Weg vrijheid van meningsuiting

Toen Theo van Gogh doodgeschoten werd stond ook de politiek brullend bij luidruchtige tochten en ander vertoon. De boodschap: vrijheid van meningsuiting is een groot goed! Toen de Deense cartoonist werd bedreigd was de politiek opnieuw verbolgen, hoewel al wat minder. Vrijheid van meningsuiting was een groot goed maar .. en .. bovendien .. Toen Geert Wilders een knutselwerkje uit wilde brengen, stond de politiek al op de achterste benen. Niets vrijheid van meningsuiting. Niemand beledigen, dát is de norm.

En dat moge duidelijk zijn. Want u heeft vast al vernomen dat Gregorius Nekschot vandaag werd aangehouden. Meteen maar 24 uur in plaats van de gebruikelijke zes want hee, wat is vrijheid van meningsuiting nu nog tegenwoordig? Een crimineel delict van een zwaardere categorie als je het OM moet geloven …

Comments (36)Previous

Geen claim maar 'vriendelijk' advies

Next

Weg vrijheid van meningsuiting (2)

36 Comments

 1. Ik las op de site van De Pers wat de strekking van zijn cartoons is en gelijk ook wat voorbeelden. Ik vind het een moeilijk geval omdat ik bij vrijheid van meningsuiting dus denk aan een mening die geuit wordt. In deze cartoons kon ik de mening niet ontdekken, ze waren voor mijn gevoel puur bedoelt om te beledigen. En hoewel deze maatregelen echt overdreven waren is het misschien wel goed als we iets meer stelling nemen tegen het beledigen puur voor het beledigen. Vooral ook omdat je er alleen maar meer extreem gedrag mee oproept.

  Wat ik wel weer gelijk dacht is, als die cartoons over het Christendom waren geweest had er geen haan naar gekraait. Dat stoort me dan wel weer, die dubbele maten.

 2. Te gek voor woorden. Maar ja, dat vind ik ook van Nekschot.

 3. Tot mijn grote schaamte moet ik toegeven dat ik altijd gedacht heb dat vrijheid van meningsuiting inhield dat je als burger ongestraft kritiek mocht uiten of medeburgers, politiek en (overheids)organen en daar je mening over openbaar mocht maken zonder dat je daar op kon worden aangesproken. Nu begrijp ik dat ik in mijn naïviteit over het hoofd heb gezien dat het ook moest worden geïnterpreteerd als legitimatie om mensen en groepen straffeloos te beledigen en belachelijk te maken.

  Stom he…

 4. Ronald

  @Cinner, was 36 uur meen ik

  @SillyCrazyMe , het gaat helemaal niet om de inhoud van de cartoons, het gaat om de gebruikte methoden van het OM.
  Als Cinner dingen gaat schrijven die de overheid niet zint, maar de overheid er wettelijk niks aan kan doen, dan zouden ze haar van bed kunnen lichten en zodoende haar schuilnaam kapot maken en haar het werken dus effectief onmogelijk maken.
  Dit gaat dus niet over vrijheid van meningsuiting, maar over de vrijheid om anoniem dingen te mogen publiceren, dat is de kern van dit verhaal.
  Wat nu als de overheid dit had gedaan met Eduard Douwe Dekkers, zo vlak voordat hij Max Havelaar had gepubliceerd, dan was Multatuli misschien al kapot geweest en het boek Max Havelaar misschien nooit gepubliceerd.

  En dat is het werkelijke gevaar van deze arrestatie, dat men het publicisten onmogelijk probeerd te maken om anoniem te werken.

 5. het wordt enger en enger: het eerst willen ze weten wie waar op welk moment s (dmv ov-chip kaart en kilometerheffing een fluitje van een cent) en dan de opninie en de vrije meneing de das om doen. erg als het boek 1984

 6. @SillyCrazyYou: wat Ronald al zegt is het punt hoe er mee om gegaan is. Als iets geinterpreteerd wordt als extreem beledigend, dan kan dat bij de rechter voorgelegd worden. Normaal krijg je dan een dagvaarding. Maar deze mijnheer werd door tien man politie van zijn bed gelicht, 36 uur vastgehouden etcetera. Dat is een ernstigere behandeling dan die gegeven wordt als je je buurman in elkaar hebt geslagen!

  En jij ziet ongelijkheid in d ebeledigende partij. Er zit een nog grotere ongelijkheid in de beledigende partij. De Imam met absurde uitspraken wordt uitgenodigd bij Pauw en Witteman, de cartoonist wordt opgepakt alsof hij een moordernaar is. Daar zie ik geen normale stellingname in.

  @Leibele: vind je het in verhouding staan dan?

  @Suffie: ah, ik begrijp dat je het een goed iets vind dat zaken niet gewoon voor de rechter ter beoordeling komen maar we mensen gewoon maar oppakken, vasthouden etcetera alsof ze net hun buurman hebben omgebracht?

  @Ronald: ja het bleek anderhalve dag te zijn.

  @GobboE: en blijkbaar voldoende burgers die er niets mis mee vinden, dat vind ik ook wel wat griezelig.

 7. @Cinner: Voor de de juiste procedure in strafzaken, zie het Wetboek van Strafvordering. Er is aangifte gedaan van een misdrijf waarop aanhouding buiten heterdaad en voorlopige hechtenis is toegestaan. Het OM beoordeelt niet of dit terecht is of niet, maar laat deze zaak door de politie onderzoeken om het vervolgens voor de rechter te brengen. En daarbij hoort aanhouding en, als het onderzoek dat noodzakelijk maakt, ook een inverzekeringstelling.

 8. Ronald

  @Suffie, er is geen politie onderzoek gedaan, Nekschot is gearresteerd op bevel van Officier van Justie Paul Velleman op basis van een rapport van het LECD waarvan diezelfde Velleman de voorzitter is.

 9. christinA

  Het onderzoek van het LECD richt zich verder op de identiteit van betrokkenen. Daaronder vallen onder meer de maker van de cartoons en degene die deze op een website plaatsen of op andere wijze openbaar maken. Na afronding van het onderzoek zal een beslissing worden genomen over de afdoening van de zaak.

  Deze zin.

 10. Hij is niet vandaag aangehouden, maar maandag.;-)

 11. Aparte tekst kreeg ik na mijn reactie.

  Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at /home/cinnernl/domains/cinner.com/public_html/wordpress/wp-content/plugins/SK2/sk2_second_chance.php:2) in /home/cinnernl/domains/cinner.com/public_html/wordpress/wp-content/plugins/Bad-Behavior/bad-behavior/screener.inc.php on line 8
  Thank you. Your comment has been approved.

 12. christinA

  In Amsterdam is afgelopen dinsdag bij een doorzoeking in een onderzoek naar discriminerende cartoons één persoon aangehouden en materiaal in beslag genomen. De doorzoeking volgt op een onderzoek dat het Openbaar Ministerie (OM) verleden jaar startte naar cartoons van ‘Gregorius Nekschot’. De aangehouden persoon is na verhoor heengezonden.

  O.M.

 13. MeisjeMeisje

  Ik word kotsmisselijk hiervan. Als je de politie nodig hebt omdat je leven in gevaar is, komen ze niet. Maar omdat iemand stripjes tekent, al dan niet beledigend (dit laat ik even in het midden) dan moeten ze met tien man binnenvallen. Hondsberoerd word ik hiervan. Je zou accuut gaan emigreren.

 14. Renald

  Auteur Joshua Livestro vroeg zich in een artikel af waarom Knorretje weg moest en gaf daarbij een aantal andere voorbeelden van wat hij noemt de West-Europese zelf-islamiseringscampagne. Hij stelde dat politiek correcte beleidsmakers frequenter onderwerpen opmerken die voor islamitische medelanders ongewenst zijn en dit alszodanig wensen aan te passen.

  Het artikel heeft een andere waarde dan de situatie van Nekschot, toch vind ik de actie van justitie & politie passen in het idee van zelf-islamisering.
  Opnieuw gaat het hier om iemand die zich beledigd voelt. Censuur en sarcasme gaan niet hand-in-hand. Censuur is hier een stevige beperking van meningsuiting omdat een specifieke groep religieuze mensen (waarschijnlijk een beperkt deel ervan) ervoor kiest om zich gekwetst te voelen en daardoor inperking van meningsuiting vraagt.

  Hierbij gebruik ik graag een variant op de vraag van Livestro: “Kunt u bewijzen dat het merendeel van de Nederlandse Islamitische gemeenschap werkelijk problemen heeft met de spotprenten van Nekschot?” Ik verwacht dat namelijk niet, indien dat dan werkelijk blijkt is de actie wel een ernstige inbreuk op de vrijheid van meningsuiting.

 15. maar een iman die haat zaait zit gewoon waar die moet zitten
  …triest, erg triest.

 16. christinA

  Het gaat niet om islamisering.
  Lees dit en misschien zie je waarom het gaat.

 17. @Suffie: Dit staat natuurlijk in geen enkele verhouding. Had hij terroristische plannen? Heeft hij fysiek geweld gebruikt? Iemand aangerand? Kindertjes misbruikt misschien? Had hij wapens of stapels harddrugs in huis? Heet hij stiekem Joran van der Sloot? Welnee, hij heeft een cartoon gemaakt die iemand als beledigend heeft ervaren. Dat rechtvaardigd toch op geen enkele manier dit machtsvertoon. En je maakt mij ook niet wijs dat dit standaardprocedure is als er een klacht is ingediend over een tekening of een tekst! Normaal was geweest als hij was opgeroepen voor een verhoor en de boel eventueel voor de rechter ter beoordeling eindigd.

  Jij bent ook publicist en soms van satirische stukjes die als sexistisch ervaren zouden kunnen worden. Waarom verdedig je deze gang van zaken?

  @MeisjeMeisje: inderdaad, dit gaat geen kant meer op zo.

  @Dolby: mierenneuker 😀

  @christinA: tnx voor de links!

 18. Het onderzoek van het LECD richt zich verder op de identiteit van betrokkenen. Daaronder vallen onder meer de maker van de cartoons en degene die deze op een website plaatsen of op andere wijze openbaar maken.

  Mooi. Morgen mail ik meteen Nekschot met het verzoek om wat verzamelde werken te mogen plaatsen. Laat ik meteen een t-shirt drukken en hang een poster voor mijn raam. Wil men oorlog, dan krijgt men oorlog.

  Lieden die de actie tegen Nekschot goedkeuren verdienen niets anders dan levenslange opsluiting. Dat is immers wat ze verlangen binnen de maatschappij omdat men het meest rekbare begrip dat er bestaat gebruiken om de vrijheid van meningsuiting te beperken. Belediging. Er komen idioten bij Pauw en Witteman die het al als een belediging ervaren als er een glaasje wijn op tafel staat. Zo’n Van de Ven voelt zich waarschijnlijk om dezelfde redenen beledigd. De man pleit voor vrouwenonderdrukken, wenst lieden kanker in het hoofd en is tegen homo’s. En dat moet de man allemaal zelf weten, we leven immers in een vrij land en voor hem geldt die vrijheid ook, maar hij moet dan niet gaan mekkeren. En Nekschot moet met zijn saterische overdrijving vooral doorgaan. Harder dan ooit te voren.

 19. Stefan

  Grondwet:

  Artikel 1
  Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

  Maar wat is discriminatie precies?

  dis·cri·mi·na·tie (dev)
  1 ongeoorloofd onderscheid dat gemaakt wordt op grond van bepaalde kenmerken
  2 onderscheiding

  Is er in het geval van Nekschot dan sprake van discriminatie, zoals het OM beweert? Volgens mij niet, want Nekschot maakt geen onderscheid. Hij maakt dezelfde soort cartoons namelijk ook over gereformeerden e.d.

  Buiten dat zijn mensen niet van hem afhankelijk als zijnde instelling, maar ventileert hij slechts zijn mening op een website.Niemand is verplicht om die website te bezoeken en niemand wordt verboden die website te bezoeken.

  Van een ongeoorloofd onderscheid is in dit geval dus geen sprake. Discriminatie gaat er namelijk van uit dat mensen benadeeld worden, maar daar is Nekschot niet schuldig aan.

  Wat dan wel?

 20. Stefan, het OM en de rechtelijke macht gaat niet uit van een definitie uit de Dikke van Dale, maar van de delichtomschrijving in het Wetboek van Strafrecht, aangevuld met jurisprudentie. En dat zit tekstueel echt anders in elkaar….;-)

 21. Stefan

  Suffie, ik mag hopen dat ze wel uitgaan van de Grondwet? Daar wordt gesproken over discriminatie en daar hangt nou eenmaal een definitie aan vast. Uitgaande van die definitie is hij daar dus niet schuldig aan.

  Wat is dan de delict-omschrijving in het Wetboek van Strafrecht? Wat is de jurispredentie?

  Kom daar eerst maar eens mee, voordat je weer de betweter gaat uithangen.

 22. Stefan

  Laat maar, al gevonden:

  Artikel 90quater
  “Onder discriminatie of discrimineren wordt verstaan elke vorm van onderscheid, elke uitsluiting, beperking of voorkeur, die ten doel heeft of ten gevolge kan hebben dat de erkenning, het genot of de uitoefening op voet van gelijkheid van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden op politiek, economisch, sociaal of cultureel terrein of op andere terreinen van het maatschappelijk leven, wordt teniet gedaan of aangetast.”

  Artikel 137c
  “Hij die zich in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, opzettelijk beledigend uitlaat over een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging of hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.”

  Artikel 137d
  “Hij die in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, aanzet tot haat tegen of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun geslacht of hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.”

  Nooit geweten, maar volgens deze artikelen in het Wetboek van Strafrecht zou hij dus inderdaad schuldig zijn aan discriminatie.

  Maar waarom wordt die Imam dan niet opgepakt?

 23. Daar laat ik mij als betweter niet over uit…..

 24. Stefan

  Echt niet?

 25. @Stefan [21]
  Nu meen ik toch dat deze wetsartikelen eigenlijk bedoeld zijn om een individu te beschermen, c.q. te vrijwaren van discriminatie e.d.
  Is er ooit gebruik gemaakt van deze artikelen om “groepen” genoegdoening te verschaffen 😕
  N.B.
  Wat men ook van die cartoons moge denken:
  Hoe haalt het justitie het in haar harses om voordat de rechter een oordeel geeft cartoons van een site te laten verwijderen.
  Is de inquisitie in ere herstelt?

 26. Voor degenen die zich verwonderen over de geneugten van wetten en de grondwet in nederland heb ik een verbijsterende mededeling. Wetten kunnen gerust in tegenspraak zijn met de grondwet. Nederland heeft geen Hof dat wetten toetst of ze al dan niet mogen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld landen als Amerika. En dat is natuurlijk raar. De grondwet is de hoogste wet van een land, wetten zouden daardoor ongeldig verklaard moeten kunnen worden. En dat kan niet, want een rechter in nederland MAG zich niet met dergelijke zaken bezighouden. En beroep je als burger maar eens op de grondwet. Dat mag helemaal niet, dat is voorbehouden aan de staat. Wij hebben ons te houden aan wat de wet regelt, en dan heb je al snel te maken met wetten als die op smadelijke godslastering. Wat we er dan allemaal aan hebben? Niks. Dat zagen we met Nekschot. En dat zien we straks met de opvolging van Bea. Want wie stelt dat Nederland een democratie is als het staatshoofd door erfopvolging aan de macht komt is een idioot. Maar dat laatste extragratis en voor niets en vooral terzijde.

 27. Ik verwonder me onnoemelijk dezer dagen. Meen me ook te herinneren dat een wet bij invoering getoetst zou worden aan de grondwet of anders geen doorgang kan vinden.

 28. Robert, deze situatie is juist gecreëerd om te voorkomen dat de rechtelijke macht invloed uitoefent op de tot standkoming van onze wetgeving. Iets van scheiding der machten en zo… Of dat goed is of niet is in deze zaak niet zo relevant. Bij de formulering van ieder grondrecht in de grondwet staat namelijk dat dit recht geldt behoudens iedere individuele verantwoordelijkheid volgens de wet. Oftewel: vrijheid van meningsuiting, maar wel met inachtneming van de wetgeving. Daar valt dus niet zo gek veel aan te toetsen…

 29. Stefan

  vrijheid van meningsuiting, maar wel met inachtneming van de wetgeving

  Kom ik nogmaals met de vraag waarom die Imam dan zelf niet vervolgd wordt, of is het inmiddels een gebruikelijk iets in Nederland aan het worden dat men met twee maten meet?

 30. Stefan, de strafbaarheid van een belediging/bedreiging/discriminerende uitlating wordt bepaald aan de hand van een wettelijke omschrijving waarvan de bestanddelen zeer precies moeten overeenkomen met de feitelijke handelingen. Dat wil zeggen dat zaken die op het oog -of zelfs in detail- erg op elkaar lijken toch verschillend kunnen worden beoordeeld. Ik vind het te ver gaan om daar in een reactie een sluitende verhandeling over te geven, maar het is te vergelijken met de kwestie waarom het aftappen van electriciteit als diefstal wordt beschouw, maar het aftappen van een internetaansluiting niet.

  Ik heb de uitzending van Paul en Witteman niet gezien en kan ook niet oordelen of Van der Ven (moge hij ten prooi vallen aan eeuwige jeuk, maar dit terzijde) iets strafbaars heeft gezet. Maar hoe ernstig hij onze klieren ook heeft weten te prikkelen: er is maar één maat waarlangs beide zaken zijn gelegd en dat is de wet.

 31. Ja, en die wet is nogal rekbaar. Natuurlijk kun je stellen dat in de grondwet staat ‘behoudens ieders verantwoordelijkheid jegens de wet, maar dat is natuurlijk een lulverhaal. Nederland en naar ik meen Finland zijn de enige landen waar wetten niet getoests kunnen worden aan de grondwet. Nota bene de belangrijkste wet, onder andere de wet waar onze vrijheden in zijn vastgelegd. Bovendien vind ik de discussie zinloos. Waar we nu mee te maken hebben is een overheid die zich bemoeit met de vrijheid van meningsuiting. Die overheid doet dat doelbewust intimiderend en met groot machtsvertoon. Zelfs als betrek je daar de verantwoording tegenover de wet bij. Het einde is zoek. Ook ik maak kans om opgepakt te worden. Jij, iedereen die een mening heeft die anderen onwelvallig is.

  Daar kun je aan gaan toegeven door te stellen van ja, laten we maar voorzichtig zijn, want het is de wet, maar dat doe ik niet. Ik ga alleen nog maar harder beledigen. Types als Hirsch Ballin verdienen het licht in hun gristelijke ogen niet, en ik verdom het om mezelf aan te passen.

 32. @Suffie: dat vind ik te gemakkelijk klinken. De Imam wenste Geert Wilders op een publieke zender dood door kanker toe en heeft nog wel meer ernstige dingen gezegd, maar die aangiftes werden telkens afgedaan zonder vervolging want er mag heel wat gezegd onder vrijheid van meningsuiting én godsdienst. Bovendien is de massale aangofte tegen Gregorius Nekschot voor elkaar gebokst door een oproep van deze zelfde Imam massaal aangifte te gaan doen.

  Buiten dat is het niet het punt dat cartoons voorgelegd worden aan een rechter vanwege aangifte. Het punt is het kabaal waar het mee gepaard is gegaan. Het geeft een duidelijk signaal: publicist let op wat u publiceert want met wat pech wordt u behandeld als crimineel van de bovenste planken. Het is nota bene aangemerkt als ‘delict in de zwaardere klasse’, een cartoon! Daarnaast heeft het OM niet alleen de aangifte van een cartoon opgevolgd maar de gehele site doorgelicht, uitspraken over gedaan, willen ze betrokkenen mee oppakken (zoals de uitgever, die moet ineens ook op het matje), etcetera.

  Je verdedigd een gevolgd protocol waar dit enorme maatschappelijke consequenties teweeg brengt. Ene Schuld vond dat ik hem op allerlei punten zou beledigen en ciminaliseren. Krijg ik straks ook een smak politie over de vloer, wordt mijn computer en telefoon in beslag genomen en mag ik een uurtje of dertig vast? Wat dat is wat je er ook mee verdedigd: ‘die procedure mag best’.

  @wetgeving: afzonderlijke wetgeving wordt na dorgang in de Tweede Kamer getoetst in de Eerste Kamer. Vroeger werd dat ook tegen d egrondwet gehouden, tegenwoordig niet meer. Maar dat heeft niets te maken met scheiding van machten.

 33. Ik ben bang dat voortzetting hiervan een herhaling van zetten betekent…. Ik laat het hierbij….

 34. @Suffie: dat vind ik jammer. Ook omdat er steeds meer informatie aan het licht komt die eigenlijk alleen meer laat zien dat Nekschot een vreemde uitzonderingspositie in negatieve zin lijkt te hebben gekregen.

 35. @Cinner & Ronald: De maatregelen zijn zwaar overdreven idd, daar ben ik het helemaal mee eens. Onterecht misschien zelfs, en juridisch niet correct.

  Maar Ronald noemde het recht op het anoniem publiceren van zaken en ik weet niet of je dat wel een recht kunt noemen. Iemand die handleidingen ” hoe bouw ik een fikse bom” voor zelfmoordteroristen publiceert doet dit niet zelden ook anoniem/onder een pseudoniem. Als zo’n man opgepakt wordt en zijn anonimiteit wordt afgepakt zodat hij zijn werk niet meer kan doen, kraant geen haan daarna. Logisch natuurlijk, maar dan hebben we het wel over dezelfde rechten die niet gerespecteerd worden, namelijk het recht op het uiten van je mening of simpelweg informatie te verstrekken , en het recht dit anoniem te doen.

  Zo zullen mensen altijd geneigd zijn rechten en het al dan niet respecteren daarvan elke keer anders te zien, naarmate e het wel of niet eens zijn met de mening die gegeven wordt of de informatie die verstrekt wordt.

  Dat zou natuurlijk niet mogen en daarom ben ik het er wel mee eens dat Nekschot nooit zo behandeld had mogen worden, ongeacht de inhoud van zijn cartoons. Maar ik vind de inhoud dus wel onnodig kwetsend en ik ben toch echt geen Moslim, dus kun je nagaan. En ik vind de inhoud ook onverantwoord omdat je weet wat voor een reacties zulke cartoons kunnen oproepen.

  En op zich vind ik zelfs dat er best meer signalen afgegeven zouden mogen worden dat we, juist omdat we toch al vrijheid van meningsuiting hebben, best een beetje fatsoen en respect mogen gebruiken in het uiten van die mening. Omdat er alle ruimte is voor nuances en uitgebreide uitleg van je mening zou juist in een democratisch land mogen verwachten dat mensen wat minder grof zijn in het uiten van die mening. ” Wij” willen respect van “hen” en ” zij” willen respect van ” ons”, maar ondertussen is respect nou net datgene waar het op alle fronten aan ontbreekt.

  Maar goed, de procedure die nu gehanteerd is, is fout. Dat is duidelijk

 36. @SillyCrazyYou: dat zijn allemaal appels en peren als je het mij vraagt. Sowieso zit er een wereld van verschil tussen het maken van handleidingen voor den terrorist of het publiceren van cartoons. (Overigens mag je gerust handleidingen voor een terrorist online zetten, die zijn er al lang, blijkbaar is een cartoon erger tegenwoordig). Maar daarnaast zit er ook verschil tussen een rechter die beoordeeld of de anonimiteit voor een hele wereld verloren zien gaan. Waarom zou nekschot’s identiteit bekend moeten worden gemaakt omdat hij voor de rechter komt? Voor de rechter brengen is een, zijn werk onmogelijk maken omdat dat niet meer anoniem kan is heel wat anders.

  Je hebt het over wederzijds respect maar zegt zelf “En ik vind de inhoud ook onverantwoord omdat je weet wat voor een reacties zulke cartoons kunnen oproepen.” Net als bij de overheid, regeert angst dus. En dat heeft niets met respect te maken. Jij hebt geen respect voor de bommen gooiende terrorist, je bent er bang voor. En daarom zou een cartoonist maar moeten inbinden, moeten we allemaal maar een stukje vrijheid inleveren. Niet vanuit respect, maar vanwege angst. Niet omdat de cartoonist iets verkeerd doet, maar omdat degene met de lange tenen wellicht wel eens iets verkeerd zou kunnen gaan doen. En wat is er gebeurd met respect voor vrijheid van meningsuiting?

  Het is ook frappant hoe de indruk gewekt wordt dat Nekschot alleen anti-moslim cartoons zou tekenen. Vele richtingen, religies, politici of actualiteit komt langs. Maar men is niet bang dat een christen of politicus plots de behoefte voelt de ambassade pla te branden, waar die angst er bij ‘de moslim’ wel is. En dát vind ik ook niet getuigen van respect naar diezelfde moslim toe. Sterker, lijkt me behoorlijk beledigend opgescheept te zitten met een overheid die verwacht dat je elk moment je bomgordel onder je jsje vandaan kan trekken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft