Hamer bouwt image op rug WAJonger?

Ook de PvdA wil als stok achter de deur de mogelijkheid om te korten op de Wajong, de WAO-uitkering voor jonggehandicapten, als ze een ‘passend aanbod om te werken’ of andersoortige dagbesteding weigeren.

Mariette Hamer heeft als verse voorzitter van de PvdA een plan nodig om haar imago te vestigen. Je zou denken dat ze zou gaan voor een eerder gedane verkiezingsbeloftes zoals het overbodig maken van voedselbanken of verbeteren van de zorg. Maar nee, ze besloot tegen alle verkiezingsbeloften te gaan voor een stelselherziening: ingrijpen in de WAJong.

Populistisch gezien een goede strategische zet natuurlijk. Menig politieke partij staart zich al tijden totaal blind op werk, werk en nog meer werk dus daar is weinig weerstand van te verwachten. Menig WAJonger wilde al graag aan het werk maar ziet zich tegengehouden, dus de weerstand daar zal ook niet al te groot zijn. En onze maatschappij is niet dol op arbeidsongeschikten dus in een tijd dat er al amper nog ergens voor gestaan wordt, gaat men alzeker niet staan voor de jonggehandicapte. Appeltje-eitje, iedereen kan voorzitter worden…

Jammer is dan weer wel dat de arbeidsongeschikte opnieuw wordt weggezet als onwillende burger die een financiele stok achter de deur nodig heeft want anders ‘doet ie niks’. Feitelijk zijn er meer voorbeelden van jongeren die met handicap en al wél willen, basis van vrijwilligheid zou waarschijnlijk al prima uitpakken. Maar dan zonder dat mensen gedupeerd raken die echt niet kunnen maar mee moeten in de stroming. Jammer is ook dat opnieuw de arbeidsongeschikte de negatieve consequenties krijgt en de werkgever volop gesubsidieerd zal worden. De eeuwige onwil van werkgevers gehandicapten in dienst te nemen wordt extra beloond door geld bij te leggen. Het heeft nooit gewerkt en zal nu ook ongetwijfeld niet gaan werken.

Persoonlijk vind ik het vooral jammer dat zelfs de ‘dagbesteding’ er aan moet geloven. Een jonggehandicapte die niet serieus meer kan werken, mag geen postzegels verzamelen, een kabouter punniken of leren gitaarspelen met de tenen maar moet verplicht een door de staat uitgekozen ‘hobby’ nemen. Verplicht therapeutisch je dag besteden of halvering van je toch al schamele uitkering. Waarom zelfs dát verplichten?

Ongetwijfeld omdat Mariette Hamer nu eenmaal aan image building aan het doen is …

Comments (9)Previous

Bestaat echt: interdepartementale werkgroep cartoonproblematiek

Next

Moviemeter en Swordstone

9 Comments

 1. Zo,n gehandikapten beleid past goed in een totalitaire staat.

 2. HKH

  LOL Leibelle, JPB als dictator? Maar het is natuurlijk schrijnend dat dit gebeurt. Het zijn wel weer goedkope arbeidskrachten en aangezien de kinderarbeid, voor de zoveelste keer, aan banden gelegd wordt zal dit de nieuwe doelgroep worden…

 3. HKH

  Leibele natuurlijk (tikvout)

 4. patchwork

  En nu de werkgever ook zelf moet meezoeken naar een nieuwe baan voor overtollig personeel…al een lekkere klus met gezonde lui- waarom zou ie dan extra heisa op zijn nek willen nemen?

 5. @Leibele: langzaam worden we communistisch maar dan anders ..

  @patchwork: ow dat wil de werkgever vast wel. Immers de staat regelt het papierwerk en de werkgever krijgt aardig wat gecompenseert, dán willen zij wel goedkope krachten in dienst. Alleen het vervolg he, dat ziet niemand dan weer zitten natuurlijk.

 6. Marc Heeren

  Ik vindt het ongehoord wat ze nu willen doen met de WAHJONG! Die gasten verdien maar 70 a 80% van het minimumloon en dat is al geen vetpot. Daarnaast is het inderdaad zo, dat er goede dagbesteding is voor hen. Iets waar ze allemaal zo’n beetje elke week naar uit kijken om weer mee te mogen maken.

  Helaas spreek uit het ervaring 😮

 7. @Marc: ben ik even het spoor bijster, waar wachten ze wekelijks op dan?

 8. Marc Heeren

  Elke dag wachten om te mogen gaan werken bij de dagbesteding. In het algemeen vol trots

 9. ron

  Hamer is de zoveelste “dame” die d’r stront wil achterlaten.

  Enne Marc, allemaal is Niet waar!

  Laat ons met rust.

  Zeer kwaaie wajonger ben ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft