Kassa wijst welke weg?

Kassa wijst de weg in legaal downloaden kopt Petra ‘de rest is klapvee’ de Boevere op Marketingfacts, omdat zij vanuit het publiek een en ander kon uitleggen over opsporen van auteursrechtschendingen als broodwinning. Hoewel ..

In het artikel wat Kassa erop deed verschijnen, wordt de blogger eigenlijk vooral neergeplant als lichtelijk stompzinnig en blijkt dat Kassa het zelf geheel niet begrepen heeft:

“[Bloggers doen maar wat] Bedrijven als Cozzmoss spelen hier handig op in. Namens bij hen aangesloten freelance journalisten speurt Cozzmoss het net af naar overtreders van de auteurswet 1912. Indien een overtreder is opgespoord, dan krijgt diegene een schikkingsvoorstel voor het betalen van een boete. Indien dit geweigerd wordt dan volgen er gerechterlijke stappen en wordt de overtreder aangeklaagd door Cozzmoss.”

Cozzmoss is echter geen vertegenwoordiger, zij laten zich auteurhebbend maken op artikelen om zodoende vooral zelf een zakcentje binnen te slepen. Belangrijker kunnen zij onder geen beding een schikkingsvoorstel voor een boete doen. Zij kunnen u in allerlei bewoordingen om geld vragen, maar dat is heel wat anders. Daarnaast is het bovendien nog maar zeer de vraag of de geclaimde bedragen ooit door een rechter toegekend zouden worden. Immers heeft Cozzmoss tot nog toe geen hond hoeven aanklagen en degene die het tot de rechter heeft laten komen, was in geen velden of wegen te bekennen in het programma. Zover ik weet zijn de uitkomsten van die rechtzaak ook nog niet bekend. Maar het kan nog een tikkeltje onduidelijker:

Petra de Boevere, blogger, is van mening dat Cozzmoss misbruik maakt van de blogger, die niet goed op de hoogte is van wat de auteurswet 1912 precies inhoudt. Petra is nu initiatiefnemer van een nieuw meldpunt voor bloggers. Het doel is om bloggers beter op de hoogte te stellen van de auteurswet 1912. Petra denkt dat de huidige auteurswet 1912 sterk verouderd is en aangepast dient te worden aan de huidige internettijdperk. Eén van haar voorstellen is het fair use principe en creative commons.

Gek, want het meldpunt moet eventueel nog opgezet worden op een meeting 20 mei en bij de aankondiging was Ronald van den Hoff toch echt nog de iniatiefnemer van zowel meeting als meldpunt. Waarom we ons dan bij gebrek aan wetskennis kunnen melden bij het meisjevandeslijterij.nl is al helemaal een raadsel, tenzij het de bedoeling is dat je je uit pure ellende kunt komen bezatten. En waar heeft Petra ‘de rest is klapvee’ de Boevere het voorstel gedaan voor fair use en creative commons eigenlijk? Het laatste en enige voorstel was wachten op de meeting 20 mei waar alle antwoorden uit de lucht zullen vallen als zal de messias der heilige auteurswetten tot ons verschijnen.

Buiten deze futiliteiten, is de argumentatie simpel van lik mijn vestje. Immers als het enige doel is klapvee bloggers beter op de hoogste te stellen van wetgeving, heb je geheel geen wetsaanpassing nodig en hoef je zelfs niet richting fair use of gebruik van creative commons te denken. 

Oftewel, waar Marketingfacts blij was met het item, zie ik slechts een hoopje onduidelijkheid staan wat niemand iets wijzer gaat maken. Maar goed, uiteindelijk denkt Petra daar zelf precies zo over, getuige haar commentaar elders:

Petra (ja die op de tribune zat) : [kassa_legaalbloggen] 04-05 10:02: (…) Ik denk dat het onderwerp voor de rest van het publiek (lees klapvee op een uitje) misschien wel wat moeilijk was, maar ik heb wel genoten!

Enfin, ik schat in dat u het als dom klapvee zijnde best zal kunnen volgen. Dus mocht u toch geïnteresseerd zijn in het programma, vanavond om 19:30 Kassa2 op Nederland 2 of bekijk hier de ruwe versie.

Overigens was de uitzending in zijn geheel niet onaardig, verwoordde Petra een prima voorbeeld van geklungel in auteursrechten bij de ANGO en bleek Vincent Evers een leuke internet guru die prettig kan vertellen.

Comments (10)Previous

The big 36

Next

Maatregelen voor bij het afval

9 Comments

 1. Het programma heb ik ook gezien; het was inderdaad geen onaardige uitzending.

  Overigens heb ik op heb weblog van Jolie tegen Petra gezegd: “@Petra: “klapvee op een uitje” –> Dat heb je toch weer fijntjes gezegd.”

  De door jou geciteerde stukken van de webstek van de Vara zijn volgens mij nogal snel geschreven.

 2. christinA

  Net zoals ik elders schreef, ik kreeg niet de indruk dat Kassa zich in de problematiek had verdiept, maar een ‘makkelijke’uitzending voor “klapvee op intuhnet”wilde maken.
  Ik heb inmiddels wel erg weinig vertrouwen in D-day(20 mei) gekregen.

 3. @Nirvana: begrijp net bij Jolie dat Petra wil verwijzen naar een publiek wat alleen kwam om bij een programma aanwezig te zijn voor de leuk. Dat maakt het niet minder denigrerend inderdaad.

  Het stuk van de Vara zal indedaad wel te rap geschreven zijn. Des te erger wellicht, want het verstrekt toch de nodige verkeerde informatie. Frappant vind ik daarbij dat Marketingfacts als Petra geen enkele manier moeite doen iets te corrigeren. Men is blij want ow we zijn zo leuk op tv(?).

  @christinA: Denk ook nog steeds dat het vulsel is geweest. Maar goed, ik zie ook geen poging van Marketingfacts, Petra of Ning om ook maar iets bij te stellen of aan te vullen. Wellicht dat ook zij alleen gaan voor de mediageilheid?

  Het vertrouwen in D-day had ik al niet 🙂

 4. Men is blij want ow we zijn zo leuk op tv(?).

  Nee, men is vooral blij met zichzelf. Veel voorkomend verschijnsel bij paarse broeken en fractieassistenten van de lokale VVD.

 5. christinA

  Nee, men is vooral blij met zichzelf

  De blogger zou meer hebben aan wat minder blijheid en wat meer zaakgerichtheid.

 6. Ik heb de uitzending van Kassa halverwege de nek omgedraaid.
  Om herhaald te krijgen wat een beetje nauwkeurige krantenlezer al weet vind ik zonde van de tijd 😉

 7. Verrek, die bestaan ook nog. Mensen die kranten lezen. Een echte? Of de gratis krantjes in de trein? Dat zijn dan weer de enige die ik lees, en dan alleen nog De Pers. Verder haal ik alles uit veelvuldige RSS-feeds die binnenkomen op mijn laptop.

 8. @Robert: dat kan ook. Links of rechtsom levert het niets op.

  @christinA: dat sowieso maar ik zie het er niet van komen. Getuige ook het geneuzel wat ik op Marketingfacts kreeg over als-dan, ‘ik heb het druk’ en ‘vraag het maar aan Kassa’. Dat de kop op tv was is belangrijk, dat er nu bij Kassa een hoop geneuzel op de site staat interesseert geen reet. Zegt voldoende.

  @Henk van S: ah, u was niet van het ‘klapvee op een uitje’ wellicht 😉

 9. @ 7 Robert Engel
  Geen trein- of bus-krantjes en op Bevrijdingsdag ben ik weer opnieuw blij dat ik geen telegraaf lees ook, die door sommige mensen hardnekkig een krant wordt genoemd 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft