Gesubsidieerd kinderen dumpen

Kindvrije supermarkten, -restaurants en zelfs kindvrije wijken, het strekt wat ver. Overheidscompensatie voor kindloos zijn – lees: de ander krijgt geld dus wil ik het ook – lijkt me nogal overdreven. Maar toch vind ik ook dat onze overheid wel erg kindgericht is en het wel wat érg veel mag kosten. Zeker als je voorbeelden leest als:

“(…) een toelichtingsformulier van de Belastingdienst voor het aanvragen van de kinderopvangtoeslag. Op het formulier staat een rekenvoorbeeld waarbij ouders ‘Dianne en Peter’ extra toeslag voor opvang kunnen aanvragen als zij tijdens de krokusvakantie een weekje naar de zon gaan zonder hun twee kinderen.”

Hoeven we ons meteen niet meer af te vragen waarom er van opvoeding van kinderen tegenwoordig nog maar weinig terecht komt ..

Comments (17)Previous

Rene Froger in de bijstand

Next

Buma zelf in beklaagdenbankje

17 Comments

 1. Vind ik allemaal best. Maar ik zou ook graag zien dat ouders flink in de buidel moeten tasten als hun kinderen de maatschappij schade toebrengen op wat voor manier dan ook.

 2. HKH

  Ik heb zelf twee kinderen en zij gaan drie keer in de week naar de naschoolse opvang. Maar dit slaat echt alles, wat een absurditeit!

 3. ik wil ook wel weg in de krokus vakantie 🙁

 4. @Cornette: ik vind veel best, maar gesubsideerd de kinderen dumpen om op vakantie te gaan… Is het niet al zo dat ouders tot het ‘kind’ 27 jaar is, opdraaien voor schadeposten?

  @HKH: Jij neemt je kinderen hopelijk liever mee op vakantie ook 🙂

  @Kurai: met kinderen?

 5. De schrijvers bij BN/de Stem lijken wat kinds geworden of wel erg verlegen om bladvulling: bij de eerste link wordt zo ongeveer de hele tekst 3 keer herhaald terwijl bij de tweede link de informatie bij de illustratie herhaald wordt. Of proberen ze zo aan te geven hoe dubbel sommige zaken zijjn?

 6. PS: overigens vond ik het altijd een zegen dat ik buiten het hoogseizoen op vakantie kón: scheelt een hoop geld (dus waarom daar ook nog een extra beloning tegenover zou moeten staan snap ik niet helemaal) en bovendien zat ik geheel automatisch op kindvrije campings, liep ik meestal door kindvrije musea – veel schoolexcursies waren er meestal nog niet eind augustus – en keek ik rond in kindvrije steden omdat die kinderen op school zaten.

 7. Ron

  Als oude kinderloze, zou ik toch willen opmerken dat het subsidieren van kinderen, ik bedoel dus het hebben ervan, een uitschieter van jewelste is.
  Het willen ‘nemen’ van kinderen is een keuze, duidelijk mag zijn dat deze vreugde geld kost.

  Ook vind ik dat een kinderloze een subsidie zou moeten krijgen, een soort van vergoeilijking, om in kindervakanties onder te duiken.
  Immers, bewust kinderloze moeten ‘meeroken’.:-?

 8. @Ron: “duidelijk mag zijn dat deze vreugde geld kost.” en dat is nu precies de reden voor die subsidies. In Nederland is het principe altijd geweest te belasten naar draagkracht en een groter gezin heeft omdat er meer mensen van het vbnnenkomende geld moeten leven nu eenmaal minder draagkracht. De keuze voor geen of minder kinderen vindt ik iets anders dan de keuze voor wel of geen breedbeeld plasmascherm en mag van mij best in de mate van belasting mee gewogen worden.

  Een andere vraag is dan natuurlijk wel of men met het compenseren van die draagkracht niet te ver doorgeschoten is Dat vind ik zeker voor die vergoeding voor vakantie zonder de kinderen wel het geval.

 9. Ronald

  Wat een onzin, kinderen worden niet gesubsidieerd, er wordt geinvesteerd, opdat die kinderen er later voor kunnen zorgen dat als wij oud en hulpbehoeftig zijn hunnie de economie draaiende kunnen houden zodat wij niet verhongeren en hulp krijgen als we die nodig hebben.

  Als de kinderlozen niet willen investeren in die kinderen vind ik dat best, maar dan moeten die kinderlozen ook niet zeuren wanneer ze oud zijn hun geen hulp krijgen van diezelfde kinderen.

 10. Stefan

  @ Ronald: Daar gaat het hier niet om he, ik wil best belasting betalen voor onderwijs en dat soort zaken. Het gaat hier om een toeslag zodat je zonder je kinderen op vakantie kunt en daar betaal ik liever niet aan mee. Dan had je maar geen kinderen moeten nemen of je neemt ze maar mee op vakantie.

  Toen iemand in de Gouden Kooi kinderen bleek te hebben vond een grote groep dat ze deze verwaarloosde door zomaar van huis weg te gaan, maar de rest krijgt er geld voor.

  Ondertussen zijn er nog wel voedselbanken in Nederland en gaan WAO’ers en mensen met een AOW er nog elk jaar op achteruit. Krijgen die hulp van die kinderen volgens jou, omdat ze al tientallen jaren meebetalen aan hun opleiding en andere faciliteiten?

  Ik zie ze geen vrijwilligerswerk doen hoor. Sterker nog, ik heb er zelfs nog nooit eentje gezien die een bejaarde helpt oversteken zoals wij dat vroeger deden.

 11. @Ron: die vreugdes moeten onze maatschappij voortzetten, wat ook wel weer wat handigs heeft. Wat dat aangaat vind ik bepaalde subsidies zo gek nog niet. Alleen gaan dit soort subsidies dan wel zes stappen te ver.

  @Ronald: het is niet bepaald een investering in de maatschappij als ouders extra geld krijgen omdat zij zonder kinderen op vakantie willen. Wat Stefan al zegt, dat is toch wel even wat anders dan onderwijs, kinderbijslag of reguliere kinderopvang.

 12. citrientje

  de werkende ouder ja, als zieke ouder krijg je geen cent voor oppas. Ook al betaal je wel belasting. :-w

 13. Damn, dus dát had ik altijd moeten doen van die kinderbijslag!

  *gaat meteen weekendje weg boeken*

 14. @Cinner: met kinderen natuurlijk.. anders moet ik weer oppas regelen, ontvang daar zo 123 geen subsidie voor als gescheiden vader 🙁

 15. @Citrientje: zieken ‘genieten’ vrije tijd begreep ik onlangs x(

  @Greetje: nee nee, náást de kinderbijslag zelfs. Als extra toeslag

  @Kurai: is het alleen voor ouders die samen zijn dan?

 16. HKH

  @ CiNNeR, ik lees je ractie een beetje laat, sorry: druk druk druk. Maar natuurlijk. Geen vakantie zonder de kinderen.

 17. HKH

  @ CiNNeR, ik lees je reactie een beetje laat, sorry: druk druk druk. Maar natuurlijk. Geen vakantie zonder de kinderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft