Buma/Stemra niet blij met Neelie

De Europese Commissie liberaliseert de markt voor auteursrechtenorganisaties. Buma/Stemra vreest voor zijn eigen voortbestaan. (…) Mededingingscommissaris Neelie Kroes heeft auteursrechtenorganisaties zoals het Nederlandse Buma/Stemra gedwongen om hun monopolie op te geven. Artiesten mogen voortaan zelf kiezen welke organisatie hen vertegenwoordigt, en omroepen of digitale muziekwinkels zoals Apple’s iTunes kunnen nu bij één organisatie voor heel Europa de rechten afkopen. Verder …

Met dit besluit is het de bedoeling dat componisten en artiesten een betere dienstverlening geboden krijgen bij het incasseren van vergoedingen waar zij recht op hebben en de markt in zijn geheel wat losser wordt voor zowel auteur als gebruiker. 

Plotseling is de idealistische Buma/Stemra zo idealistisch niet meer. Plotseling gaat het geheel niet om rechten van makers van werk. Het gaat om de kassa en dan wel de eigen kassa.

Buma/Stemra heeft een klacht ingediende bij de antitrustinstanties van de Europese Commissie. De organisatie eist garanties om te voorkomen dat er een Europees monopolie op de markt voor auteursrechtenorganisaties ontstaat.

ja ja. Monopolieposities zijn dan ook alleen leuk als je die zelf bezit nietwaar ..

Comments (5)Previous

Nederlandse vrouw relaxed

Next

Big Brother is watching the little ones

4 Comments

  1. Een klacht tegen een nog niet bestaand trust/monopoly? Wie willen ze daarvoor laten veroordelen? En tegen monopolieposities treedt de EU nu juist zeer scherp op: zie de problemen bij Fortis omdat ze verplicht een deel van de overgenomen ABN aktiviteiten weer af moesten stoten om niet te groot te worden of het onderzoek dat nu gedaan wordt naar de fusie tussen Campina en Friesland. Dat roepen om garanties lijkt me dus ietwat overbodig én voorbarig.

  2. Opa-Buiswater

    Buma….idealisme..??? Hoeveel heeft u al op vanavond..? >:)

  3. @frans: steker, de liberalisering is besloten om de monopolieposities op te heffen. Wat mij in dit geval geen slecht idee lijkt. maar wellicht denken artiesten daar anders over, die hebben er echt mee te maken.

    @Opa: Nou ja, ik heb z enooit als idealistisch bezien. Zij zelf hebben zich dan wel zo gepresenteerd. Enneuh, slechts een litertje cola doet de truuk 😉

  4. En zo krijgen we dus nog veel en veel meer Cozzmossen. Juich dus maar niet te vroeg!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft