Buma zelf in beklaagdenbankje

Auteursrechtenorganisatie Buma zag deze keer een rechtzaak tegen henzelf aangespannen door britse zusterorganisatie PRS. En verloren die. Volgens een rechtbank in Haarlem mag de Buma geen licenties meer verstrekken voor online muziekgebruik buiten Nederland.

Voorheen had Buma licenties verstrekt aan de online muziekwinkels Beatport en eMusic voor de verkoop van liedjes in heel Europa, ook van muziek waarvan PRS de rechten beheert. Dat deed zij echter op basis van een overeenkomst uit 2002, die medio 2003 niet verlengd werd.

Op de achtergrond speelt mee dat PRS een van de partijen is, die betrokken is bij de oprichting van een pan-Europese auteursrechtenorganisatie onder de naam CELAS. Buma vreest dat deze een monopoliepostie zullen krijgen wat betreft het beheer van muziekrechten.

Buma zal gerust een punt hebben en de hele auteursrechtenbussiness lijkt er alleen complexer op te worden. Toch komt het op mij nogal eigenaardig over dat een organisatie die meent dat elke particulier voor elke scheet moet betalen, het zelf niet zo nauw neemt met contracten en afspraken. Immers verdienen zij zo aan rechten die door PRS beheerd worden. En dat vinden ze toch in alle gevallen zo’n kwalijke zaak?

Comments (4)Previous

Gesubsidieerd kinderen dumpen

Next

Waarom de stiltes

4 Comments

  1. aiaiaia…dat valt me tegen van Buma dat ze hun eigen zaakjes niet op orde hebben

  2. Ze doen niets anders dan wat ze altijd al doen, geld vragen voor alles waar eventueel iets voor afgedragen zou moeten worden. En als er iemand aan de bel trekt kijken we wel of het terecht was of niet.

  3. Y

    “Nu is Buma op! Eerst had ik Buma in me zak nu heb ik Buma in me kop!”

    (De jeugd van tegenwoordig – De Machine)

  4. HKH

    Dan toch maar weer via een torrent downloaden…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft