UWV als Big Brother

Het UWV blinkt niet uit in klantvriendelijkheid als het gaat om verzamelen van gegevens. Er mag immers niets zomaar gekoppeld worden dus sjouwt u zich een breuk aan papieren die telkens weer opnieuw door het kopieerapparaat moeten. Schuldeisers staan dan weer niet bekend om hun correctheid. Naast vele spookrekeningen die nooit meer in orde te krijgen zijn, willen schuldeisers nog wel eens flink buiten hun boekje rekenen of hardnekkig bij de verkeerde persoon komen afrekenen.

Hoe absurd is het dan dat het UWV plots wél uw werkgever door moet geven aan schuldeisers zodat buiten uw medeweten beslag op loon gelegd kan worden????

Buiten de voorspelbare missers, kan je je bovendien afvragen hoeveel ellende dit gaat opleveren bij mensen die door toevallig ongeluk in de problemen zijn geraakt. Want hoeveel organisaties gaan proberen hiermee de schuldhulpverlening voor te blijven zodat ze maar vast binnen zijn ..

Comments (7)Previous

Waarschuwing

Next

Europese Unie 2.0

7 Comments

 1. desiree

  Welke wet is het dan dat is veranderd dat het UWV deze info moet verschaffen?
  Waar is de grens van wet op privacy???
  En als het voor de rechtbank is geweest, is dan de beschuldigde niet verplicht zijn verkrijgen van inkomen, werkgever of uitkeringsinstantie te melden?
  Dat het gebeurd is een, maar waar komt dit dan vandaan en per wanneer is mijn vraag…
  Het enge is ook dat die deurwaarder dan de hoogte gaat bepalen van wat je nog krijgt, er is een wettelijke ‘beslagvrije voet’, maar ja, daar hoor ik ook het nodige over…
  Die schuldhulpverlening moet veel meer aandacht krijgen voordat ongelukkige zaken en situaties helemaal escaleren, maar dat wil men van de gemeente natuurlijk ook liever niet.
  Sommige mensen maken er echt een zooitje van, maar velen komen door puur ongelukkige zaken echt in het diepe terecht.
  Zie daar maar uit te komen :-s

 2. Renald

  Het schijnt dat de gegevens door het UWV overlegd kunnen worden nadat het vonnis door een deurwaarder is overhandigd en betaling nog steeds uitblijft. Vooralsnog lijken de voorafgaande stappen, inclusief die van een deurwaarder, een behoorlijke reeks.

  Ik kan mij voorstellen dat schuldeisers in een dergelijke situatie eventuele schuldsanering graag voor zijn. Dat duurt lang en levert met enige regelmaat minder op.

 3. Opa-Buiswater

  Zo eenvoudig als de televaag het voorsteld is het natuurlijk helemaal niet. Het UWV mag namelijk helemaal niets….behalve na een gerechtelijke uitspraak en dan nog! Het is in geen enkel opzicht de taak van het UWV om een deurwaarder op welke wijze dan ook inlichtingen te geven over clienten… lijkt mij een mooie zaak voor de hoge raad! Volgens mij voorlopig nog een broodje aap!

 4. Wolvin

  en weetje wat het kromme ook nog eens is… als je als niet- zo-handige-of-ronduit-ongelukkige-met-iets-wat-geld-problemen-die-nog-niet-in-handen-van-deurwaarders-vallen-maar-het-moet-niet-langer-duren-mens aanklopt bij een instantie voor hulp krijg je te horen kom maar terug als je de deurwaarders niet meer kan tellen. Voordat je hulp krijgt moet je ook wel ontiegelijk in de shit zitten. En als je dat wilt voorkomen en dus tijdig om hulp roept word je weg gestuurd. Ze houden elkaar rijk met rente die instanties!

 5. @Wolvin: daarin lijken grote locale verschillen te zitten (wat volgens mij niet zou moeten mogen), kennis van mij bleef na vertrek vriend met de schulden zitten die zonder zijn inkomen en met alleen een bijstandsuitkering nooit op te brengen waren. GKB hier vond het juist goed van haar dat ze kwam voor de situatie totaal uit de hand was gelopen en heeft er voor gezorgd dat een deel van de schulden op het bordje van de ex terecht kwamen en schuldsanering in gang gezet. Het kan dus wel goed.

 6. @Desiree: wat ik begreep, is het al gaande.

  @Renald: bij mij is ooit bijna mijn hele huis (inclusief katten) leeggehaald, vanwege torenhoge schulden van de vorige huurder. Gelukkig was ik thuis maar de hele handel stond voor mijn deur, inclusief politie en gerechtelijk bevel. Was ik niet thuis geweest, hadden ze de deur ingetrapt en had ik mijn katten bij het asiel op kunnen halen. Betreffende mannen keken niet bepaald op van de in mijn ogen enorme blunder. Dat gebeurde volgens hen wel vaker. Ik heb sindsdien niet zo’n groot vertrouwen in die procedures.

  En dat de schuldeiser schuldsanering voor wil zijn zal best, is het nog steeds aan de overheid om ons daar tegen te beschermen in plaats van het in de hand te werken.

  @Opa Buiswater: u lijkt mij wat naief eigenlijk. Er zijn wel vreemdere dingen gaande op het moment, u denkt toch niet dat nog iemand struikelt over een UWV die wat gegevens verstrekt? Waarschijnlijk is het gros blij toe, Nederland heeft niet veel op met de onderkant van de samenleving.

  @Wolvin, frans: mijn ervaring ook ja, weggestuurd worden dus. Het is nogal gemeente afhankelijk wat op zich zelf alweer volslagen absurd is eigenlijk.

 7. Deurwaarders zijn sinds enige tijd aangesloten op de zgn. Polisadministratie van UWV. Daarin zitten alle inkomstenverhoudingen in NL (lonen, uitkeringen, pensioenen, lijfrentes – zie Wikipedia). Gerechtsdeurwaarders kunnen obv sofinummer deze gegevens opvragen en doen dat massaal. Verklaring is dat men bezig is om allerlei oude dossiers op te pakken.

  Los van wat je er van vindt kan in elk geval worden vastgesteld:
  1. dat alles gebeurt obv wetgeving
  2. dat alles loopt via een centraal punt bij de gerechsdeurwaarders en ook UWV alle leveringen registreert.
  3. dat de rechtmatigheid van het gebruik wordt geaudit door externe accountants
  4. dat allerlei min of meer criminele informatieburautjes buitenspel worden gezet.

  Desondanks is er alle reden om wat er hier gebeurt zeer kritisch te volgen, vooral ook omdat UWV deze dienst gratis levert. Voor onethische lieden liggen er grote mogelijkheden om bij te verdienen en deurwaarders hebben niet de beste naam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft