Self fulfilling prophecy van de nederlander

Goed, ik mag graag kritiek spuien op nederlandse politiek en maatschappij. Maar op de keper genomen had ons wiegje het doorgaans slechter kunnen treffen. Zonder hongersnoden, guerillabewegingen, breuklijnen, giftige dieren en noem nog maar een dwarsstraat, is eigenlijk het enige wat in de buurt kan komen van ernstig gevaar, het feit dat we nogal onder de zeespiegel vertoeven. Je gaat je dan toch afvragen hoe debiel wij zijn als je dit leest:

Nederlanders maken zich internationaal gezien de meeste zorgen over terrorisme en oorlogen. Daarna volgen milieu en klimaatrampen en ziekten en gezondheid. (…) Bijna tachtig procent is van mening dat er in Nederland groepen actief zijn die de rechtsstaat bedreigen.

Waar zijn we dan in hemelsnaam bang voor? Dat de Friesen zich af willen scheiden, de belgen komen of het Leger van de Heer ons kapot zal bidden? Of dat we getroffen worden door een verwoestende aardbeving of een allesverslindende orkaan?

Verderop blijkt dan dat de nederlander zich niet alleen overmatig zorgen maakt, hij voelt zich blijkbaar ook wat onderdrukt, gekneveld en eenzaam:

Bijna vier op de tien ondervraagden geven aan soms niet, meestal niet of nooit voor de eigen mening te kunnen uitkomen. Het gaat dan vooral om onderwerpen als allochtonen, godsdienst en discriminatie.

Misschien moeten we eens goed in de spiegel en naar de eigen politiek kijken. Want wij maken vooral onszelf bang met campagnes elke rugzak als verdacht te zien en een scala aan kliklijnen omdat je nooit kan weten wat de buurman doet. Ondertussen kan diezelfde buurman dan weer een half jaar dood in de huiskamer liggen, dat valt ‘ons’ immers weer niet op. Bang als we zijn voor onze gezondheid, laten we dan wél weer rustig de gehele gezondheidszorg onder onze kont weg bezuinigen. En hebben we nu al het gevoel niets te mogen zeggen op bijvoorbeeld gebied van godsdienst, waar Hirsch Ballin zijn verruiming en activering van de wet op godsdienstlastering er nog niet door heeft, als dat al gaat gebeuren. Wat overigens toch zomaar zou kunnen, aangezien weinigen nog enig verweer tonen om niet op christen zieltjes te trappen. Wat men dan niet durft te zeggen over allochtonen en discriminatie is me wat onduidelijk. Er wordt volgens mij alleen maar steeds meer gediscrimineerd en niet alleen allochtonen, maar misschien durft men dáár niets van te zeggen. Dat de rechtstaat bedreigd zou worden door actieve groeperingen zie ik ook niet zo, of het moet ons kabinet zijn wat poogt zo snel mogelijk de seculiere staat af te breken. Maar ook die hebben ‘we’ toch fijn zelf in het zadel geholpen.

Het artikel eindigd dat driekwart van de respondenten meent dat we in nederland minder solidair zijn. De helft van de ondervraagden verwacht dat die solidariteit nog verder af zal nemen wegens toenemende individualisering, verharding van de maatschappij en de groter wordende kloof tussen arm en rijk. En zie hier, de self fulfilling prophecy van de nederlander. Want als we dat allemaal maar denken, dan gebeurd het vast en zeker ..

Comments (8)Previous

Godslastering makkelijker straffen

Next

The big 36

8 Comments

 1. Ons kapot bidden?
  Shit, nou doe ik dus helemaal geen oog meer dicht hè.

 2. desiree

  Mooi geblogged Cin, je zou zo langzamerhand een eigen plekje moeten hebben in de krant 🙂

 3. citrientje

  zo alles staat weer in perspectief. Goed geschreven.

 4. Ik behoor tot de minderheid van de nederlanders, want ik maak me niet zo druk om al dat gedoe, en ben niet bang. Het is trouwens wel de schuld van de politiek als dit onderzoek echt klopt..

 5. christinA

  En zie hier, de self fulfilling prophecy van de nederlander.

  Mooi verwoord.

 6. denk dat ik maar eens begin met mijn buren eens uit te nodigen, afgezien van een goedemorgen in het trappenhuis ken ik geen van mijn 112+ medebewoners persoonlijk sinds mijn directe buurman verhuisd is 🙁

 7. De angst groter dan het gevaar zelf:-?

 8. @Greetje: Gewoon de deur dichtgooien doet ook wonderen in dat geval 😉

  @Desiree, Citrientje: tnx 🙂 :”>

  @Redstar: waarom zou het enkel de schuld van de politiek zijn dan? Het is toch de burger die de politiek in meerderheid heeft verkozen, de burger die zich op stang laat jagen en de burger die tegenwoordig zeldzaam in verweer komt als de politiek ongelukkig uitpakt?

  @christinA: tnx

  @Kurai: wie weet een leuke start. Ken mijn buren ook niet enorm goed, maar het zou snel opvallen als er eentje ineens niet meer buiten komt. Vind ik zelf dan ook weer een prettig idee.

  @Feex: dat denk ik wel in dit geval ..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft