Werken is leven

“Werk hoort bij het leven. Het geeft gevoel van eigenwaarde”, zei de premier. “Werk is geen noodzakelijk kwaad. Geen bijverschijnsel. Werk helpt ons om te worden wie we zijn. Ons karakter groeit op de werkvloer.

Want niet het gezin maar werk is tegenwoordig de hoeksteen van de samenleving. Waarbij u niet werkt om te leven natuurlijk. Welnee, bent u mal. U leeft om te werken! Zonder werk bent u immers maar een slap aftreksel van een mens.

Ook in deeltijd werken om uw kinderen op te voeden, het huishouden te bestieren, te mantelzorgen of gewoon omdat u het prettig vindt, not done! Dat kweekt maar halve karakters. Gewoon uw kinderen aan de kinderopvang schenken en uw ouders in een verzorgingshuis parkeren. Dan ontwikkelt uw persoonlijkheid mooi middels een volle werkweek en verschaft u meteen anderen ook wat karakter en identiteit. Sociaal doet u maar met collega’s. Die verdienen het want zij werken ook.

*zucht*

Natuurlijk wil Jan-Peter iedereen massaal aan het werk hebben. Met een arbeidskrapte op komst is dat zeker niet vreemd. Maar het moet zoals altijd weer beargumenteerd met persoonlijke elementen. Zonder religie functioneerde u al niet, zonder werk bent u inmiddels niets meer waard. Niet alleen maatschappelijk, nee ook als persoon is het niet veel zonder arbeid.

Ik als arbeidsongeschikte atheïste kan mezelf dus maar beter gaan verhangen als het aan dit kabinet ligt…

Comments (14)Previous

Asielaanvragen en inburgeringsperikelen

Next

Politiek 2.04 (in nood)

14 Comments

 1. Werken kan leuk zijn maar is dat lang niet altijd. En verder vind ik JP’s uitspraken weer zo verschrikkelijk CDA, die combinatie van dominee-werkgever die zo gemakkelijk met dat reli-dogmatisch vingertje in de lucht anderen vertelt wat ze moeten doen (en vooral wat ze níet mogen). Ik kan het iedere keer weer uitschreeuwen: probeer nu eens één keer, één keertje maar, echt te begrijpen wat er omgaat in de koppen van gewone Nederlanders en niet alleen maar van die wezensvreemde elite waartoe je zelf behoort.

 2. Renald

  Volgens mij groeit een karakter ook door werk, niet enkel en alleen. Het zal ongetwijfeld een bijdrage hebben en dat geldt volgens mij voor meerdere ervaringen. Ook bloggen.

 3. desiree

  Voor een vrouw is het ook heel vormend en ontwikkeling bijdragend om kinderen te krijgen… Die ik dus niet heb en ook nooit zal krijgen en als ik naar sommige specifieke gevallen kijk ook niet echt zie dat het nou zo’n verstandige keuze was….
  Wie weet, nog even en we hebben een verplichting er ook nog eens bij om minimaal twee kinderen te baren.
  De politiek kan me zoveel vertellen, ik zie nergens een werkelijk ontwikkelde visie uit het politieke geluid als het ‘volk’ wordt aangesproken op zijn ‘verplichtingen’.
  Jij kijkt ook tien keer verder Cin, je kan dit toch niet echt meer serieus nemen!
  Je beschrijft het heel helder, en helaas is dit de tendens waar de politiek naar streeft, ik zie geen vooruitgang hierin, alleen maar achteruitgang 🙁
  Terug naar de 17e eeuw was jp zijn leus, hij krijgt het straks nog voor elkaar ook.
  ~o) @};-

 4. Ik als arbeidsongeschikte atheïste kan mezelf dus maar beter gaan verhangen als het aan dit kabinet ligt

  Tja, als je jezelf opknoopt kun je ongetwijfeld ook op een stevige reprimande van onze mp rekenen. Dat druist ook tegen christelijke ethiek in. Je van god gegeven levenetje in eigen hand nemen?
  Nu jouw uitspraak is opgeslagen in de databases van de christelijke controle, wordt je vast en zeker gemonitored door ambtenaren van Rouvoet en/of JP, die een eventuele hangpartij moeten voorkomen.

  Maar goed, in de kern heeft de man natuurlijk gelijk. Alleen spitst hij het weer toe op ‘s lands belang: de economie.
  Niks doen, om wat voor reden dan ook, is voor niemand goed. Jij weet ook wel dat je leiver actief zit te bloggen, dan lamgeslagen tot nietsdoen gedwongen bent.
  Of je dan maar elk soort werk moet accepteren, is een andere vraag. Er is, helaas, nog volop werk, waar je helemaal niet wordt wie je bent. Daar vliegt JP dus uit de bocht.

 5. wat een onzin van die premier…alsof karakter niet vooral door gezinsleven en vrienden gevormd en beïnvloed worden.

 6. Ten eerste zal Balk wel ‘betaald’-werken bedoelen. Volgens mij is in huis werken of een kind opvoeden of vrijwilligerswerk of weet ik niet wat, ook werken. Maar dat zal ie wel niet bedoelen. Misschien bedoelt ie ook wel ‘samen’-werken en denkt ie dat dat gekoppeld is aan betaald werken. Dat is natuurlijk niet zo. Vrijwilligers kunnen ook samenwerken en er er zijn ook betaalde werkers die tijdens hun werk vrijwel niemand spreken.

  Kortom weer een loze kreet waar ik me (als baasvrije flierefluiter) niet druk om ga maken. Anders blijf je met die malloot bezig. 🙂

 7. Hoewel ik best geloof dat je je als mens niet erg prettig gaat voelen als je de hele dag niets doet, word ik vrij moe van die hele “alleen fulltime betaald werk = echt werk”-mentaliteit die helaas niet alleen bij Balkie en co heerst.

  Er zijn echt wel meer manieren waarop je bezig kunt zijn en je kunt ontwikkelen, daarbij: hoeveel mensen zitten niet in een “verkeerde” baan en verzuren met de seconde meer, wat ten koste gaat van hun eigen (positieve) ontwikkeling en hun omgeving?

  Ik hoop gewoon dat we na de eerstvolgende verkiezingen van die flauwekul af zijn en dat politici zich weer eens met hun werk gaan bezighouden, in plaats van continu vermoeiende onzin te bedenken waar dan altijd weer met de haren religie/het Heilig Nut en dat soort niet ter zake doende zaken bij gesleept moeten worden. Die scheiding van kerk en staat, die bestáát toch nog wel?!? ;-P

 8. @Metabool: voor dit kabinet vergeefse hoop vrees ik. Misschien omdat ze al menen de burger aan te voelen en alle onderzoeken en enquetes die uitwijzen dat dat niet zo is, categorisch negeren.

  @Renald: ongetwijfeld speelt het mee. De full-time werkende mens zit doorgaans vaker op zijn werk dan bij zijn partner. Maar om het als premier zijnde aan te voeren om aan te geven dat het goed is voor maatschappij en economie als meer mensen aan het werk kunnen .. Buiten dat er een groter probleem ligt (wat hij wel heeft aangesneden) in de mentaliteit van werkgevend Nederland.

  @Desiree: wees gerust, ik wil me uberhaupt niet verhangen en al zeker niet wegens Balkenende. Maar het gevoel is weinig prettig de laatste jaren, de niet werkende kan alleen betrokken raken als diegene gaat werken en anders is het niks.

  Wij hebben ook geen kinderen en dat komt onder andere omdat ik niet werk (gek genoeg), de financiele middelen zijn er niet.

  @Peter: verdulleme, dit weblog zal wel snel op zwart gezet worden als ik niet van mijn bed wordt gelicht binnenkort 😉

  En inderdaad, werk is zeer belangrijk of anders zoveel mogelijk activiteit. Maar ook inderdaad, dat hoort toch niet thuis in argumentatie dat de arbeidskrapte opgevangen moet gaan worden. Het is ook weer uitgaan van het negatieve, alsof de mens zelf nooit bedenkt dat werken voordelen heeft maar liever in bed blijft liggen.

  @GobboE: misschien heeft hij zelf geen vrienden en hij zal zijn gezin niet erg veel zien .. projectie?

  @Xiwel: ook dat, vrijwilligerswerk of kinderen opvoeden is alleen óók belangrijk als je een betaalde baan hebt geloof ik. Toch maak ik me er soms wel druk om. Worstel wel genoeg met arbeidsongecshiktheid zonder dat regelmatig op deze manier terug te zien in de politiek.

  @Poelekie: waarheid als een koe. Denk dat meer mensen werken voor geld dan de baan hebben die ze eigenlijk zouden willen. En niet voor niets komt Nederland om in de burn-outs en psychisch (werk) leed.

 9. Moest wel lachen om de uitspraken van de man. Zo hoort het, dat is goed voor u en zo gaan we het doen. Ik heb dan meteen zoiets van lul maar, dat maak ik zelf wel uit. Natuurlijk zorgt werk ervoor dat een mens zich nuttig voelt. Da’s belangrijk in het leven. Dat nuttig voelen kan zich echter op vele manieren manifesteren. Zo zal de extreem linkse idealist die weigert voor het grootkapitaal aan de slag te gaan zich in zijn weggeefwinkel en zijn moestuintje ook nuttig voelen.

  En voor mezelf: de dingen die ik doe op werkgebied doe ik met plezier. Gelukkig ben ik in de positie dat ik op zekere hoogte kan kiezen. Zo’n twintig uur in de week doe ik management in het partygebeuren en de rest van de week schrijf ik. Die twintig uur zorgen ervoor dat ik kan kiezen, ik kan met gemak zestig uur vullen. En dat maakt alles makkelijk praten.

 10. Wat een geleuter van JP. Zou die man wel eens thuis zijn? Workaholic. Mijn karakter is behoorlijk verpest door al dat werken op de werkvloer. Lichte artrose en algehele slijtage, dat is wat ik eraan over houd.

 11. @Robert: gelukkig dat je kan keizen en het is je gegund. Balkenende daarentegen …

  @Pascal: Amper, dat heeft waarschijnlijk zijn karakter gekweekt. En we weten allemaal hoe dat uitgepakt heeft 🙁

 12. Ik heb het altijd veel te druk om te werken. 😉

 13. Dus, je mag niet werken, je hebt geen kinderen EN bent atheïst? Ik zweer het, jij doet het erom!
  Maarre zeker niet verhangen hoor, we kunnen alle atheïsten gebruiken. Zeker met dit gristelijke kabinet waar B heul veul jeuk van krijgt (negatieve jeuk that is)

 14. @Verbal Jam: LOL!

  @Branwen: ik was het niet van plan en al zeker niet vanwege dit kabinet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft