Vaak gehoord: ‘het kabinet praat met één mond’. Nu is dat onder kabinetten Balkenende behoorlijk discutabel geworden. Maar dat daargelaten, blijkbaar denken ze niet met één brein. Eerder in tegendeel, wat de ene minister nog niet opgebouwd heeft breekt een andere staatsercretaris wel vast af.

Zo werd bijvoorbeeld nog geen maand geleden aangekondigd dat de WAJong aangepakt moet worden. Nu zouden vooral veel jongeren met ADHD of aanverwante stoornis bij het eerste het beste obstakel op school in de WAJong gedumpd worden. Niet nodig, betere begeleiding zou wonderen kunnen doen. Vandaag sprak Jet Bussemaker echter uit te willen bezuinigen op de AWBZ. Met als voorbeeld … juist ja, het afschaffen van huiswerkbegeleiding voor kinderen met ADHD.

En dit is niet incidenteel onder Balkenende IV. Soms lijkt het wel of de bewindslieden elkaar niet eens kennen, laat staan ook maar een clue hebben wat er aan beleid gevormd wordt.

Eigenlijk is dit kabinet slechts eendrachtig als het pluche in het geding is …