Waarom de stiltes

Het was mijn rotsvaste overtuiging: de bodem van de put is de grootste inspiratiebron voor creatievelingen. Komen de mooiste liefdesliedjes ook niet voort uit diep liefdesverdriet? Intense boeken uit donkere gedachtenspinsels? Prachtige schilderijen uit gekte? Ja ik wist het zeker, creativiteit is emotie en ellende een muze. 

In elk geval werkte het voor mij. Mijn meest creatieve periodes zijn de periodes dat ik emotioneel zwaar aan de grond zat. En hoe rottiger ik me voelde, de meer ik mijn weblog vol kladderde.  Of het nu was om me te uiten of om mijzelf af te leiden, vrijwel alle dagen kon ik lekker op mijn toetsenbord hengsten. 

Een paar maanden terug merkte ik ineens, ik heb een depressie. Een heel andere put. En al vond ik werkelijk van alles op de bodem, inspiratie zat daar niet bij. Sommige dagen was er zelfs geen interesse te vinden. Laat staan rotsvaste overtuigingen…

Comments (11)Previous

Buma zelf in beklaagdenbankje

Next

René Froger nog steeds in de bijstand

11 Comments

 1. MIsschien is de creativiteit en de muze die we in de ellende vinden wel hetgeen dat ons net van het randje van de depressie houd, tot we dus net even niet opletten en over de rand in die put donderen…

 2. desiree

  Waardeloos, depressieve gevoelens 🙁
  Weet er veel te veel van, in zulke periodes is het moeilijk om nog te kunnen overzien dat er vast een periode komt waarin men zich niet zo depressief voelt.
  Maar dat voelt zo zinloos en zo onbereikbaar…
  Toch doet het dat wel, en als antidepressiva zou helpen is het beslist een aanrader, maar wel met heel veel voorzichtigheid en de juiste zorg om iemand heen.
  Tot die tijd adem blijven halen, niet leuk maar wel doen!!!
  😡 @};-

 3. christinA

  ik heb een depressie

  Depressies komen en gaan. Hoe rot je je er ook onder voelt.
  Bewijs? Bijvoorbeeld de weerkaarten met lijnen voor hoge- en lagedrukgebieden.

  🙂

 4. @Kurai: dat zou ook goed kunnen. Heb het idee dat ik een lange aanloop genomen heb en toen ergens anders terecht kwam dan ik in gedachten had.

  @Desiree: voorlopig modder ik toch maar zelf door zonder peut of medicijnen. Maar ik blijf ook adem halen hoor! Met soms een flinke zucht.

  @christinA: dan hoop ik snel een verandering van luchtdruk 😉

 5. Er wordt gezegd dat Einstein manisch-depressief was, en zijn briljantste invallen had tijdens zijn depressieve periodes. Jouw depressie werkt de andere kant op, en dat is naast de depressie zelf natuurlijk zwaar klote. Probeer het plezier erin te houden, ook in kleine dingetjes. En ga je nou geen zorgen maken dat je weblog ‘ns een tijdje wat minder gevuld raakt. Dat komt echt wel weer, daarvan ben ik overtuigd.

  Veel sterkte toegewenst, en zucht maar eens flink hoor, dat kan ook opluchten

 6. Zou Einstein die invallen niet juist in zijn manische periodes hebben gekregen? Enfin, ik heb mezelf weer aan de schrijf gekregen, dat is al heel wat. Hopelijk het begin van het einde euh .. u begrijpt 🙂

 7. Zeker, en veel verheugingen van mijn kant. Wat Einstein betreft waren het echt de depressieve periodes. Manische ideeën zijn meestal niet zo realistisch, terwijl depressieve ideeën gemiddeld genomen vaak een overdaad aan realisme hebben. Maar ze komen er veel en veel trager uit.

 8. Klinkt logisch, het manische deel dan. Nog steeds knap dat d egeniale invallen kwamen gedurende de depressie. Wellicht compenseerde zijn IQ daar veel.

 9. MeisjeMeisje

  Depressie. Het woord alleen al ….
  Al maandenlang schiet ikzelf ook steeds heen en weer. Het begon allemaal met de kerst. Ik weet niet wat het is. Dat gaat nu al jaren zo. Maar dan is het meestal na oud en nieuw weer over. Dit jaar niet, en ik zit er nog steeds in. Aan de buitenkant niet, niemand die het ziet, maar zodra ik thuis ben, gaat het masker af. Uitleggen doe ik het al lang niet meer, want mensen snappen het toch niet. Ik weet hoe je je voelt Cin, helaas wel. Ik kan wel zeggen, rustig blijven, trek het je niet zo aan, lig er niet wakker van, pieker niet meer, zet het van je af. Maar dat zijn alle kreten die ik zelf al jaren aanhoor, en wat een averechts effect heeft. Het enige advies wat ik je kan geven is. Blijf je zelf trouw, blijf schrijven en blijf praten. Dat is het enige wat helpt.

  Dikke smok van mij.

 10. Goed advies denk ik en ik doe mijn best (wil niet altijd lukken). Dikke smak terug!!

 11. patchwork

  Hang in there! Tegen de klippen op desnoods! Daar heb je dan weer fysio voor!
  Lukt zelfspot nog? 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft