Maatregelen voor bij het afval

PvdA en CDA dreigen de Nederlandse Mededingingsautoriteit op de supermarkten af te sturen als deze onder het mom van verpakkingsbelasting de prijzen te veel laten stijgen.

Dreigende taal voor de partijen die zelf toch ook tusen neus en lippen door 125 van de 240 miljoen wegsnoepen. Netjes begroot, tenslotte verwachten zij zelf absoluut niet dat er ook maar iemand verpakkingsmateriaal gaat minderen. Hoewel, er wordt blijkbaar wel verwacht dat fabrikanten gaan switchen van plastic naar papier en karton. Niet omdat het beter is voor het milieu natuurlijk. Papier en karton worden lager belast en wie maalt er dan nog om een regenwoudje meer of minder.

Kwam ik nog wel tegen dat de afvalstoffenheffing flink verlaagd moet worden. Jammer dat we daar dan nog niets van hebben mogen vernemen. Sterker, de afvalstoffenheffing is dit jaar gemiddeld dertien procent gestegen…

 

Comments (10)Previous

Kassa wijst welke weg?

Next

Henk Blanken: dit deugt niet

9 Comments

 1. bizar zeg…typisch weer de overheid

 2. Het blijft gewoon allemaal om geld draaien. Ook bij de consument helaas. Dus massaal weigeren koekjes te kopen die in minstens twee wikkels verpakt zitten werkt niet omdat je landelijk hooguit een paar honderd mensen meekrijgt.

 3. christinA

  Gisteren vertelde mij iemand dat ze bij het boodschappen doen de dubbele verpakkingen in de winkel achterliet. Op de vraag van het personeel waarom, antwoordde ze: jullie verpakken het zo, dan mogen jullie het ook houden.
  Ik vind het wel een goed idee, als veel mensen zoiets doen, dan verminderen de huishoudens ook nog hun afvalberg.:);))

 4. @GobboE: ja, wat ook erg is dat dat zo typisch is ..

  @Terrebel: dat vrees ik ook. Hoewel ik ergens ook denk dat de dingen eens wat dichter bij de bron aangepakt moeten worden als men écht milieubewust bezig wil zijn. Heb het idee dat het met onze spaarlampjes en scheiden van afval water naar de zee dragen is, als overheden en bedrijfsleven niet veel doen.

  @christinA: Was eigenlijk begonnen met: “Als ik nu naar de supermarkt ga en de aardappelen, paprika’s, komkommers etcetera ontdoe van de verpakking en dán naar de kassa ga, betaal ik dan geen verpakkingsbelasting?” Denk dat veel mensen allang balen van de hoeveelheid verpakking die overbodig zijn. Maar denk ook dat terrebel een punt heeft en te weinig mensen er aan mee willen doen.

 5. Verpakkingsbelasting… hoe verzinnen ze het. Zelfs mijn spellingscontrole herkend het woord niet en ik weiger om het toe te voegen aan het woordenboek. 😉

 6. Karton wordt hoofdzakelijk van oud papier gemaakt en heeft als zodanig juist een regenwoud beschermende functie.

 7. christinA

  oud papier

  En papier groeit aan de bomen?

 8. Er moet verplicht op een verpakking staan (weer een etiket) waarom de fabrikant voor een bepaalde verpakking kiest.
  Zo in de trant van:
  Ik fabrikant van ….. verpak mijn troep milieu-onvriendelijk omdat u toch wel zo stom ben er € ?,?? voor te betalen.
  Er is overigens een aardige ontwikkeling gaande; zie:
  http://www.kennislink.nl/web/show?id=184972
  Nadeel kan natuurlijk zijn dat de mais schaars wordt.
  Voordeel is dat dit
  http://www.greenpeace.nl/news/vandalisme-in-onze-oceanen
  misschien afneemt

 9. Op zich wel terecht dat de supermarkten hierop aangesproken worden, als ze de prijzen omhoog willen gooien, prima, maar dan niet onder het mom van een of andere heffing terwijl dat dus slechts de oorzaak van een klein percentage van die prijsstijging is. Wat zo jammer is aan die verpakkingsbelasting is dat het niet is alsof de consument een keuze heeft. Tuurlijk, als ik naar Lush ga, dan krijg ik mijn volledige biologische cosmetica mee in een papieren zak van gerycled papier, maar in de gemiddelde supermarkt bijv is het toch echt een plastic tas of geen tas (geen tas dus), en als je eten wilt kopen dan krijg je die berg plastic er meteen bij cadeau. En het is echt nergens voor nodig, hier in Roemenie heb ik maar de helft aan verpakkingszooi. Helaas heb ik hier dan weer niet de mogelijkheid die kleinere berg verpakkingsmateriaal te scheiden voor recycling. Zo is er altijd wel weer wat 😉

  @Christina: Nee, papier groeit niet aan bomen, maar wordt wel van bomen gemaakt, en als we dat papier dan recyclen hoeven er dus minder bomen gekapt te worden. Bovendien kunnen we gelukkig ook weer nieuwe bomen planten, terwijl de vervuiling die plastic veroorzaakt maar moeilijk weer ongedaan gemaakt kan worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft