Intussen bij de waterput (2)

Ok, er mag niet gerookt worden in de horeca. En als roker vind ik dat een jammerlijke zaak. Maar nog veel erger vind ik het – gelukkig slechts kleine – groepje anti-rook fascisten die een buitengewone behoefte voor prediken aan de dag legt op het moment. In plaats van in extase van opperste gelukzaligheid de rookrvije kroeg in te duiken, duiken ze liever de rookruimte in om de roker te behandelen alsof met het anti-rookbeleid het IQ van de roker minstens dertig punten is gedaald of struinen ze internetdiscussies af om hun zogenoemde geweldigheid te tonen.

Dat gaat dan nog eens gepaard met gezwam van de bovenste planken. Terwijl ik in een van de meest vervuilde gebieden van Nederland woon, vlakbij een snelweg, een spoorbaan en een industriegebied, wordt me medegedeeld dat het genieten gaat worden van de schone lucht. Mensen die minstens drie dagen per week zo snel mogelijk al hun hersencellen naar de klote zuipen en regelmatig straalbezopen hun tanden uit hun bek vallen als ze niet gewoon totaal van de wereld in de auto stappen, roepen uit dat ik zo ongezond moet zijn want ik rook. Mensen die vanuit de Mac richting de gokkast rennen roepen onderweg uit dat ik wel erg verslaafd moet zijn als ik met een peukje en een cola buiten ga staan. De overgezonde survivalist die het een sport vind zijn nek te riskeren op een berg of graag vrijwillig uit een vliegtuig springt, ziet voor mij nu de ‘gouden kans’ om te stoppen alsof ik godverdomme 24 uur per dag in een café woon.

Het geeft wel aan dat het geheel niet om het roken of zelfs het mee-roken gaat. Het gaat om het zeiken. Het zeuren, het zaniken, het zuigen. Het beter voelen dan de ander op de meest kinderachtige manier mogelijk. Jammer dat daar geen verbod op bestaat. Hoewel, in deze tijden weet je het maar nooit wat het volgende zal zijn …

Het meest absurd was wel de reactie van de lokale politie. Voor verkrachting of mishandeling kan je volgende week een afspraak maken om aangifte te doen. Maar op de vraag wat te doen als iemand in de kroeg weigert een sigaret uit te maken, kon diezelfde politie gebeld worden en ‘staan we in mum van tijd voor de deur’. Natuurlijk. Straks kunnen we 112 bellen, ‘help, er staat een roker binnen!!!’

Comments (33)Previous

Hou (het) maar op!

Next

Slappe koffie oppositie

33 Comments

 1. Afgelopen zondag kwam ik van mijn optreden en fietste naar Café Delftsblauw. Aldaar stak ik onbewust een peuk op, waarop het barmeisje zei dat ik aan het roken was en ik al ‘sorry, sorry’ stamelde en zei keihard begon te lachen. ‘Ik zit maar te kutten,’ zei ze, ‘dat grapje doe ik al bijna de hele week.’ Wij lachen en zij zette de asbak op de bar. ‘Ja, ‘ zei ze, ‘wij geloven er zelf ook nog niet zo in.’ Waarop ik nog wat te drinken bestelde en nog een tweede peuk van harte opstak.

 2. Kuikentje

  Ik heb zelf astma en ik vind het rookverbod in de horeca een zégen! Echt waar.
  Eindelijk weer eens uit eten zonder dat ik de hele avond naar adem zit te snakken, eindelijk naar een bruiloft kunnen gaan zonder dat ik er minstens drie dagen ziek van ben (en nee, da’s niet van de alcohol, want ik drink niet….)

  Maar ik probeer voor de rest gewoon in stilte blij te zijn en kan me goed voorstellen dat je als roker baalt en toch zeker van het gezeur er omheen.
  Het verbod is er nu. Ik zou zeggen: over tot de orde van de dag. Geen gewrijf in de wonde, geen gezeur en geen gekat.

  @Erwin: nou ja…

 3. Renald

  “Ik ken je niet, wil je niet kennen en heb niets met je te maken. Totdat jij een sigaret opsteekt en ongevraagd mijn omgeving beïnvloedt.
  Ik ken je niet, wil je niet kennen en maar heb nu wel, tegen mijn wens in, met je te maken.
  Ik zie je daar roken, het stinkt om je heen en wil je eigenlijk zeggen Hee, je bent hier niet alleen.
  Maar liever negeer ik je nog, want ik wil je niet kennen, ik wil niets met je te maken hebben, ook al beïnvloed je mijn omgeving, daar kan ik zonder een confrontatie niets aan doen. “

  Is een citaat van iemand die gekozen heeft niet te roken.

  De twee belevingswerelden zijn enorm verschillend.

 4. @Renald: zo’n insteek is toch bij voorbaat al om van te walgen. “Ik ken je niet, wil je niet kennen en heb niets met je te maken.” x(
  Nou, dan wil ik van de rest van mijn leven door blijven roken… 😉 daar wil ik ff niet bijhoren!

 5. Renald

  @Angela: Dat is het dus, roken als redmiddel tegen de individualisering van de maatschappij;)

 6. @Renald: Precies !!! 😉

 7. Life sucks… en er komen nog veeeeel meer verboden bij, met deze regering.

 8. Dit klinkt als junkentaal.

 9. Stefan

  Ik heb erg veel last van Renald, wanneer hij het internet gebruikt. Ik ben dan ook voor een algemeen internetverbod voor Renald.

  Als de meerderheid er zo over denkt krijgen we dit voorstel vast wel goedgekeurd.

 10. @Erwin: er is toch nog wat verweer dus 😉

  @Kuikentje: je hoeft niet eens in stilte blij te zijn, heel rumoerig blij zijn zullen veel rokers ook prima begrijpen. Maar idd, dat gezeur over het roken he. Nergens voor nodig. Er is toch een rookverbod en ik sta toch al buiten. Maar eerlijk is eerlijk, het zijn feitelijk maar enkele niet-rokers die geen leven hebben. De meesten zijn net als jij heel normaal.

  Bij de weg, besloten bruiloften zal je toch nog wel eens tegenkomen dat er gerookt zal worden denk ik. Op je eigen bruiloft – en toch best een nerveuze dag – in je trouwjurk buiten gaan staan .. 😉

  Heb je trouwens geen last in een klein cafe dat het sowieso erg benauwd wordt?

  @Renald: Jij bent het ultieme voorbeeld van de achterlijke niet-roker die behoefte heeft na te trappen. Ga lekker in de kroeg genieten van het nieuwe beleid in plaats van je weer eens onuitstaanbaar te maken met voor de hand liggende cliche’s

  @Pascal: en ook dan staat er een groepje vooraan met een vingertje, niet realiserend dat we verzuipen in de regeltjes en de betutteling.

  @Leibele: ook jij bent een ultiem voorbeeld, bevestiging van wat ik schrijf. Rokers worden overal geweerd dus dat ‘moet’ je even in komen wrijven.

  @Stefan: je bent de derde die een verzoek doet alleen al deze week, wie weet ..

 11. Wat een gezeik zeg. Ik ken je niet en wil niks met je te maken hebben. Mooi toch? Ga dan ook niet lopen mekkeren over het feit dat iemand gaat roken. Die ken je niet en je hebt er niks mee te maken. Twee meter verder gaan en de boel is opgelost. En van bruiloften word een mens toch al doodziek, een rookverbod helpt daar niets aan.

 12. Zit er eigenlijk iemand te wachten op dat gezwam van zo’n Leibele of Renald? De opmerking junkentaal van die eerste voegt in elk geval niks toe aan de discussie. Dat is een opmerking van iemand die al jaren geleden door alles en iedereen verlaten is, daarom twee honden heeft en op het internet een uitlaatklep voor zijn vermeende superioriteit vindt. Niet nodig en totaal overbodig. Leibele rookt niet, dus Leibele is de verhevene.

  Zo ook met Renald. Die is goed, want die is een ex-roker. Kun je lekker opmerkingen plaatsen die nergens toe doen en die nergens naar leiden. Want hij is ex-roker, heeft het gevaar overwonnen en weet waar hij over praat. Duwt de niet roker in de slachtoffer rol. Goed voor zijn ego, want dan heeft hij iemand om zich over te ontfermen. Kan hij zich uiten als de grote denker, de man met de empathie. Zodat iedereen respect voor hem krijgt.

 13. @Robert Engel: “Zodat iedereen respect voor hem krijgt”. Dat gaat hier niet meer lukken vermoed ik zomaar.:)>-

 14. Renald

  @Cinner: je bent duidelijk chagrijnig door het verbod (schop ende trap).
  @Frans: Och, mijn treurnis, nu ga ik maatschappelijk mislukken, damn…

 15. Stefan

  @ Renald: Je GAAT niet maatschappelijk mislukken, dat BEN je al. Je negering hiervan bevestigd dat in ieder geval.

 16. Grappig toch hoe Renald het spelletje ik reageer niet op Robert Engel volhoudt. Terwijl aan alles wat hij schrijft te merken is dat hij van blinde woede met zijn harses tegen de muur staat te rammen. Beetje een fout in de chi bij dat type. Gevalletje draadje los.

 17. Renald

  @stefan: ik wist niet dat wij hetzelfde niveau delen.

 18. Mensen! Het is toch juist leuk als de Renalds en Leibeles van deze wereld hier reageren? Vooral voor ons lezers, hehehe.

  Ex-rokers zijn over het algemeen de ergste soort niet-rokers, is mijn ervaring. Ik heb geleerd ze te negeren. Althans, hun zure betweterige opmerkingen.

 19. Stefan

  @ Renald: Wij delen ook niet hetzelfde niveau, zo laag bij de grond kom ik niet.

 20. @Adriana: negeren werkt waarschijnlijk prettiger ja. Kan er vooral met mijn hoofd niet bij dat het gezeur begint op het moment dat het naar hun zin is.

  Enfin, ook dat zakt wel af als een en ander gewend is waarschijnlijk. Gisteren voor het eerst geconfronteerd met iemand die last had van mijn rook op het terras. We wisselden van plaats, ook opgelost (ja heus, zo kan het ook 🙂 )

 21. Gisteren voor het eerst geconfronteerd met iemand die last had van mijn rook op het terras. We wisselden van plaats, ook opgelost

  Ik heb mezelf plechtig beloofd om iemand vol op zijn bek te slaan als die last heeft van mijn rook in de open lucht.

  ‘Meneer, ik heb last van uw rook’
  *KA-DENGH*
  ‘Hier, hebbie wat om last van te hebben. Een gebroken kaak. Mongool.’

 22. @Stefan

  En gelijk heb je. Check dan die comment van onze troll.

 23. @Robert: Ja er waren er meer die vonden dat ik dat had moeten doen. Maar goed, ze zat ook precies in een briesje waardoor ze wel erg vol in de rook zat. Je kent me toch 🙂

 24. Dan gaat ze in een ander briesje zitten. Of ze sterft twintig jaar later een langzame dood. Eigen schuld, had ze die ene keer maar niet in dat briesje moeten gaan zitten.

 25. Renald

  @Stefan: dat had ik kunnen weten. Daar ben je veel te stug voor.

 26. @Robert: sommige mensen hebben normaal last van in de rook zitten. Doet het zo’n pijn om daar rekening mee te houden? 😉

 27. Stefan

  @ Renald: It takes one to know one…

 28. Renald

  @Stefan: check mate 🙂

 29. @cinner

  Ja.want die types hebben geen last van je rook, maar omdat je rookt.

 30. @Robert: het ging om iemand die ik ken en doorgaans gezellig mee buiten gaat zitten, zal wel loslopen 🙂

 31. Dan is het nog makkelijker om een daad te stellen. Uitstoten, nooit meer op de verjaardagen komen en uit je mobiele telefoon halen. Ex-communiceren.

 32. Ik rook dus ik besta ~o)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft