Overheid tot in de ijskast

Vijftien procent van alle respondenten heeft er geen probleem mee als de overheid via een klantenkaart van de supermarkt wordt gewaarschuwd als er te veel ongezonde producten worden gekocht.

Ok, het is een opiniepeiling van Maurice de Hond, die wijken wel vaker een eind af. Maar toch, wie wil er nu in hemelsnaam dat de overheid rechtstreeks op de hoogte gebracht wordt van jouw koopgedrag? En misschien nog belangrijker, wat zouden die mensen als vervolg hierop zien? Dat je een brief krijgt “In naam de koningin, u mag wel eens wat gezonder gaan inslaan”. Of dat de inspectie van volksgezondheid de ijskast komt controleren?

Enfin, verder niets nieuws onder de zon. De niet-gebruiker wil allerlei genotsmiddelen best belast zien, de gebruiker vanzelfsprekend liever niet. Het gros wil best gestimuleerd worden tot gezond gedrag, als het maar niets kost.

Comments (9)Previous

Openhartig of niet ..

Next

Mijn vader de waarzegger

9 Comments

 1. christinA

  Ik wist allang waarom ik geen klantenkaart van de supermarkt heb.

 2. Renald

  Gelukkig denkt 85% daar kennelijk anders over. Wel zou ik het interessant vinden één maal per bv. jaar van mijn favoriete supermarkt een totaal overzicht van mijn ingeslagen consumptie-goederen zou krijgen. Dat scheelt heel wat bonnetjes sparen.

 3. pjotr

  Hoeveel procent van de Nederlanders bleek niet in staat eenvoudige zinnen te begrijpen? Zou het ongeveer het genoemde percentage kunnen zijn?

 4. @christinA: heel hypocriet ik wel, betaal toch al indirect voor de rocksvijfjes die ik dan ook wel wil hebben. Wat dat aangaat kan elke gek waarschijnlijk al lang en breed opvragen wat ik zo aan boodschappen doe. Maar om nou vrijwillig te zeggen dat die gegevens op de post richting overheid kunnen, sterkt me toch te ver.

  @Renald: invoeren in excell? Het is wat meer werk maar dan heb je ook wat.

  @pjotr: LOL Zou zomaar kunnen ..

 5. De overheid moet voorwaarden scheppen waardoor ik over schoon drinkwater kan beschikken en winkeliers mij geen bedorven etenswaar verkopen. De overheid (ongeveer hetzelfde als Unilever) hoort niet in mijn boodschappenwagentje, mijn koelkast en mijn keuken thuis. Daar ben ik de baas en vrij om te bepalen of ik van voortreffelijke ingrediënten een even voortreffelijke maaltijd of iets ongezonds maak. Voorts ben ik van mening dat het onze gezondheid ten goede komt als gezondheidsclaims op voedingsmiddelen verboden zouden worden. Je waant je langzamerhand in een apotheek als je boodschappen in de buurtsuper doet.

 6. dat zat er idd aan te komen, maar ik vind dat de overheid zich niet in deze mate met de burger dient te bemoeien? What’s next? Meningsuiting? Censuur?

 7. waar is de zelfredzaamheid van het CDA gebleven?

  wie zegt dat wat ik koop, ik ook daadwerkelijk voor het door hen beoogde doeleind gebruik? of voor mezelf? Misschien maak ik wel frituurvet sculpturen.. koop ik sigaretten voor mijn bejaarde buurmannen en vrouwen die slecht ter been zijn..

  het is tijd dat het kabinet weer even met zomer reces gaat, daarna mag het wat mijn betreft wel wegblijven of terugkomen en weer eens flink gaan vallen….

 8. @Metabool: En als al die aanwijzingen in de supermarkt nu nog zouden kloppen, maar dat is ook al behoorlijk discutabel. Een beroerde apotheek als buurtsuper dus ..

  @GobboE: pogingen censuur op te leggen waren al eerder aan bod 😉

  @Kurai: het was de opinie van de burger zelf he. Ok, d eburger die gepeild wordt door maurice de Hond maar in elk geval geen kabinetsplan 🙂

 9. De beheerde4r van het clubgebouw van de motorclub kan een flinke stapel ernstige vermaningen tegemoet zien als dit werkelijkheid wordt: die koopt flinke ladingen bier, drank, limonade, zoutjes, snacks e.d. in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft