De belastingdienst: hoe gek kan je het maken?

De Belastingdienst probeert uit of inspecteurs meer op hun onderbuikgevoel af kunnen gaan bij controles. Verder …

Mij doet het erg denken aan goedgekeurd worden voor de WAO omdat ‘u er niet zo ziek uit ziet’. Maar wellicht bent u laaiend enthousiast?

Via Iamzero

Comments (7)Previous

Roddel en achterklap

Next

Economische teruggang, ben je gek ..

7 Comments

 1. Arlo

  Lijkt me een goed plan. Je onderbuikgevoel gebruiken als voorselectie. Volgens mij is het je onderbewustzijn wat wil zeggen “hier zit een luchtje aan”. Onbewust kun je dingen opgemerkt hebben die je niet bewust opgemerkt hebt. En aan de hand daarvan kun je de beslissing nemen of je al dan niet de zaak verder onderzoekt. Uiteindelijk zal een inspecteur toch naar de feiten moeten kijken; hij zal zich aan wetten, richtlijnen en regels moeten houden. Ik denk dat ze hiermee efficiënter kunnen werken, dat ze dus minder tijd besteden aan zaken die uiteindelijk toch blijken te kloppen en meer aan zaken die niet deugen.

 2. Dat ze uiteindelijk op feiten en cijfers af zullen moeten gaan, heb je gelijk in. Toch vraag ik me af of dit niet de deur open zet naar misvattingen en misstanden. Dat zo’n inspecteur even mis zit met zijn onderbuik en jij door de mangel gehaald wordt voor blijkt dat er niets aan het handje is.

  Dat denk ik ook omdat belastinginspecteurs niet bepaald opgeleid worden op intuïtie af te gaan.

 3. Tja, aan de ene kant is het nu zo dat het al of niet controleren van een aangifte in belangrijke mate bepaald wordt door signalen die de computer geeft en ook dat kan tot onterechte verdenkingen leiden. En dat leidt zelden tot onnodig door de mangenl halen van belastingplichtigen: alvorens daartoe over te gaan zal de inspecteur toch iets harders in handen moeten hebben dan een computerrsignaal of zijn intïtieve gevoel dat er iets niet deugd. Wel zal het er misschien toe leiden dat een belastingplichtige wat eerder/vaker met vragen over zijn aangifte geconfronteerd wordt. Maar als die doet waar hij op het formulier voor tekent: “de vragen naar waarheid beantwoorden” mag het niet zo’n probleem zijn die naar tevredenheid te beantwoorden.

  Aan de andere kant ben ik het met je eens dat de rechtlijnigheid en regelvastheid van de doorsnee inspecteur weinig reden geeft om een hoge mate van intuïtie te vermoeden en zullen die computersignalen toch gecontroleerd moeten worden. Weinig werkbesparing op onnodige signalen dus (in tegenstelling tot wat Arlo verwacht), alleen maar meer werk. En gezien de hoeveelheid fouten die nu al gemaakt wordt denk ik niet dat de belastingdienst daar op zit te wachten.

 4. Ja daar zit wat in, je hoeft nog niet door de mangel als men daar extra controleert natuurlijk (neem ik tenminste aan). Blijft het mijn onderbuikgevoel over de onderbuikgevoelens van een belastinginspecteur 😉

 5. mmm. onderbuikgevoel bij belastingadviseurs. en dan zeker zelf heel veel moeite moeten doen om dat onderbuikgevoel weg te kunnen nemen als ze er eens naast zitten omdat je achternaam doet vermoeden dat je weleens iets foutiefs zou kunnen hebben gedeclareerd oid. ik ben er niet zo voor. mede omdat ik veel fouten van de belastingdienst van dichtbij meemaak. (ivm werk). nee. onderbuikgevoel is iets wat je alleen over moet laten aan je moeder, en zelfs zíj heeft het daarmee weleens mis.

 6. belastingdienst..
  *zucht*
  Ze slaan me aan voor bedragen waarbij ik graag het inkomen ervan gehad had willen hebben..werkelijk niet te geloven..hoe gek ze het maken.

  Stalkers..

 7. @Feex: zo’n geval heb ik ook al gehad. Bleek dat ze kennelijk een gecorrigeerde jaaropgave van de werkgever gewoon bij de oude op hadden geteld ipv de oude door de nieuwe te vervangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft