Zieke melkkoe

Chronisch zieken en gehandicapten die in een verzorgingshuis zitten, zullen minder zwaar getroffen gaan worden door een nieuwe regeling voor vergoeding van ziektekosten.  (…) Voor deze groep wil Bussemaker wat doen, maar dat zal wel ten koste gaan van andere groepen, omdat er voor de totale regeling geen geld bij komt. Verder …

Chronisch zieken in een verzorgingshuis gaan met deze aanpassing dan niet negen maar ‘slechts’ vier procent achteruit in inkomen. De zelfstandige chronisch zieke waarschijnlijk een stukje meer om dat te bewerkstelligen. Zou de PvdA dat nu verstaan onder ‘de sterkste schouders, de zwaarste lasten’?

In elk geval is het de zoveelste maatregel in de lange rij ‘Geldkist spekken? Waar een chronisch zieke al niet goed voor is’. Want dit soort ingrepen zijn al jaren aan de gang en elk jaar kost het de zieke honderden euro’s per jaar. Het nieuw ziektekostenstelsel met daarop de no-claim regeling en dit jaar het eigen risico, ingrepen in de AWBZ, hogere eigen bijdragen, afschaffen van bepaalde zorg, aanpassingen in de WAO, de lijst is eindeloos. En vooral de mensen met een WAO-uitkering, hollen werkelijk met reuzenstappen achteruit. Immers de ingrepen worden goed gevoeld, de verhogingen en compensaties stellen niets voor. Ter illustratie: pas sinds vorig jaar zijn de uitkeringen weer gekoppeld en de jaarlijkse indexering leverde mij 68 cent per maand netto meer op.

En er is geen houden aan. De groep waar het om gaat kan moeilijk in staking gaan, er is niemand die het ook maar op zou vallen. De politiek is zeer content met zichzelf en vind deze grove bezuinigingen ‘solidair’ en ‘sociaal’.

Ondertussen staat de chronisch zieke bij het grof vuil.

Comments (5)Previous

Conclusie van antwoord

Next

Swordstone – Engel

5 Comments

 1. HKH

  Het wordt tijd voor een nieuw beleid. Ik zie om mij heen ook steeds meer mensen afglijden. Vandag is er 150 miljoen te verdelen en ik maak me ernstige zorgen over de keuzes van CU en CDA (PvdA doet voor het eerst sinds tijden een poging.) Maar en oppoetsen van een kerk staat in schril contrast tot jouw relaas. Bah!

 2. Het is nog steeds niet goed mogelijk een correct en volledig beeld te krijgen van wat er gaat gebeuren met de ziektekostenaftrek. Maar zoals het tot nu toe in de media verschijnt lijkt het er op dat het mij volgend jaar ongeveer 3/4 maandinkomen (netto!) gaat kosten. Zo verdienen ze die verhoging van de WAO van 70 naar 75% – die feitelijk niet eens de gevolgen van jarenlange ontkoppeling compenseerde – wel heel snel dubbel en dwars weer terug. (en mijn uitkering ging na in januari minimaal gestegen te zijn in juni trouwens met ongeveer achteneenhalve euro omlaag – volgens UWV om een reden waarover ik recent bericht had gekregen of binnenkort zou krijgen: ik zit nog te wachten op dat bericht)

 3. Oh: en geen geld beschikbaar? Ze hebben dus de besparing die ze hiermee bereiken (ik meen 800 miljoen) al op voorhand aan iets anders uitgegeven?! Nogal voorbarig en brutaal als je het mij vraagt.

 4. De Nederlandse gezondheidszorg is echt zorgwekkend…vooral vergeleken met omringende landen als Belgie, Duitsland en de Scandinavische landen: het is hier triest gesteld met de zieke

 5. @HKH: ook al zo’n voorbeeld van absurde politiek. Net als de klimoterheffing waar dan onmiddelijk opnieuw een belastingmaatregel bij moet voor de provincie en de politiek met droge ogen beweerd dat het om lastenverlichting gaat??!!

  @frans: inderdaad en al kan je het niet exact uitrekenen, de schatting is om mismoedig van te worden. Alles wat geld oplevert wordt tegenwoordig bij voorbaat al ingepland trouwens. Dat is niet bijzonder meer geloof ik onder Balkenende-Bos

  @GobboE: de omringende landen kennen weer andere problemen dus ik durf niet meteen te oordelen dat het daar inmiddels veel beter is als hier. Maar dat daargelaten, blijft het hier maar achteruit gaan zonder dat iemand ook maar het idee heeft dat er nog iets mee verbeterd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft