotherapie) levert bepaald geen geweldige resultaten op. Als het dus beter kan, is er weer wat gewonnen.

 6. @frans: ja daar zit wel een hoop logica in, even niet aan gedacht 🙂

  @Kurai: ben ook niet zo van de medicijnen maar toch kunnen ontwikkelingen mooie dingen brengen denk ik. Vind het vooral moeilijk welk onderzoek gedegen is en geen verkapte marketingstrategie.

  @Feex: misschien heeft dat wel te maken met van welke stofjes de een meer aanmaakt dan de ander. Hoewel ik veel uitzonderingen ken trouwens 🙂

  @Desiree:: de onderzoeksgroep heeft zich juist gericht op suicide: “De Nijmeegse wetenschappers waren op zoek naar de hoeveelheid urocortine in de hersens van vier, niet met medicijnen behandelde zelfmoordenaars. Dergelijke breinen zijn wereldwijd zeer zeldzaam. Maar toen het onderzoek op heel nieuwe ontdekkingen wees, kreeg de Nijmeegse groep er nog zeven hersenen bij. ”

  @pjotr: dat is ook weer zo, hoewel het nog maa de vraag is of er spectaculaire verbeteringen kunnen komen.

 7. desiree

  Da’s helder.
  ~o)

 8. Y

  Radbout, ik moet daar altijd om giechelen. Radbout was toch de slechterik in de Nederlandse versie van Chip ‘n Dale Rescue Rangers? Maar behalve dat denk ik dat ze mannen als medicijn tegen depressie gewoon viagra moeten geven. Een een toereikende hoeveelheid tegoedbonnen bij de hoeren.
  En misschien een Snickers. Om Mr T. te quoten: “Get on with it!”

 9. heee, dat is apart, dat kan wel eens een heel erg belangrijke vinding zijn. erg interessant, dank voor het plaatsen CiNNer! 🙂

 10. @Y: en welke oplossing bieden we de vrouwen? (En wil ik dat welw eten eigenlijk? 😉 )

  @GobboE: alstublieft 🙂

 11. De oorzaken ook niet vergeten.. depressie zie je veel bij ouderen 25% , is me verteld,bij zieken ,en ook bij drugs en drankverslaving hangen vaak samen met depressie. Dus de onbalans in de hersenen hebben dan ook een mogenlijke oorzaak of gevolg.
  Stel dat je jong bent, redelijk gezond en gebruik verder geen alcohol, drugs of medicatie.
  Dan zal het wel anders werken dan bij een zieke of verslaafde..

  En dan heb je de postnatale depressie .. de manische depresiviteit.
  ook daarin zit verschil..

 12. Weet niet of die verschillen wel zo groot zijn eigenlijk. Depressie bij ziekte of verslaving zal toch niet geheel anders zijn dan depressie vanwege allerlei andere oorzaken die je kan bedenken. Denk eerder dat er verschil is tussen een mentale depressie of een depessie vanwege een onbalans in de hersenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft