Gemiddelden

Voor de mensen die overtuigd zijn dat er steeds meer doden vallen door roken, meeroken, eten, gebrek aan foliumzuur, en 300 andere vitamines en mineralen, stress, terroristische acties, ‘zinloos’ geweld, zuipen, drugs, auto rijden, geslachtsziekten, krimpend ijs op de noordpool, gebrek aan religie, eenzaamheid of eigenlijk, gewoon leven : 

De levensverwachting voor zowel vrouwen als mannen is de afgelopen vijf jaar gestegen (…) Het aantal sterfgevallen in Nederland is vorig jaar verder gedaald. “Niet eerder was er in Nederland zo’n lange periode van dalende sterfte”

Comments (11)Previous

Vogelaar wil niet voor probleem wijken

Next

Waar rook is, is een terrasje

11 Comments

 1. Die oudjes worden door de medische wetenschap een beetje opgelapt, kosten nog moeite gespaard, en niet vragen hoe, maar ze leven langer. Fijn.

 2. @Pascal: als je kijkt naar de stijging van de levensverwachting op 65 jarige leeftijd is die aanzienlijk minder, de stijging van de levensverwachting bij geboorte (en dat is waar het CBS het over heeft) is vooral gelegen in het kleinere aantal jongeren dat overlijdt voor die 65e verjaardag bereikt wordt, eenmaal 65 jaar leef je gemiddeld niet veel langer dan in 1960 (scheelt als ik het mij goed herinner voor mannen 1,5 jaar).

  Het is dus niet zo zeer het langer in leven houden van oudjes maar juist het in leven houden van jongeren dat voor de stijging zorgt.

 3. @Pascal: wat een zure insteek? Net zo lang geleden was de berichtgeving ook dat ouderen fitter oud worden.

  @frans54: Dat klopt toch niet wat je zegt. Het sterftecijfer is namelijk tegelijk ook gedaald en dalende en daarbij is de daling nog groter bij 70+ dan 60-.

 4. zie dit artikel en dan met name de een na laatste alinea. maar ook de alinea daarvoor is interessant..

 5. Die daling boven 70 jaar en de invloed die dat heeft is overigens ook maar betrekkelijk: als er eerst 100 van de 1000 70 plussers per jaar overleden en nu 87 heb je die daling van 13 % te pakken. Op de totale gemiddelde levensverwachting heeft dat echter niet zo bar veel invloed.

 6. Er speelt nog wel wat meer mee dan NU in haar artikel aanhaalt, zie dit artikel bij rtl, terwijl ook deze publicatie van het CBS – waarop beide artikelen vermoedelijk gebaseerd zijn – een toch wel iets ander beeld schetst dan door het artikel bij NU wordt opgeroepen.

 7. Heb alle artikelen gelezen maar kom niet tot een heel andere conclusie. In het geheel stijgt de levensverwachting en daalt het sterftecijfer. Dat dat niet met 100.000en per jaar gaat lijkt me nogal wiedes, dat verschillen tussen bevolkingsgroepen kleiner wordt is niets mis mee. Dat daar mede een daling in sterfte onder jongere groepen voor nodig is ligt ook nogal voor de hand. Hoe je het ook went, keert of relativeert, de doemscenario’s waarbij we massaal eerder dood zouden gaan aan noem maar willekeurig een oorzaak, is nog steeds niet waar duidelijk.

  En dat is nog steeds het punt wat ik wil maken. Want neem alle door belangenorganisaties gebrachte sterftecijfers en waarschuwingen – van roken tot slechte luchtverversing in huizen tot bedenk een dwarsstraat – bij elkaar en je je zou denken dat we langzaam maar zeker aan het uitsterven zijn.

  Dus het NU artikel geeft mij nog steeds precies dat gevoel. Nederlanders horen graag hel en verdoemenis maar dat wil niet zeggen dat het waar is.

 8. Cin: wat dat betreft moet je er wel rekening mee houden dat die sterftecijfers en levensverwachting gebaseerd zijn op historische cijfers, van mensen die al overleden zijn. De voorspellende waarde is dus heel betrekkelijk, ook hier geven resultaten uit het verleden geen garanties voor de toekomst.

  Dat geldt ook voor die doemscenario’s overigens, maar daar zitten wel bekende gegevens over sterfte tgv b.v. smog achter die geëxtrapoleerd zijn voor verergering van die factor. Er zitten in die doemscenario’s wel ongetwijfeld een berg dubbeltellingen: iemand die op zijn 40e eerder overlijdt door longproblemen tgv de slechte luchtkwaliteit kan dat natuurlijk niet op zijn 60e nog een keer doen tgv b.v.roken. Met dat soort kruiseffecten wordt vaak echter geen rekening gehouden.

 9. Dat is toch positief nieuws, toch? Nu hopen de de nare en dodelijke ziektes aangepakt kunnen worden.

 10. @frans: al is alles relatief, blijft toch rechtop staan dat er de laatste jaren minder mensen overleden zijn en niet meer, zoals alle doemscenario’s ons willen doen geloven.

  @GobboE: precies, dat vond ik nou ook 🙂

 11. Oh jee, nog meer van die verdomde vergrijzing hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft