DE uitslag

Eind 2002 kreeg ik door middel van bevolkingsonderzoek te horen dat ik voorstadium baarmoederhalskanker had. En waar mijn angstige aangeven in die richting al vijf jaar door elke arts was genegeerd, vielen nu de woorden ‘ernstig’, ‘spoed’ en ‘morgenochtend een afspraak bij de gynaecoloog’. Een lisexcisie volgde, de uitslag daarvan zowel beroerd als lullig. Beroerd omdat het al op het randje van kanker zat. Lullig omdat het om langzaamgroeiende cellen ging waar ik zeker tien jaar of langer mee rond wandelde. Gynaecoloog als ik besloten dat mijn toenmalige huisarts een onnoemelijke lul was.

Een conisatie volgde en ik had geluk, daarmee kon alles in een keer worden weggehaald. Poliklinisch, een behandeling bij de tandarts duurt doorgaans langer. Eigenlijk waren de slopende zenuwen bij voorbaat (hee, ze gaan in je baarmoeder snijden terwijl je wakker zit te wezen hé) en de zes weken geen sex daarna het vervelendst. De gynaecoloog was laaiend enthousiast over zijn kunststukje.

Gek genoeg had ik toen op geen enkele manier het idee dat het echt verkeerd zou kunnen aflopen. Was ik voornamelijk kwaad en verdrietig dat dit een absoluut klote jaar compleet maakte en nog woester dat ik eerder niet serieus was genomen. Het idee ‘ik had er wel aan dood kunnen gaan’ ook al was ik nog niet eens geopereerd.

Hoe anders was dat nu. Totaal gestressed zat ik gapend in de wachtkamer voor mijn laatste checkup. Want zou dit uitstrijkje weer goed zijn, dan was ik er écht vanaf. Dan werd het ‘genezen’ verklaard en dat voelde plots waanzinnig belangrijk! Ik begreep gewoonweg niet dat niet iedereen met mij rijkhalsend naar de dag van de uitslag uitkeek. Tussendoor sloeg de twijfel toe of toeval me niet een loer zou draaien. Op de valreep terug naar af met absurd genoeg nu wel de angst voor doemscenario’s.

Het zal wel een vertraagde reactie zijn geweest ofzo en tja, mijn bedrading heeft wel vaker storing. Natuurlijk was de uitslag zoals iedereen verwachtte .. prima in orde!

Comments (15)Previous

Duyvendak en zijn 'goede zaak'

Next

Leugen over baarmoederhalskanker

15 Comments

 1. desiree

  Heftig heftig heftig!!!
  Gefeliciteerd met de uitslag 😡
  En natuurlijk komen alle dingen weer boven van toen en alle jaren daarna.
  Niks storing in de bedrading, dit heeft iedereen al gauw, het is zo menselijk dat dit omhoog komt allemaal.
  Dat het maar altijd weg mag blijven !!!
  @};- 😡

 2. Mick

  Ik ben blij voor je dat de uitslag goed is !!! :)>-
  (voor de rest sluit ik me aan bij Desiree … 🙂 )

 3. Meis, wat een goed nieuws, dit, zeg! Ben blij voor je… 😡

 4. Makes sense(o). Als je je lezers even iets van jouw spanning wilde laten meevoelen is dat prima gelukt met het uitstellen van de einduitslag tot de laatste regel.

  Mooi dat het goed is, hopelijk is dat definitief en blijvend (goed trouwens dat je in die laatste zin de uitslag prima noemt: doktoren hebben de vreemde gewoonte om als er verkeerde zaken worden geconstateerd de uitslag positief te noemen dus dat woord zou nog voor een extra hartverzakking hebben gezorgd) Neem er maar een flinke ~o) choco op.

 5. christinA

  Gefeliciteerd. De lul heb je hopelijk meteen aan de kant gezet als huisarts?

 6. ron

  Feest in de bovenkamer!

  Fijn voor je.

 7. …en dat is het enige wat telt. Toch?:)

 8. christinA

  PS waarom word ik gemodereerd? Omdat ik de u niet door een * heb vervangen?

 9. @iedereen: dankjewel 😡

  @Desiree: ja dat zal wel een vrij universele ractie zijn toch. Het is wel fascinerend, vergat voorheen zelfs vaak wanneer ik moest bellen voor de uitslag. Maar deze was wel heel speciaal 🙂

  @frans: hier bij gynaecologie maken ze geen gebruik van die term gelukkig, die houden het ook op prima.

  @ChristinA: erg genoeg was er dusdanig huisartsen tekort dat ik nog een aantal jaar over de vloer ben gekomen daar. Er volgden nog wat meer misstanden en ruzies en pas vorig jaar kon ik uiteindelijk wisselen (omdat ik ging huilen, niet in hoofdzaak omdat het logisch was dat ik een andere huisarts nodig had).

  Denk dat wordpress liever een sterretje zag. Vreemd, kan me niet herinneren dat er op het woord lul gefilterd werd.

 10. Mooi dat de uitslag goed was: die vermaledijde vijfjaarsgrens is nattevingerwerk, maar net zo goed een houvast. En wat de reacties van je omgeving betreft, hoe zat het ook al weer: voor je kennissen is kanker voorbij als je haar weer is aangegroeid of een maand na de operatie, voor je vrienden een jaar hierna, voor je dokter vijf jaar hierna en voor jezelf is het eigenlijk nooit helemaal weg. Ik hoop dat je die rotperiode achter je kunt laten. Gefeliciteerd in ieder geval!

 11. @Jaco: dat heb je erg mooi verwoord. Het voelt wel als afsluiting moet ik zeggen, meer dan ik had gedacht.

 12. Hee meis, wat een goed nieuws! * maakt rondedansje *

 13. citrientje

  super dat de uitslag goed was.

 14. Ik ben gruwelijk laat maar evengoed: gefeliciteerd met dit resultaat. Ik ben heel blij voor je. 🙂

 15. Dankjewel 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft